Guvernul din Cuba scumpeşte benzina cu peste 500%

Andrei Dumitru 09/01/2024 | 10:40 Ştiri
Guvernul din Cuba scumpeşte benzina cu peste 500%

Preţul benzinei în Cuba urmează să crească cu peste 500%, începând de la 1 februarie , anunţă Guvernul, în cadrul unei serii de măsuri economice menite să reducă deficitul bugetar, relatează News.ro.

Litrul de benzină obişnuită urmează să crească de la 28 de peso cubanezi (20 cenţi) la 132 de peso (+528%), iar preţul benzinei super urmează să crească de la 30 la 156 de peso (+520%), a anunţat luni, la televiziunea de stat, ministrul Finanţelor şi Preţurilor Vladimir Regueiro.

Autorităţile au anunţat că turiştii urmeză să plătească benzina în devize.

Guvernul, care a subvenţionat aproape toate bunurile şi serviciile de primă necesitate, anunţa la sfârşitul lui decembrie o serie de măsuri în vederea unei reduceri a deficitului bugetar, în contextul în care Cuba este afectată de o criză economică dură.

Potrivit unor estimări oficiale, economia cubaneză a scăzut cu 2% în 2023, iar inflaţia a atins 30%.

La sfârşitul lui decembrie, ministrul Economiei a recunoscut că Guvernul nu poate continua să vândă carburant la preţuri ”subvenţionate”, în contextul în care Cuba – vizată de un vechi embargo impus de Statele Unite – are nevoie aprigă de devize.

”Ţara nu poate menţine preţurile carburantului, care este cel mai ieftin din lume, dacă-l comparăm cu preţurile practicate în alte ţări”, declara el.