Încep pregătirile pentru greva generală în sistemul sanitar

Elena Marinescu 20/12/2023 | 18:04 Ştiri
Încep pregătirile pentru greva generală în sistemul sanitar

Sanitas, una din cele două federații sindicale care reprezintă interesele angajaților din sistemul public de Sănătate, a anunțat o posibilă grevă generală în sector anul viitor, imediat după votarea bugetului pe anul 2024 în Parlament.

Anunțul vine la o săptămână după ce conducerea organizației a demarat declanșarea conflictului colectiv de muncă, după negocierile eșuate cu guvernul. “Guvernul și-a setat prioritățile pentru anul 2024! Salariații din Sănătate și Asistență Socială nu sunt printre ele! Haideți să ne setăm și noi prioritățile pentru 2024: greva generală”, a transmis Sanitas, pe pagina sa de Facebook.

Eșecul negocierilor cu guvernul

În 13 decembrie, Consiliul Național al Sanitas a luat act de eșecul negocierilor cu guvernul, care a respins solicitarea de creștere a veniturilor tuturor categoriilor de lucrători din Sănătate şi Asistență Socială în 2024.

Astfel, începând de luni, 18 decembrie, organizațiile Sanitas din țară au început strângerea de semnături pentru declanșarea conflictului colectiv de muncă.

Motivele principale pentru declanșarea conflictului de muncă sunt blocarea, începând cu finalul anului 2021, a creșterilor salariale prevăzute în legea salarizării pentru majoritatea angajaților, menținerea sporurilor pentru condiții de muncă la nivelul din decembrie 2018 pentru toate categoriile de personal medico-sanitar şi auxiliar (inclusiv TESA), cu excepția medicilor şi a asistenților medicali și calcularea sporurilor, plății gărzilor, a activității prestate în ture și a orelor de noapte prin raportare la salariul din 2018, nu la salariul actual de bază, potrivit 360medical.ro.

Mai mult, orele suplimentare nu sunt plătite, deși legea prevede acest lucru, iart indemnizația de hrană este calculată prin raportare la nivelul salariului de bază minim brut pe țară din decembrie 2018.

Alte nemulțumiri sunt legate de neacordarea indemnizației de vacanță și de menținerea voucherelor de vacanță la valoarea de 1.450 lei/salariat, sindicaliștii susținând că ele ar fi trebuit raportate la salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată în vigoare.

“Și peste toate acestea, blocarea repetată a posturilor vacantate a condus la o lipsă de personal nemaiîntâlnită în ultimii 20-30 de ani, motiv pentru care personalul este suprasolicitat, nemotivat și determinat să își caute alte locuri de muncă”, menționa federația sindicală, în urmă cu o săptămână.