Grevă generală a angajaților din Sănătate pe 11 mai, după ce Guvernul le-a redus veniturile

Sebastian Popescu 19/04/2018 | 15:39 Ştiri
Grevă generală a angajaților din Sănătate pe 11 mai, după ce Guvernul le-a redus veniturile

Angajații din sistemul sanitar vor intra în grevă de avertisment în 7 mai, iar în 11 mai vor declanșa o grevă generală, după ce veniturile le-au scăzut cu până la 1.100 de lei în urma aplicării salarăzării unitare. Mai mult, în 26 aprilie, în Capitală, va fi organizat un miting la care sunt aşteptaţi peste 10.000 de oameni, a anunțat Leonard Bărăscu, preşedintele Sanitas, citat de News.ro.

Ministerul Sănătății a transmis că medicii și asistenții medicali beneficiază de salarizare la nivelul anului 2022, iar veniturile acestora s-au mărit considerabil. Totodată, ministrul Sorina Pintea admite că salariile a 10% dintre angajații din sistem scad și cere ca diferențele să fie echilibrate de spitale din veniturile proprii. Sindicaliştii din Sănătate s-au declarat mulţumiţi, însă, de soluţiile găsite de aceasta.

Citește și: MEDIjobs este evaluată la un milion de euro, după investiția făcută de Wargha Enayati

„Din păcate ducem discuţia la legea salarizării, care se va aplica etapizat până în 2022 şi vorbim că nu pierde nimeni. Această lege a fost creată să aducă câştiguri pentru toată lumea, astăzi vorbim doar că nu sunt pierderi şi vreau să vorbim despre cine şi cât câştigă, asistentul medical, cel pe care doamna ministru al Muncii îl plimbă la televizor că are un venit decent, creşterea salarială nu acoperă nici inflaţia de până în 2022. Să vorbim serios despre legea salarizării, şi nu doar cu exemple care vin în avantajul guvernanţilor”, a transmis Iulian Pope, prim-vicepreşedinte Sanitas.

El a făcut apel la ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, să îşi asume greşelile pe care le-a făcut în elaborarea legii salarizării unitare și să le corecteze. Prin legea 153/2017, nivelul maxim al sporurilor din sistemul sanitar și de asistență socială este de 30% din suma salariilor de bază.

Citește și: Un absolvent de Cibernetică a creat o rețea de clinici stomatologice cu care face 2,5 milioane de euro pe an

„Unii dintre manageri aleg să spună că sindicatul este de vină, cum alege şi ministerul. Fac un apel la doamna Ministru al Muncii să îşi asume greşelile pe care le-a făcut în elaborarea legii salarizării unitare şi să le corecteze, nu sindicatele sunt de vină. Regulamentul de sporuri este decent, problema este că nu îl putem aplica, acea constrângere în 30% ne împiedică astăzi să acordăm colegilor noştri din toate spitalele sporuri echitabile”, a adăugat liderul sindical.

Sorina Pintea a transmis că situația ”se poate remedia” și a dat vina pe managerii spitalelor pentru scăderile de venituri ale angajaților, spunând că „totul depinde de buna lor gestionare”. Ea i-a ameninţat pe directorii de spitale care „nu îşi fac treaba” cu ieşirea din sistem, dar nu a precizat cât timp va dura procesul de evaluare, care a început deja.

Mai multe proteste au avut loc, în ultima săptămână, în spitale din Capitală și din țară. Cadrele medicale sunt nemulțumile că sporurile le-au fost micșorate, iar, astfel, veniturile le-au scăzut cu câteva sute de lei sau chiar cu sume de pînă la 1.700 de lei, după cum declarau nemuțumiți angajaţii Spitalului “Bagdasar Arseni” din București.

Premierul Viorica Dăncilă le-a cerut miniştrilor Sănătăţii, Muncii şi Finanţelor, miercuri, la începutul şedinţei de Guvern, ca până la finalul acestei săptămâni să găsească soluţii pentru problemele salariale din domeniul sănătăţii.