După un 2020 dezastruos pentru tour operatori și hotelieri, Turcia a revenit pe lista destinațiilor de vacanță preferate de turiștii români

Florel Manu 04/10/2021 | 10:16 Financiar
După un 2020 dezastruos pentru tour operatori și hotelieri, Turcia a revenit pe lista destinațiilor de vacanță preferate de turiștii români

După un 2020 dezastruos pentru tour operatori și hotelieri, Turcia revine pe lista destinațiilor de vacanță preferate de turiștii români.

Ana Maria Ienea (36 de ani), manager de vânzări pentru România al lanțului de hoteluri Rixos din Turcia, și-a petrecut sfârși­tul lunii august întâlnindu-se atât cu tour operatori din piața locală, cât și cu mici re­vânzători de vacanțe. „Strategia mea este de a ajunge direct la consumator. Pre­zen­tarea ofertei e în limba română pentru tour operatori și revânzători. Am cunoscut fie­care agent revânzător în parte“, spune a­ceasta, adăugând că preferă să riște destul de mult pentru a-și face cunoscute in­ten­țiile comerciale.

În căutare de turiști

Înainte de pandemia de COVID-19, hotelierii turci preferau să participe la târgurile de specialitate organizate de Asociația Națională a Agen­ții­lor de Turism din România (ANAT). În ulti­mii doi ani însă, în actualul context pandemic, acest tip de evenimente nu s-a mai organizat, principalele oferte fiind transmise prin tour operatorii parteneri, care văd în continuare un potențial mare de business pe litoralul din Turcia de la Ma­rea Mediterană și Marea Egee.

„Românii caută confortul și răsfățul din resorturile turcești în oricare zonă de litoral, dar cele mai multe cereri au fost pentru hoteluri de cinci stele, premium, din An­talya, Kuşadası și Marmaris“, spune proprietarul agenției de turism Hello Holidays, Mădălina Balaiban.

În extrasezon, în special, de pe lista tour operatorilor nu lipsesc nici circuitele, care înainte de pandemie deveniseră destul de populare și printre turiștii români.

Interesul pentru Turcia este confirmat și de reprezentanții agenției Paralela 45, po­tri­vit cărora aceasta „este cea mai solici­tată destinație, cu programe turistice în Cappadocia, Mesopotamia sau Istanbul“, în condițiile în care prețurile pornesc de la 150 de euro/persoană și pot ajunge până la 710 euro/persoană, în funcție de comple­xitatea programului și numărul de zile.

Anul acesta, spun tour operatorii, cele mai multe vacanțe pentru destinațiile din Turcia au fost vândute cu doar două-trei săptămâni înaintea datei de plecare sau chiar în sistem last minute. Însă a existat și o categorie de turiști care și-au rezervat va­canțele din timp: „Ca o particularitate a acestui an, în early booking au făcut rezer­vări mai mult cei care erau vaccinați“, de­ta­li­ază Mădălina Balaiban. Anul trecut, în schimb, mii de rezervări de tip early booking, de pe toate destinațiile, au fost anulate pe fondul restricțiilor sanitare impuse de guverne.

Roșu, verde și iar roșu

La nivel glo­bal, turismul încă suferă din cauza propa­gării noilor variante de coronavirus – fie des­tinațiile de vacanță intră în scenariul roșu, fie țările de rezidență ale potențialilor turiști impun restricții de deplasare. În cazul Turciei, autoritățile și hotelierii au încercat să se adapteze la noile condiții, dar cu mari sacrificii.

După un 2020 în care resorturile din Antalya, de exemplu, au primit turiști abia din august – „anul trecut nu s-a putut numi sezon estival la nivel de Antalya“, spune Ana Maria Ienea –, și 2021 a început cu pro­bleme. Într-un efort de a atrage vizitatorii străini, președintele Recep Tayyip Erdog˘an a impus o carantină la nivel națio­nal în cea mai mare parte a lunii mai pentru a limita răspândirea virusului, lucru care a dus la scăderea numărului de cazuri zilnice de la 63.000 în aprilie la circa 6.000 la jumătatea lui iunie. Efortul autorităților turce pentru a relansa turismul este motivat și de ponderea acestuia în produsul in­tern brut al țării, de 13% înainte de pan­demie.

„Anul ăsta a fost un sezon cu suișuri și coborâșuri. Am fost pe roșu, am trecut pe verde, pe galben, apoi pe roșu“, descrie Ana Maria Ienea sezonul turistic 2021 din Turcia. Chiar dacă autoritățile turce nu au cerut la deschiderea sezonului teste PCR obligatorii, au facilitat, în schimb, vaccina­rea personalului din turism. În cazul hotelurilor Rixos, exemplifică Ana Maria Ienea, pentru salariații care nu s-au putut deplasa la centrele de vaccinare au fost aduse echipe medicale mobile pentru imunizarea personalului.

Per ansamblu, mai spune Ienea, și profi­lul turistului s-a modificat. În cazul resortu­rilor Rixos – nouă la număr în toată Turcia –, cei mai mulți turiști proveneau înainte de pandemie din țările vorbitoare de limba rusă, urmați de germani și englezi. „Anul ăsta a fost un amalgam de naționalități cum n-a mai fost niciodată. Am avut turiști din toată lumea, mai mult de 50 de națio­na­lități“, adaugă aceasta.

La rândul lor, tour operatorii români spun că vor promova în continuare destinațiile de vacanță din Turcia pentru că, în ciuda restricțiilor de circulație, mulți turiști s-au arătat interesați de a cumpăra pachete la resorturi de cinci stele, în special la con­diții de ultra all-inclusive. Și chiar dacă si­tu­ația pandemică va impune pe moment noi re­stricții, nu vor ezita chiar să pregă­tească încă din această toamnă sezonul de vară de anul viitor.

Ce, cât, unde

Dacă turismul din Turcia genera înainte de pandemie 13% din PIB-ul țării, autori­tățile de la Ankara se așteaptă pentru anul în curs la o con­tribuție de cel mult 5%.

  • POTENȚIAL. În 2019, Turcia a atras 52 de milioane de turiști, care au cheltuit 35 de miliarde de dolari. Pandemia a dus anul trecut la scăderea numărului de turiști, iar veniturile s-au redus cu aproape 70%.
  • POZIȚIONARE. Turcia dispune de aproximativ 5.000 de kilometri de coastă, iar înainte de declanșarea pandemiei de COVID-19 a fost a șasea cea mai căutată desti­nație de vacanță.
  • MĂSURI SANITARE. Anul acesta, autoritățile din Turcia au favorizat vaccinarea personalului din turism și au autorizat din punct de vedere al standardelor de igienă peste 10.000 de hoteluri și alți ope­ratori.
  • PIERDERI. Turismul din Turcia a fost grav afectat de restricțiile impuse la începutul anului în Rusia, Germania și Marea Britanie, țări din care provin cei mai mulți vizitatori ai săi.
Cu o experiență de peste 20 de ani în presa românească, Florel Manu a debutat la Radio PRO FM, după care și-a continuat activitatea la mai multe trusturi media precum PRO TV, Antena1 și Antena3, Adevărul, The Money Channel. Acoperă domeniile retail, real estate și turism.