LIVE VIDEO. SUMMIT NATO. Jens Stoltenberg: Ucraina va deveni membră a NATO

Elena Marinescu 11/07/2023 | 10:12 Ştiri
LIVE VIDEO. SUMMIT NATO. Jens Stoltenberg: Ucraina va deveni membră a NATO

UPDATE 19.00: Liderii statelor din cadrul NATO au reafirmat că Ucraina va deveni membră a Alianţei Nord-Atlantice, a declarat marţi secretarul general Jens Stoltenberg, subliniind că integrarea se va produce când va exista unanimitate din partea statelor membre şi când Kievul va îndeplini condiţiile, informează Mediafax.

„Astăzi, aliaţii au convenit asupra unui pachet care are trei elemente centrale, pentru a aduce Ucraina mai aproape de NATO. În primul rând, un nou pachet multianual de asistenţă pentru Ucraina, pentru a permite tranziţia de la era sovietică la standardele NATO în materie de pregătire şi doctrine, în scopul facilitării reconstrucţiei sectorului ucrainean al apărării.

În al doilea rând, noul Consiliu NATO-Ucraina, un forum de consultări în situaţii de criză şi decizii. Ne vom reuni de pe poziţii de egalitate. Aştept să avem sesiunea inaugurală mâine, cu participarea prepedintelui Volodimir Zelenski”, a declarat Jens Stoltenberg, în conferinţa de presă organizată după prima sesiune a summitului NATO de la Vilnius.

„În al treilea rând, reafirmăm că Ucraina va deveni membră a NATO. Am stabilit să eliminăm cerinţele din cadrul Planului de Acţiune pentru Integrare. Acest lucru va modifica parcursul Ucrainei spre integrare, trecându-se de la un proces în două etape la un proces într-o singură etapă.

Am stabilit clar că vom emite o invitaţie adresată Ucrainei pentru a deveni membră NATO când aliaţii vor fi de acord şi când vor fi îndeplinite toate condiţiile. Acesta este un pachet de susţinere important pentru Ucraina şi un parcurs clar pentru a deveni membră NATO”, a precizat Stoltenberg.

___________________________________________________________________________

UPDATE 12.55: Administraţia Prezidenţială a informat vineri că, la summit, care are loc într-un moment critic pentru securitatea euroatlantică, în al doilea an de la începerea agresiunii ruse asupra Ucrainei, liderii aliaţi vor evalua implementarea deciziilor adoptate la reuniunea de la Madrid din 2022, când a fost adoptat şi Conceptul Strategic în vigoare, cu accent pe consolidarea posturii aliate de descurajare şi apărare.

Un obiectiv important vizează şi sprijinul politic şi practic pentru Ucraina, precum şi realizarea de progrese concrete în direcţia aderării sale la Alianţă.

 

„Semnificaţia deosebită a acestei reuniuni la vârf este generată de faptul că va reflecta modul în care comunitatea euroatlantică continuă să îşi articuleze răspunsul faţă de mediul actual de securitate serios afectat de războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Aceasta se referă inclusiv la asigurarea unei prezenţe Aliate întărite pe Flancul Estic, cu alocări de forţe, echipamente şi capabilităţi. Totodată, cooperarea cu partenerii NATO va fi consolidată inclusiv în privinţa dialogului politic”, arăta sursa citată de Agerpres.

Programul Summitului va include trei reuniuni la cel mai înalt nivel ale Consiliului Nord-Atlantic, inclusiv în formate cu Ucraina, Uniunea Europeană şi partenerii NATO din Indo-Pacific.

UPDATE 12.30: Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat marţi că Ucraina „rămâne fără muniţie” şi că „trebuie făcut tot posibilul pentru a o furniza”, deşi decizia de a livra Kievului controversata muniţie cu dispersie este o decizie individuală a fiecărei ţări. 

„Adevărul este că, cel puţin pe termen scurt, Ucraina rămâne fără muniţie, aşa că trebuie să facem tot ce putem pentru a o furniza. Apoi, referitor la întrebarea specifică ce tip de muniţie mai exact, aceasta este o decizie naţională a fiecăruia dintre aliaţi”, a indicat Stoltenberg în cadrul întâlnirii care precede summitul liderilor NATO care are loc marţi şi miercuri la Vilnius.

Răspunzând întrebării dacă decizia SUA de a livra Ucrainei muniţii cu dispersie, interzise în peste o sută de ţări, a divizat aliaţii, Stoltenberg a amintit că „unii aliaţi au semnat Convenţia privind muniţiile cu dispersie; alţii, nu”.

„Aici nu este vorba despre o poziţie a NATO. Aliaţii au poziţii diferite în această convenţie. Ceea ce trebuie să înţelegem este că muniţiile cu dispersie au fost folosite de ambele părţi în acest război”, a comentat el, potrivit Agerpres.

___________________________________________________________________________

Ucraina va face parte din NATO, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski în discursul său de azi-noapte. Acesta se așteaptă ca la summitul de la Vilnius să apară un „algoritm” pentru calea de aderare oficială a Kievului.

„Încă lucrăm la formulare, adică la cuvintele specifice ale unei astfel de confirmări, dar înțelegem deja faptul că Ucraina va face parte din alianță”, a declarat Zelenski luni seara târziu în discursul său video nocturn, conform The Guardian. „Și lucrăm pentru a face algoritmul de obținere a calității de membru cât mai clar și mai rapid posibil”.

Potrivit Mediafax, Zelenski a declarat că summitul de la Vilnius trebuie să confirme că Ucraina este deja „de facto” membră a NATO, deoarece are armele sale și împărtășește valori cu alianța.

„Chiar dacă sunt exprimate poziții diferite, este totuși clar că Ucraina merită să fie în alianță”, a spus Zelenski: „Nu acum – există un război, dar avem nevoie de un semnal clar. Și avem nevoie de acest semnal chiar acum”.

Reuniune crucială a liderilor NATO

Între timp, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a calificat marţi drept „istoric, înainte de a începe”, summitul alianţei nord-atlantice care începe în cursul zilei la Vilnius, aluzie la deblocarea de către Turcia a primirii Suediei în organizaţie.

 

„Ne aflăm într-un moment istoric, înaintea unui summit care va fi istoric”, a apreciat Stoltenberg la o întâlnire care a avut loc înaintea deschiderii oficiale a summitului, la care asistă cei 31 de lideri ai ţărilor membre, plus Suedia, în calitate de ţară invitată.

Secretarul general al NATO a anunţat luni deblocarea de către Turcia a aderării ţării nordice la alianţă, după întâlnirea care a avut loc între premierul suedez Ulf Kristersson şi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, transmite Agerpres.