Filme cu Gerard Butler sau Nicolas Cage ar putea fi finanțate de Guvernul României. Cum este posibil

NewMoney 05/12/2018 | 16:16 Ştiri
Filme cu Gerard Butler sau Nicolas Cage ar putea fi finanțate de Guvernul României. Cum este posibil

Guvernul României a aprobat șase cereri de finanțare a unor proiecte cinematografice, iar alte zece se află în analiză. Printre proiectele depuse se numără și coproducţii ce au în distribuție actori de succes de la Hollywood, precum Gerard Butler sau Nicolas Cage, anunță Comisia Naţionale de Strategie şi Prognoză (CNSP).

La aproape două luni de la lansarea primei sesiuni de depunere a proiectelor cinematografice, până la data de 3 decembrie 2018, a fost depus un număr de 17 cereri de finanţare în valoare totală de 110,1 lei, din care 6 au fost aprobate, valoarea ajutorului de stat aprobat ridicându-se la 39,9 milioane de lei.

Un număr de 10 cereri de finanţare care au solicitat un ajutor de stat în valoare de 65,2 milioane de lei se află încă în analiză, precizează CNSP.

„Dintre proiectele depuse sunt de evidenţiat proiectele cu participare internaţională semnificativă care au în  distribuţie actori cu succes de box-office precum Gerard Butler, Keira Knightley, Olivia Munn, Jean Reno, Steven Seagal sau Nicolas Cage”, se arată în comunicat.

Proiectele cinematografice sunt în marea lor majoritate coproducţii în parteneriat cu companii din România ceea ce înseamnă angrenarea capacităţilor autohtone în crearea unor produse culturale care vor intra în circuitul internaţional.

CNSP subliniază că toate producţiile vor avea pe genericul filmului şi în toate materialele publicitare, precizarea: „Film realizat cu sprijinul Guvernului României”.

Bugetulu iniţial al schemei de ajutor de stat a fost de 60 de milioane de lei, dar prin adoptarea ordonanţei de Urgenţă a Guvernului, nr. 101 din 23 noiembrie 2018, acesta a fost suplimentat.

Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză anunţă că valoarea totală a creditelor de angajament aprobate pentru anul 2018 în limita cărora se analizează cererile pentru finanţare este în prezent de 232 milioane lei.


Foto: AFP/Mediafax

d