Mall, birou, hotel: ce loc ocupă România pe harta investițiilor austriecilor de la S Immo

Andreea Neferu 12/10/2017 | 17:02 Companii
Mall, birou, hotel: ce loc ocupă România pe harta investițiilor austriecilor de la S Immo

Acest articol apare în numărul 25 (9-22 octombrie) al revistei NewMoney

Mai întâi a fost un hotel de cinci stele. A urmat apoi un mall cu 14 milioane de vizitatori anual, iar acum e rândul unui proiect de birouri în centrul Bu­cu­reștiului. Au mai rămas însă ceva ași în mâneca dezvoltatorului imo­bi­li­ar austriac S Immo atunci când vine vorba de efervescenta piață imo­bi­liară a Capitalei?

„București și România, în general, re­pre­zintă o piață importantă pentru noi“, spune, într-un interviu pentru NewMo­ney, Friedrich Wachernig, membru al Consiliului de Administrație al S Immo, dezvoltatorul imobiliar austriac care controlează pe plan local centrul co­mercial Sun Plaza și birourile adiacente Sun Offices, hotelul Novotel, dar și un proiect de birouri aflat în lucru în zona centrală a Capitalei.

Faptul că austriecii văd în piața lo­cală un pilon pentru businessul lor nu e neapărat o surpriză, în con­di­țiile în care sectorul imobiliar românesc trece deja de doi-trei ani printr-o pe­ri­oadă de euforie, în care pe harta ma­rilor orașe apar tot mai multe malluri, clădiri de birouri, locuințe sau spații logistice.

E adevărat, și contextul macroeconomic este favorabil, dacă e să ne ui­tăm la creșterea economică de 5,8% din primul semestru al acestui an. „Vedem fundamentele macroeconomice solide și foarte promițătoare pentru România și în special pentru Bucu­rești. O serie de companii deschid birouri aici, în Capitală aproape că nu există șomaj“, nuanțează Wachernig cifrele statistice. De altfel, efervescența din piața locală este și motivul pentru care S Immo a decis anul trecut să facă noi investiții în România – circa 75 de milioane de euro, împărțite între mallul Sun Plaza din sudul Capitalei și birourile The Mark (suma nu include și costul tere­nului pentru proiectul office).

REINVENTARE ȘI TRANSFORMARE. În cazul Sun Plaza, cu venituri din închiriere de peste 16 milioane de euro anul trecut, potrivit datelor de la Ministerul Finanțelor, S Immo a încheiat recent o a doua etapă a procesului de reconfigurare, care include 5.500 de metri pătrați și 25 de noi magazine, printre care Lego, Forever 21, Pepco sau Pandora. O a treia și ultimă etapă ar urma să fie încheiată în martie anul viitor, valoarea totală a lucrărilor fiind de 30 de milioane de euro.

„Lucrurile se schimbă rapid și trebuie să fii mereu la zi pentru a-i atrage în con­tinuare pe consumatori. Avem 13,8 mili­oane de vizitatori pe an în cadrul Sun Plaza, iar procesul de reconfigurare, ce se va încheia anul viitor, ne va ajuta să creștem această cifră“, spune Wa­­chernig.

Deschis în urmă cu șapte ani, centru comercial Sun Plaza nu este singurul mall care a trecut printr-o „reinventare“ și transformare, un proces care devine o tendință obligatorie pentru proprietățile imobiliare comerciale intrate pe piață în ultimii 5-10 ani.

De altfel, unul dintre primii dezvoltatori care a dat tonul în modernizarea centrelor comerciale „de generație mai veche“ este și cel care a adus conceptul de mall în România, grupul turc Anchor. Compania a investit 26 de milioane de euro în reconfigurarea București Mall și Plaza România, lucrările desfășurându-se simultan și fiind încheiate în 2016. În plus, 10.000 de metri pătrați din supra­fața Plaza România au fost transformați în spații de birouri, care comunică direct cu zona de magazine.

În cazul Sun Plaza, lucrările au început în primul trimestru al anului trecut și vor aduce, până în martie 2018, o suprafață nouă de 11.000 de metri pătrați, ce va în­globa aproximativ 40 de noi magazine. Simultan, alți 9.000 de metri pătrați din suprafața deja existentă a centrului co­mer­cial vor fi reconfigurați. Ca o paran­teză, rata ac­tuală de ocupare a Sun Plaza este de 100%, iar 90% din spațiul ce ur­mează a fi deschis în 2018 este deja pre-închiriat.

Stocul de retail modern din București a ajuns la finalul anului trecut la circa 1,22 milioane de metri pătrați, după ce au mai fost deschise malluri, printre care ParkLake și Veranda, potrivit datelor com­paniei de consultanță imo­biliară Cush­man & Wakefield Echinox.

Chiar și așa, multe malluri sunt destul de „vechi“. „În România, 58% din stocul de retail a depășit zece ani, astfel că a venit momentul în care este ne­voie de un refurbishment (re­no­vare, n.r.)“, spune Răzvan Iorgu, managing director al companiei de con­sultanță imo­biliară CBRE, care, de altfel, și adminis­trează mallul Sun Plaza. El mai spune că, în general, clienții de centre comerciale sunt dirijați de activitatea de shopping, însă segmentul de restaurante și cafe­nele din malluri începe să aibă și el o greutate din ce în ce mai mare în alege­rea consumatorilor.

FOTO: Laszlo Raduly / NewMoney

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.