Japonia a descoperit 7.000 de insule pe care nu ştia că le are

Andrei Dumitru 03/03/2023 | 10:38 Fapt Divers
Japonia a descoperit 7.000 de insule pe care nu ştia că le are

Japonia şi-a renumărat insulele şi a descoperit că are cu 7.000 mai multe decât ştia până acum, relatează CNN.

Cartografierea digitală de către Autoritatea pentru Informaţii Geospaţiale a Japoniei (GSI) a arătat recent că sunt 14.125 de insule în teritoriul japonez, mai mult decât dublu faţă de numărul de 6.852, folosit oficial de la un raport din 1987 al Gărzii de Coastă a Japoniei.

Totuşi, GSI a subliniat, în această săptămână, că noul număr reflectă progresele în tehnologie şi detaliile hărţilor folosite pentru numărare, fără a se schimba suprafaţa totală de pământ aflată în posesia Japoniei.

Autoritatea a afirmat că, deşi nu există un acord internaţional privind modalitatea de numărare a insulelor, a folosit acelaşi criteriu al dimensiunilor ca şi cercetarea anterioară, de acum 35 de ani. Aceasta presupune numărarea tuturor suprafeţelor de pământ apărute în mod natural cu o circumferinţă de cel puţin 100 de metri.

Noul număr nu include terenul redobândit artificial.

Insulele din jurul Japoniei au fost în mijlocul mai multor dispute teritoriale.

Japonia revendică insulele Kurile de sud, deţinute de Rusia, dar pe care Tokyo le numeşte Teritoriile de Nord, aceasta fiind o dispută care datează de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, când trupele sovietice le-au confiscat de la Japonia.

Japonia mai are o revendicare istorică asupra insulelor nelocuite Senkaku din Marea Chinei de Est, pe care o administrează în prezent, dar China a contrazis în mod repetat această revendicare.

Între timp, Japonia şi Coreea de Sud sunt implicate într-o dispută de peste 70 de ani asupra suveranităţii unui grup de insuliţe recunoscute ca Dokdo de către Seul şi Takeshima de Tokyo, în Marea Japoniei, pe care Coreea o numeşte Marea de Est.