VIDEO Cum a decurs întâlnirea istorică dintre Donald Trump și Kim Jong-un. Cei doi au semnat un document „cuprinzător”

Gabriel Bucur 12/06/2018 | 10:01 Ştiri
VIDEO Cum a decurs întâlnirea istorică dintre Donald Trump și Kim Jong-un. Cei doi au semnat un document „cuprinzător”

UPDATE: Donald Trump l-a elogiat pe liderul nord-coreean Kim Jong Un, pe care-l consideră un „negociator foarte demn şi foarte inteligent” în numele poporului său, înainte ca cei doi lideri să se despartă, după summitul din Singapore. Trump a mai spus despre Kim că are o „mare personalitate” şi este „foarte inteligent. O combinaţie bună”, dar și că este „un om foarte talentat”. Totodată, președintele SUA a precizat că amândoi au avut „o zi formidabilă” şi au „învăţat multe lucruri unul despre celălalt şi despre ţările” lor, scrie News.ro. Trump a subliniat că se aşteaptă să se întâlnească din nou, în mai multe rânduri.

Preşedintele american Donald Trump a declarat, marţi, la sfârșitul summitului din Singapore că „absolut” l-ar invita pe liderul nord-corean Kim Jong-un la Casa Albă, după ce au semnat un „document destul de cuprinzător”.

Ambii lideri au catalogat documentul pe care l-au semnat drept istoric. Trump a subliniat, la finele întâlnirii cu Kim, că a „dezvoltat o legătură foarte specială” cu liderul nord-coreean, în cele cinci ore petrecute împreună. „Ambele părţi vor fi impresionate de rezultat”, a dat el asigurări. La rândul său, Kim a declarat pentru presă că „lumea va asista la schimbări majore”, fără să ofere vreun detaliu în acest sens.

Donald Trump şi Kim Jong-un au semnat un „document destul de cuprinzător”, potrivit locatarului Casei Albe, relatează BBC, care subliniază că nu se ştie ce conţine acest document „istoric” şi „cuprinzător”. „Am decis să lăsăm trecutul în urmă. Lumea va asista la schimbări majore”, a declarat Kim. „Mulţumesc foarte mult, a fost fantastic”, i-a spus Trump lui Kim, în timp ce și-au strâns mâinile zâmbind, transmite News.ro.

„Suntem foarte mândri de ceea ce s-a întâmplat astăzi (marţi, n.r.). Întreaga noastră relaţie cu Coreea de Nord şi peninsula coreeană va fi într-o situaţie mult diferită decât a fost în trecut”, a declarat președintele Statelor Unite, care a mai precizat că exemplare ale documentului semnat urmează să fie distribuite presei, în scurt timp.

Donald Trump, președintele Statelor Unite ale Americii, și Kim Jong-un, liderul Coreei de Nord, s-au întâlnit, marți (ora 4.00 dimineața în România), într-un summit istoric, în Singapore. După ce, în urmă cu câteva luni, se amenințau cu un război nuclear, astăzi, cei doi și-au dat mâna și au discutat pentru prima dată față în față, un pas important în stabilirea primelor relații diplomatice între cele două țări, notează presa străină.

Citiți și: Cine are de câștigat și cum ar arăta noile alianțe după întâlnirea Donald Trump – Kim Jong Un

Mai întâi, cei doi şi-au strâns mâna o vreme şi au pozat în faţa unui rând de steaguri americane şi nord-coreene. Apoi, Donald Trump l-a condus apoi pe Kim Jong-un pe un culoar, unde au schimbat câteva vorbe. În deschiderea acestui summit, Trump a preconizat că va avea o „relaţie grozavă” cu Kim, cel care, la rândul său, a declarat că au „existat obstacole, dar le-am depăşit ca să fim aici”, potrivit AFP. Trump a mai spus, după primul contact cu Kim, că se simte „într-adevăr grozav”.

Întâlnirea de pe Insula Sentosa este prima reuniune din istorie între un preşedinte american în funcţie şi un lider nord-coreean și are drept scop încheierea unei crize nucleare în Peninsula Coreea.

Donald Trump și Kim Jong-un au petrecut împreună 40 de minute, doar în prezența interpreților, după care li s-au alăturat persoanele din anturaj, într-o reuniune mai largă şi un mic dejun de lucru.

Întâlnirea în privat cu Kim Jong Un a fost „foarte, foarte bună”, a declarat Donald Trump după acest prim contact şi a dat asigurări că are o „relaţie excelentă” cu liderul nord-coreean, relatează The Associated Press. Locatarul casei Albe a făcut aceste declaraţii în timp ce a străbătut împreună cu cel mai puternic om de la Phenian un balcon, către o reuniune mai largă.

Citiți și: Coreea de Nord îşi distruge instalaţia de testare nucleară Punggye-ri într-o serie de explozii

Donald Trump a fost flancat în această reuniune mai largă de secretarul Casei Albe, John Kelly, secretarul de Stat, Mike Pompeo, şi consilierul pe probleme de securitate naţională, John Bolton. Din delegaţia nord-coreeană a făcut parte Kim Yong Chol, un consilier de rang înalt al lui Kim Jong-un, care s-a întâlnit recent cu Trump la casa Albă.

„Vom soluţiona o mare problemă” şi „o mare dilemă”, a declarat președintele american, în deschiderea discuţiilor alături de anturajele ambilor lideri. Donald Trump a părut optimist în legătură cu capacitatea sa de a convinge Coreea de Nord să-şi abandoneze armamentul nuclear, în urma unei lungi întâlniri tête-à-tête cu liderul Kim Jong-un.

Președintele SUA a evocat realizarea unui „enorm succes” împreună cu liderul nord-coreean şi preconizează că „se va face”. Vorbele lui Trump s-au auzit greu, din cauza zgomotului făcut de declanșarea aparatelor de fotografiat și, potrivit presei străine, este neclar la ce s-a referit. Totodată, Kim Jong-un a părut să împărtăşească optimismul locatarului Casei Albe.

Apoi, Trump și Kim au discutat în timp ce au luat micul dejun care a inclus coaste de vită, carne crocantă de porc dulce-acrișor și cod la abur. Potrivit Casei Albe, masa a început cu un cocteil de crevete, salată de avocado şi kerabu, un fel pe bază de orez, cu mango verde, sos de miere şi lime şi caracatiţă. Între garnituri au fost cartofi „dauphinois”, brocoli la abur, orez prăjit şi legume asiatice, iar la desert s-au servit tarte cu ciocolată neagră şi îngheţată de vanilie Haagen-Dazs.

Citiți și: Care este a doua armă letală a Coreei de Nord, în afară de rachetele nucleare

Între timp, fostul star din NBA, Dennis Rodman, a apreciat că toată presiunea summitului istoric din Singapore apasă asupra preşedintelui american Donald Trump și a încrederii pe care acesta o are în Kim Jong-un și poporul nord-coreean. Baschetbalistul a mai spus că sunt necesare multe vizite pentru ca Statele Unite şi Coreea de Nord să spere la o relaţie paşnică. Rodman a declarat în glumă că ar trebui să primească Premiul Nobel pentru pace sau „cel puţin o bucată din el”.

Dennis Rodman este prieten cu Kim, cu care împărtăşeşte pasiunea faţă de baschet, şi a fost în vizită în Coreea de Nord în mai multe rânduri, însă nu a avut niciun rol oficial în acest summit istoric. Starul NBA a anunţat că se aşteaptă să se întâlnească cu Trump după summit.

Pe de altă parte, preşedintele sud-coreean Moon Jae-in a declarat că „abia a dormit”, în aşteptarea summitului între Statele Unite şi Coreea de Nord în Singapore, relatează The Asscoiated Press. Moon a privit, marţi, în biroul său, transmisia în direct a întâlnirii istorice, înaintea unei şedinţe a cabinetului sud-coreean. Şeful statului sud-coreean s-a întâlnit cu Kim Jong-un în două rânduri, în ultimele luni, şi a ajutat la organizarea evenimentului de astăzi.

Războiul Coreei (1950-1953) s-a încheiat cu un armistiţiu, în iulie 1953. Acest armistiţiu nu a fost încă înlocuit cu un tratat de pace, ceea ce înseamnă că cele două Corei se află, teoretic, în stare de război.

 


FOTO: Hepta / Mediafax

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.