Este Volodimir Zelenski cu adevărat un erou? Sau doar un politician lipsit de experiență care nu a știut să gestioneze relația cu Rusia? (P)

NewMoney 28/02/2024 | 10:11 Timp Liber
Este Volodimir Zelenski cu adevărat un erou? Sau doar un politician lipsit de experiență care nu a știut să gestioneze relația cu Rusia? (P)

La 2 ani de la invazia care a zguduit lumea, corespondentul TIME Magazine, Simon Shuster, răspunde la această întrebare într-o carte nemilos de obiectivă care conturează portretul unui SHOWMAN care a captivat atenția întregii lumi. 

Ce știm de fapt despre primele luni de război?

În urmă cu doi ani, pe 24 februarie, ne-am trezit cu toții într-o nouă lume, una în care un stat european alege să atace un alt stat european cu toate forțele sale armate.

În acele momente, ochii întregii lumi au fost ațintiți asupra Ucrainei. Urmăream cu toții, copleșiți de emoție, eforturile ucrainenilor de a opri înaintarea tancurile rusești, dar și discursurile lui Volodimir Zelenski, primul președinte care a ales să scrie istorie sub ochii noștri pe canalele de Social Media.

Puțini jurnaliști străini au rămas în acele zile în Kievul bombardat și chiar mai puțini au avut acces în centrul de comandă al lui Volodimir Zelenski. Astfel, cu toții am avut un acces limitat la informații obiective despre conflict.

O carte – eveniment recomandată de TIME Magazine

Corespondentul TIME Simon Shuster este unul dintre puținii jurnaliști străini care l-au urmat pe Zelenski în zonele de război și care au putut observa transformarea sa dintr-un politician fără experiență într-un președinte în vreme de război.

Acum, la doi ani de la începutul conflictului, Simon Shuster rupe tăcerea care a început să învăluie conflictul din Ucraina și lansează SHOWMAN, cartea care te poartă în culisele primelor luni de conflict și îți prezintă un portret nemilos de obiectiv al liderului de la Kiev.

SHOWMAN este o carte-eveniment recomandată TIME Magazine, Daily Telegraph și Independent, dar și de Anne Applebaum, autoarea celebrei cărți „Amurgul democrației” și laureată a premiului Pulizer

O carte despre dezamăgiri, speranțe înșelate, regrete, dar și despre curajul de a continua lupta indiferent de dificultăți, relatarea sa surprinde momente de vulnerabilitate și sinceritate ale președintelui ucrainean, invitându-ne să stăm față în față cu un om prins între dorința de a-și elibera țara de sub influența opresivă a Rusiei lui Vladimir Putin și prețul cumplit pe care poporul său îl plătește în lupta pentru libertate.

„Încăpăţânat, sigur de sine, vindicativ, lipsit de tact, curajos până la nesăbuinţă, rezistent la presiune şi necruţător cu cei care îi stăteau în cale, el a întruchipat furia şi dârzenia propriului popor, exprimând-o cu claritate şi eficienţă în faţa lumii întregi, devenind un simbol al genului de tărie sufletească de care toţi liderii speră că ar putea da dovadă la nevoie.” – Simon Shuster

Cartea lui Shuster are la bază 4 ani de interviuri cu Zelenski și familia sa, cu miniștrii și comandanții săi militari, cu cei care îl aplaudă, dar și cu cei care îl contestă. Astfel, cartea aduce informații din interior despre:

  1. Negocierile tensionate cu Vladimir Putin și eșecul eforturilor diplomatice de a opri războiul.

  2. Relația cu SUA în timpul președinției lui Donald Trump și a lui Joe Biden.

  3. Cum a trăit Zelenski bătălia pentru Kiev, luptele din Mariupol și de la uzina Azovstal, precum și alte momente cruciale ale conflictului.

  4. Cât de pregătită era Ucraina pentru conflict atunci când Rusia a atacat.

  5. Modul controversat în care Zelenski a folosit legea marțială

  6. Dorința lui Zelenski de a-și elibera țara din ceeea ce el numește un ciclu al opresiunii care durează de generații.

„«Nu mi-aş dori ca Ucraina să fie doar o piesă pe o hartă, pe tabla de şah a marilor jucători globali, pentru ca cineva să ne poată arunca dintr-o parte în alta, să ne folosească pe post de paravan sau ca parte a vreunei tocmeli», a spus el. «Îmi doresc ca Ucraina să aibă influenţă». Dacă primele şase luni de mandat îl învăţaseră pe Zelenski ceva despre lume, atunci era o lecţie despre uşurinţa cu care alianţele se modifică. „Iată de ce, la întrebarea «În cine am încredere?», îţi răspund cu toată sinceritatea – în nimeni, a spus el. “– Simon Shuster

Simon Shuster a urmărit evoluția lui Volodimir Zelenski încă din timpul campaniei electorale, iar cartea sa surprinde rolul crucial pe care experiența lui Zelenski de actor și producător a avut-o în adaptarea sa rapidă la noul rol pe care trebuie să îl joace în istoria lumii.

Dar ceea ce l-a făcut pe Zelenski să fie atât de eficient în acest război – un război care cerea din partea Ucrainei nu doar să ţină trează atenţia lumii, ci şi să câştige simpatia oamenilor şi guvernelor de pe tot cuprinsul planetei – au fost calităţile lui de showman pe care le-a şlefuit de-a lungul a douăzeci de ani, ca actor şi producător de filme.” – Simon Shuster

Volumul este disponibil pe bookzone.ro și pe pagina dedicată cărții: https://bookzone.ro/landings/showman/