Medicii au aflat ce substanţă din ţigările electronice a îmbolnăvit mii de americani

Elena Marinescu 08/11/2019 | 21:07 Ştiri
Medicii au aflat ce substanţă din ţigările electronice a îmbolnăvit mii de americani

Eșantioanele recoltate de la 29 de pacienţi cu boli pulmonare provocate de vaping au fost testate ca parte a investigației de amploare din SUA, iar medicii au descoperit cantități semnificative de acetat de vitamina E.

Între timp, bilanțul deceselor în urma unei misterioase afecțiuni pulmonare asociate cu utilizarea ţigărilor electronice („vaping”) a urcat la 39 de victime. Potrivit specialiştilor de la Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, citaţi de Reuters, cazurile de îmbolnăvire a unor utilizatori de vaping au fost provocate de utilizarea unor lichide cu extract de marijuana procurate de pe piaţa neagră.

Datele referitoare la această afecţiune pulmonară culese din 49 de state americane din totalul de 50 relevă că, până acum, au fost identificate 2.051 de cazuri pe teritoriul SUA, cu aproape 200 mai multe decât în urmă cu o săptămână. Cele 39 de decese au fost confirmate în 24 de state, victimele având vârsta cuprinsă între 17 și  75 de ani.

Acetatul de vitamina E este o substanță prezentă în produsele de larg consum, sau în suplimentele alimentare, dar datele referitoare la efectele inhalării sale sunt limitate. Unii dintre utilizatorii ţigărilor electronice care ulterior au fost spitalizaţi din cauza unor afecţiuni pulmonare legate de vaping au recunoscut că au „îndoit” lichidul aromatic ce conţinea THC cu acetat de vitamina E.

Chiar dacă nu se cunoaște cu exactitate cauza leziunilor pulmonare, pe baza concluziilor preliminare ale FDA s-a constatat că în toate aceste cazuri pacienţii au utilizat țigarete electronice. Cei mai mulți dinte cei care s-au îmbolnăvit au declarat că au folosit produse pe bază de THC (tetrahidrocanabinol), principala substanță tensioactivă din canabis, „în special cele obţinute din comerţul stradal”. Până acum, nu au fost raportate date referitoare la cazuri similare în Europa.

Reglementări pe piaţa din România

Lichidele cu nicotină pentru vaping sunt legiferate pe piața românească prin Legea 201/2016 care transpune Directiva Europeană, privind produsele din tutun și produsele conexe (TPD II). Comercializarea lor pe piață poate fi făcută doar după o notificare de 6 luni în prealabil, timp în care producătorul are obligația de a furniza autorităților buletine de analiză toxicologică.

Cu toate acestea, lumea medicală atrage atenţia  tot mai insistent în ultimii ani că nici vapingul nu este lipsit de riscuri pentru sănătate, în contextul în care tot mai mulţi fumători de tutun clasic sunt tentaţi să folosească ca substitut pentru acest viciu ţigările electronice.

Un studiu publicat în revista „American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine” susţine că țigările electronice sunt la fel de nocive ca țigările obișnuite, aburul degajat de aceste dispozitive afectând sistemul imunitar, cu efecte similare fumului de țigară, ceea ce implică pe termen mediu şi lung un risc ridicat de cancer pulmonar.

Acest studiu, printre puținele care analizează efectele aburului din țigările electronice, arată că vaporii cu arome nu sunt deloc mai sănătoși pentru plămâni, iar substanțele prezente în lichid ridică aceleași probleme de sănătate ca țigările normale.

Foto: Pixabay