Cea mai mare tranzacție din retail: vânzarea Profi, 533 de milioane de euro

Cristina Dobreanu 23/11/2016 | 17:17 Ştiri
Cea mai mare tranzacție din retail: vânzarea Profi, 533 de milioane de euro

Fondul de private equity Polish Enterprise Fund VI (PEF VI), administrat de Enterprise Investors, a anunțat semnarea unui acord de vânzare a pachetului integral de acțiuni a lanțului de retail Profi către fondul de investiții Mid Europa Partners.

Valoarea pachetului vândut este de 533 de milioane de euro, cea mai mare tranzacție realizată vreodată de un fond de private equity pe plan local, dar și cea mai mare tranzacție în domeniul retailului din istoria României.

Mid Europa este una dintre cele mai mari firme independente de private equity care activează pe piețele din Europa Centrală și de Est și administrează fonduri de 4,3 miliarde de euro. Achiziția Profi este a doua mare tranzacție a Mid Europa pe plan local, după ce fondul a cumpărat anul trecut furnizorul de servicii medicale private Regina Maria.

Profi fusese achiziționat anterior de Enterprise Investors în 2010, cu 66 de milioane de euro. Astăzi, lanțul de retail a ajuns la 500 de magazine, față de 67 câte avea în urmă cu șase ani.

”Planurile sunt de creștere în continuare la 1.000 de magazine în perioada următoare”, a spus Daniel Cîrstea, CEO Profi Rom Food.

Profi, care are 11.000 de angajați, estimează venituri de 800 de milioane de euro în 2016.

Până acum, cea mai mare tranzacție realizată în retailul local a fost cea prin care Auchan a cumpărat 20 de magazine Real, pe care a plătit 257 de milioane de euro.

 


FOTO: Mediafax

Cristina Dobreanu a debutat în presa scrisă acum 12 ani, la România liberă. Apoi a scris la revistele de business și after business Income Magazine și Forbes România, și la portalul de business Profit.ro. A participat, în 2010, la proiectul “Study and information Programme for Young Journalists from South East Europe”, (Berlin, Germania), realizat de Konrad Adenauer Stiftung. Este specializată pe politică externă și macroeconomie, dar acoperă din punct de vedere editorial subiecte legate de lumea antreprenorială.