Marcel Ciolacu, despre concluziile vizitei la Bruxelles. Facilitățile la plata energiei vor fi menţinute

Elena Marinescu 01/09/2023 | 19:24 Ştiri
Marcel Ciolacu, despre concluziile vizitei la Bruxelles. Facilitățile la plata energiei vor fi menţinute
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, după vizita la Bruxelles, că în acest moment este exclusă eliminarea plafonării prețurilor la energie.Şeful Guvernului a precizat că a anunţat foarte clar că nu este de acord ca prim-ministru al României, să fie crescută cota de TVA peste 19%, care va duce din nou la o creştere a inflaţiei şi la o scădere economică.

”Despre pachetul legislativ pe care o să mi-l asum în Parlamentul României, va avea cele trei paliere, ca cuprinde reforma administrativă, cu componente atât centrale cât şi locale, va cuprinde combaterea evaziunii fiscale, care în România cuprinde este estimată la 10% din PIB, în acest moment, şi de asemenea ajustările fiscale”, a spus premierul despre discuţiile cu liderii europeni.

Ciolacu a precizat că comisiile tehnice au rămas să discute anumite aspecte, ele vor continua la nivel tehnic şi săptămâna viitoare. ”Am stabilit principiile, am anunţat foarte clar că eu nu sunt de acord ca prim-ministru al României, să creştem cota de TVA peste 19%, un lucru care va duce evident, din nou la o creştere a inflaţiei şi la o scădere economică.

Dacă s-ar fi crescut un punct procentual de TVA, ar fi adus la pachet o inflaţie de 0,5%. Este prima oară, după aproape doi ani, când am reuşit să aducem inflaţia la o singură cifră şi vom continua să descreştem şi mai mult. Numai aşa putem să creştem puterea de cumpărare a românilor”, a spus premierul, citat de News.ro.

Potrivit acestuia, există o flexibilitate în acest moment de a veni cu un nou plan în ceea ce priveşte deficitul şi că o decizie va fi luată până la finalul anului. El a precizat că România nu poate veni anul acesta cu un deficit mai mare de 6,2 şi cu un deficit micşorat mai puţin de 0,5%.

Facilitățile la plata energiei, menţinute până când crește puterea de cumpărare

„Se mențin facilitățile la plata energiei până când crește puterea de cumpărare. E normal să vedem care e suportul pe care îl poate asigura statul. Acum nu există discuții privind scoaterea facilităților”, a spus Ciolacu.

Premierul a mai anunțat că modificările la PNRR vor fi depuse după ce săptămâna viitoare comisiile tehnice vor avea discuții. De asemenea, premierul și-a exprimat convingerea că „în maximum o săptămână se vor termina și negocierile privind pensiile speciale”.