Ideea zilei, 1 noiembrie 2019. Afacere cu lavandă pe un hectar

Andrei Dumitru 01/11/2019 | 13:44 Fapt Divers
Ideea zilei, 1 noiembrie 2019. Afacere cu lavandă pe un hectar

În general, o afacere cu lavandă este alegerea tinerilor fermieri, fără prea multă experiență în cultivarea cerealelor sau a plantelor tradiționale.

Asta și pentru că o cultură de lavandă poate fi începută pe o surprafață de test minimă, de 0,5 hectare. Pentru că este o afacere de nișă, nu există în general mari fermieri care să concureze pe această piață, ceea ce este un mare avantaj.

Cum să începi o afacere cu Lavandă

Investiția în pregătirea culturii poate ajunge și la 1.000 de euro pe hectar și include plantarea butașilor de lavandă (toamna sau primăvara), aratul, frezatul, etc, cu echipamente închiriate. Dacă vreți să deveniți agricultor cu acte în regulă, va trebui să investiți mai mult în cumpărarea utilajelor de arat, frezat și recoltat lavandă.

Butașii de lavandă pentru un hectar costă minim 700-1.000 de euro, în funcție de soiul ales, iar prețul terenului pentru cultură este variabil, în funcție de zonă. Ideal ar fi să instalați și un sistem de irigații prin picurător, care va crește semnificativ costul investiției (1.500 euro), dar și randamentul culturii.

Dacă optați pentru mecanizarea producției, va trebui să plantați butașii pe rânduri la o distanță mai mare și, ulterior, să închiriați o mașinărie de recoltat. Altfel, veți avea nevoie de o motocoasa și, posibil, de 1-2 oameni care să va ajute la recoltare.

Mulți agricultori anunță profituri de până la 8.000 de euro la hectar, însă cel mai bine este să luați în calcul un scenariu conservator, în care veți reuși să faceți doar 5.000 de euro la hectar. Oricum, și în aceste condiții, v-ați recupera investiția în doi ani.

Comercializarea lavandei se poate face în stare proaspătă sub formă de săculeți, ghivece sau buchețele către retail, dar poate fi vândută și către producătorii de uleiuri esențiale, în cantități mari.

Prețul de vânzare către acești producători va fi mai mic, dar veți avea garanția vânzării întregii producții. Puteți, de asemenea, să găsiți ușor și parteneri externi pentru export.

De ce ai nevoie pentru a începe această afacere

  • Buget: 7000 EUR
  • Timp: 12 luni
  • Recuperare: 24 luni
  • minim jumătate de hectar de pământ
  • butași de lavandă
  • sistem de irigații cu picurător (opțional)
  • motocoasă
  • utilaje de arat și recoltat (opțional); se pot închiria

Vezi mai multe idei de afaceri pe WALL-STREET.ro.