Philip Morris şi Altria negociază un acord de fuziune în acţiuni, pentru a domina piaţa ţigărilor electronice

NewMoney 28/08/2019 | 10:15 Ştiri
Philip Morris şi Altria negociază un acord de fuziune în acţiuni, pentru a domina piaţa ţigărilor electronice

Philip Morris International şi Altria Group negociază un acord de fuziune în acţiuni, care ar reuni cele mai mari companii producătoare de tutun din lume, într-o încercare de a domina piaţa ţigărilor electronice care se dezvoltă rapid, transmite Reuters.

Acţiunile Altria, companie care a fost separată de Philip Morris în urmă cu un deceniu, au crescut marţi cu peste 6%, dar ulterior au scăzut cu 3,3%, după ce CNBC a relatat că acordul nu include o primă.

Titlurile Philip Morris au scăzut cu 6,8%, unii analişti punând sub semnul întrebării raţiunea unei fuziuni, care ar reuni cei doi proprietari cu brandului de ţigări Marlboro.

O fuziune ar crea o companie cu o valoare de piaţă de peste 200 de miliarde de dolari, reprezentând al patrulea cel mai mare acord de acest tip din toate timpurile, potrivit datelor Refinitiv.

Analiştii şi investitorii au anticipat de mult timp că cele două companii ar putea fuziona, luând în considerare presiunile în creştere exercitate de scăderea vânzărilor de ţigări şi necesitatea de a investi în alte surse de venituri.

Philip Morris, care îşi desfăşoară activitatea în afara Statelor Unite, a dezvoltat un produs cu tutun încălzit, numit iQOS. Altria, care operează în SUA, deţine o participaţie de 35% la compania de vaping Juul Labs.

Volumul vânzărilor de ţigări al industriei la nivel mondial a scăzut în 2018 cu 4,5%, în termeni ajustaţi, potrivit analiştilor firme Cowen. În schimb, piaţa ţigărilor electronice  a valorat circa 11 miliarde de dolari în 2018 şi ar urma să crească cu peste 8% pe an în următorii cinci ani, potrivit firmei de cercetare Mordor Intelligence.

În luna aprilie, Philip Morris a obţinut acordul Administraţiei pentru Medicamente şi Alimente din Statele Unite pentru comercializarea iQOS în Statele Unite, acesta fiind o mare victorie pentru o companie care vrea să se dezvolte dincolo de ţigările tradiţionale.

Altria poate deja să comercializeze iQOS în Statele Unite, în cadrul unui acord de licenţiere care include plata unor redevenţe către Philip Morris. În acelaşi timp, Altria s-ar putea folosi de prezenţa globală a Philip Morris pentru extinderea internaţională a Juul.

Într-o notă afresată clienţilor, Bonnie Herzog, analist la Wells Fargo, a afirmat că acordul ar crea principala companie de nicotină la nivel global, prin înbunătăţirea fluxului de numerar şi accelerarea extinderii la nivel mondial a Juul şi iQOS.

Philip Morris are venituri anuale de aproape 30 de miliarde de dolari, în timp ce Altria a generat anul trecut circa 20 de miliarde de dolari.

Ambele companii au spus că nu există garanţii că acordul se va concretiza. Acordul va trebui aprobat de consiliile de administraţie ale companiilor şi de acţionari.


Sursa: News.ro