Finanțarea companiilor: oportunitate sau capcană pentru bănci

Alexandra Pele 05/10/2017 | 17:20 Financiar
Finanțarea companiilor: oportunitate sau capcană pentru bănci

Acest articol apare în numărul 24 (25 septembrie – 8 octombrie) al revistei NewMoney

Băncile din România sunt prinse între ciocan și nicovală. Singura dezvoltare reală pare să fie accelerarea creditării companiilor, însă obstacolele nu sunt deloc de neglijat.

Să uităm de data asta de Terente și să ne uităm la statistici. Ca pondere în PIB, sectorul bancar din România este cel mai mic din Uniunea Europeană. Mai mult, este de două ori mai mic decât cel din Polonia, Ungaria, Cehia sau chiar Bulga­ria, unde activele bancare se apropie de 100% din PIB, față de doar 50% în România.

Mai îngrijorător, dinamica este în scă­dere. Evoluția nefavorabilă poate fi expli­cată, în parte, de curățarea bilanțu­rilor din ultimii ani, ca urmare a crizei ce a în­groșat creditele neperformante din bilan­țu­rile băncilor. O spune Florian Neagu, dire­ctor adjunct al Direcției de Stabilitate Finan­ciară din cadrul Băncii Naționale a Româ­niei (BNR), în opinia căruia cea mai impor­tantă pârghie de dezvoltare a bănci­lor din România este finanțarea companiilor.

CREDITE ȘI DEBITORI. De altfel, datele BNR arată că băncile mai au foarte puțin spațiu de a se dezvolta cumpărând titluri de stat. Această clasă de active poate oferi un oarecare confort deoarece titlurile de stat pot fi folosite drept colateral pentru a obține finanțare de la banca cen­trală, în caz de nevoie. Cu toate acestea, expunerea băncilor locale pe obligațiuni publice este de circa 20%, dublă față de media europeană.

O a doua pârghie de dezvoltare pare la rândul ei aproape epuizată. Din calculele BNR reiese că împrumuturile acordate populației au avut un ritm și un volum de creștere care le plasează peste pragul semnal. În cazul în care nivelul creditelor acordate persoanelor fizice se va apropia de pragul de alertă, băncile ar putea fi obli­gate să reducă nivelul maxim de îndatorare. Acesta este stabilit la ora actuală individual, prin normele interne ale băn­cilor și poate ajunge până la 70% din veni­tu­rile debitorilor, nivel la care banca cen­trală se uită cu îngrijorare.

Cu toate că o mare parte a creditelor acordate în ultimii ani a fost în lei, elimi­nân­du-se astfel riscul de curs valutar, do­bânzile din această perioadă au fost foarte mici, existând riscul ca odată cu creșterea acestora unii debitori să aibă dificultăți în a-și returna împrumuturile.

Prin urmare, cea mai „generoasă“ linie de business pare a fi finanțarea companii­lor. Tendința de orientare către acest segment este confirmată și de recentele campanii de comunicare ale băncilor, multe ins­tituții financiare poziționându-se ca o ban­că a antreprenorilor. Statisticile nu sunt însă de partea lor.

CONDIȚII DE PIAȚĂ. Doar 8% din credi­tele luate de companiile din România pro­vin de la bănci, un procent inferior celui al împrumuturilor luate de la acționari. O altă particularitate a firmelor din România este că se împrumută, cu precădere, din afară, reiese din datele băncii centrale. Astfel, stocul creditelor corporate acordate de băncile locale se ridică la circa 24 de miliarde de euro, în vreme ce împrumu­turile luate de la bănci străine sau de la „mame“ sunt de 34-35 de miliarde de euro, mai arată cifrele BNR.

Statisticile sunt parțial explicate de pre­zența companiilor multinaționale, care au posibilitatea de a apela la împrumuturi cu costuri mai avantajoase de la institu­țiile financiare străine. De cealaltă parte, circa 70% din creditele acordate pe plan local merg către companii cu capital preponderent autohton. „Firmele cu capital străin au un rol în creștere în economie, dar se împrumută din afară, iar firmele cu capital autohton au un rol în scădere, dar ele se împrumută în țară“, explică Florian Neagu. Având în vedere că „forța“ eco­no­mică a acestor companii este în scădere, cererea de credite de pe plan local va urma același trend, avertizează el.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Cu o experiență de peste șapte ani în presă, Alexandra Pele acoperă domeniile finanțe, bănci și asigurări. Anterior, a lucrat la departamentul economic al ziarului Gândul și la cursdeguvernare.ro.