Enterprise Investors vinde rețeaua poloneză de supermarketuri Dino

Gabriel Bucur 05/04/2017 | 12:00 Ştiri
Enterprise Investors vinde rețeaua poloneză de supermarketuri Dino

Fondul de private equity Polish Enterprise Fund VI (PEF VI), administrat de Enterprise Investors (EI), a alocat toate acţiunile deţinute în Dino Polska la un preţ mai mare decât preţul maxim stabilit iniţial, într-o listare publică substanţial suprasubscrisă la Bursa de Valori din Varșovia.

Încasările brute rezultate în urma tranzacţiei se vor ridica la 376 de milioane de euro. Aceasta este cea mai mare listare susţinută de un fond de private equity (investiții de capital) din Europa Centrală si de Est, a doua cea mai mare listare a unei companii private din Polonia și cel de-al 34-lea IPO din portofoliul EI.

Anul trecut, Enterprise Investors a vândut și rețeaua de magazine Profi pentru 553 de milioane euro. Tot în 2016, Enterprise Investors, prin Polish Enterprise Fund VII, a cumpărat Noriel Group.

Citiți și: Cât a plătit Enterprise Investors pentru magazinele de jucării Noriel

Citiți și: Cea mai mare tranzacție din retail: vânzarea Profi, 533 de milioane de euro

Dino este una dintre reţelele de supermarketuri de proximitate cu cea mai mare creștere din Polonia. Modelul de business al companiei combină avantajele acestui format cu posibilitatea de extindere rapidă și cu sortimentaţia bogată, inclusiv produsele cu marcă proprie sau produsele proaspete la preţuri competitive.

PEF VI a achiziţionat o cotă de 49% din Dino pentru 49,4 milioane de euro în 2010, investind în creșterea dinamică a companiei alături de fondatorul și acţionarul majoritar Tomasz Biernacki. La momentul investiţiei EI, lanţul avea 97 de magazine. La sfârșitul anului 2016, reţeaua Dino număra 628 de magazine iar compania avea circa 10.600 de angajaţi. Începând cu 2010 până în 2015 compania a fost cel mai dinamic lanţ de supermarketuri de proximitate din ţară în ceea ce privește creșterea anuală a numărului de magazine și a veniturilor. În 2016, Dino a înregistrat venituri de 797 de milioane de euro, ceea ce reprezintă o creștere anuală de 30% și un profit net de 36 de milioane de euro, reprezentând a creștere anuală de 24%.

„(…)În februarie am finalizat vânzarea Profi Rom Food, care a fost cea mai mare tranzacţie în retail din România. Listarea Dino stabilește un nou record, fiind cea mai mare listare susţinută de un fond de private equity din regiune”, a spus Michał Rusiecki, partenerul Enterprise Investors responsabil cu această investiţie. „Ambele investiţii au avut un mare succes și în privinţa randamentului, generând împreună încasări brute la vânzare de 890 milioane EUR”, a adăugat el.

EI a investit până acum în patru lanţuri de retail în Polonia și în România, din care două, Dino și Eldorado (astăzi Emperia) – au fost listate la WSE, una a fost vândută unui investitor strategic și una unui fond de private equity.

Enterprise Investors este una dintre cele mai mari firme de private equity din Europa Centrală și de Est. Activă din 1990, firma a strâns opt fonduri cu un capital total care depășește 2 miliarde de euro. Aceste fonduri au investit 1,7 miliarde de euro în 137 de companii într-o gamă largă de sectoare și au vândut 121 companii realizând încasări brute de aproape 3,4 miliarde de euro.

 


FOTO: Dino Group

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.