Mare atenţie, şoferi! S-a redus drastic perioada în care maşinile pot sta nefolosite în parcări. Ce acte trebuie să deţineţi obligatoriu

NewMoney 11/06/2020 | 13:44 Fapt Divers
Mare atenţie, şoferi! S-a redus drastic perioada în care maşinile pot sta nefolosite în parcări. Ce acte trebuie să deţineţi obligatoriu

Perioada în care autovehiculele pot rămâne neutilizate în parcările publice va fi redusă la jumătate, de la 1 an la 6 luni, iar proprietarii vor trebui să facă rapid dovada achitării amenzilor și a efectuării ITP-ului.

În plus, mașinilor cu număr de înmatriculare străin li se vor aplica aceleași reguli, stabilește un proiect legislativ adoptat de Parlament, prin votul final al Camerei Deputaților, informează Profit.ro.

Ce obligații au proprietarii de mașini

Proiectul introduce totodată, în cazul restituirii vehiculului, obligația proprietarului/deținătorului legal de a face nu doar dovada achitării taxelor auto și impozitelor, dar și a amenzilor, precum și dovada efectuării ITP-ului în termen de 5 zile de la primirea somației de la primărie.

De asemenea, este prevăzută obligația autorităților de a înmâna sau, în cazuri excepționale, afișa la domiciliul sau sediul proprietarului sau deținătorului legal al vehiculului, deoarece nu întotdeauna scrisoarea recomandată poate ajunge la proprietar, fie pentru că acesta nu locuiește unde are adresa de domiciliu, fie din alte motive.

Dacă în termen de 10 zile de la data comunicării somației, proprietarul sau deținătorul legal al vehiculului abandonat nu răspunde somație primite, vehiculul trece de drept în proprietatea unității administrativ-teritoriale de pe a cărei rază teritorială a fost ridicat, liber de orice sarcini, și, în funcție de starea acestuia, urmează a fi valorificat prin vânzare.