Care este a doua armă letală a Coreei de Nord, în afară de rachetele nucleare

Mimi Noel 01/05/2018 | 11:10 Global
Care este a doua armă letală a Coreei de Nord, în afară de rachetele nucleare

Una dintre glumele chinezilor despre Co­reea de Nord sună așa: regimul de la Phenian are două arme letale: rachetele nu­cleare și tuberculoza. Cu peste 100.000 de cazuri în 2016, Coreea de Nord poate exporta pe calea aerului unul dintre cei mai mari ucigași plane­tari.

Acest articol a apărut în numărul 39 (30 aprilie – 13 mai) al revistei NewMoney

Dacă ambițiile nucleare ale Phenianului au stârnit teamă și au atras dure sancțiuni economice, amenințarea tuberculozei, considerată drept unul dintre cei mai mari ucigași planetari, nu s-a aflat mai deloc pe agenda internațională. Cu peste 100.000 de cazuri înregistrate în 2016, Coreea de Nord se află pe o listă a Organi­zației Mondiale a Sănătății (OMS) cu sta­tele care au cea mai mare incidență de mortalitate cauzată de tuberculoză. Toto­dată, medicii avertizează asupra unei alte probleme grave – o răs­pândire explozivă a tulpinilor rezistente la medicamente.

Citiți și: VIDEO Moment istoric: Kim Jong-un a trecut granița și s-a întâlnit cu președintele sud-coreean

În februarie, Fondul Global de Luptă Împotriva HIV/SIDA, Tuberculozei și Malariei, o entitate care din 2010 încoace a contribuit financiar cel mai consistent pentru ținerea sub control a tuberculozei în Co­reea de Nord, a anunțat că în iunie își va în­chide programele pe care le derulează. „Cel mai probabil, închiderea acestor programe va duce la o dispariție de pe piață a medicamentelor de calitate care tratau tuberculoza“, au tras semnalul de alarmă medicii de la Harvard Medical School, într-o scrisoare deschisă trimisă Fondului Global pe 14 martie.

Citiți și: VIDEO Kim Jong-un s-a întâlnit cu președintele Chinei, în prima sa vizită în străinătate de când conduce Coreea de Nord

Și în trecut, dispariția medicamentelor pentru tratarea TBC a dus la apariția unor tulpini rezistente la medicație, deoarece medicii au raționalizat cantitățile de pastile și astfel pacienții au luat doze incomplete, au explicat cei de la Harvard Medical School.

EXPORTUL UNUI FLAGEL. De altfel, infecțiile care nu pot fi vindecate cu medicamente standard sunt deja larg răspân­dite în această țară. Nu există un studiu la nivel național care să măsoare incidența lor la nivelul populației de 25 de milioane de locuitori ai Coreei de Nord, dar potrivit OMS 5.700 dintre cele 130.000 de infecții TBC raportate în 2016 au fost cauzate de bac­terii rezistente la rifampicin și alte două medicamente-cheie care se adminis­trează în cazul acestei boli.

Citiți și: Unde își ține ascunși hackerii dictatorul nord-coreean Kim Jong-un și cu cât îi plătește

Și nu este exclus să fie o subestimare, potrivit unui studiu publicat anul trecut în Jurnalul de medicină coreean, peste trei pătrimi dintre cei testați pozitiv cu TBC aveau tulpini rezistente la mai multe medicamente. Tratamentul pentru acest gen de pacienți cu tulpini rezistente durează în mod tipic în jur de doi ani sau mai mult, adesea implicând șase luni de injecții zilnice și un tratament care include administrarea a până la 14.000 de pastile.

„Tratamentele care sunt prea scurte sau folosesc medicamente fie mai slab calitativ, fie nepotrivite dezvoltă adesea rezis­tență“, spune Jennifer Furin, medic care tra­­tează de 23 de ani pacienți cu TBC. „Suprimarea programelor derulate până acum în Coreea de Nord va submina eforturile de a controla boala inclusiv în afara acestei țări. Va fi un dezastru pentru care va plăti toată comunitatea medicală internațională. Este o problemă creată politic care se va transforma într-o catastrofă medicală și nu doar pentru Coreea de Nord, ci pentru toată re­giunea“, atenționează aceasta.

Autoritățile chineze sunt deja în alertă și monitorizează cazurile înregistrate printre muncitorii migranți nord-coreeni. Mulți dintre cei care au fost expuși virusului dez­voltă boala latent și fără simptome, ceea ce o face foarte greu de oprit la verificările de rutină făcute la frontieră.

Dandong, un oraș din nord-estul Chinei separat de Coreea de Nord doar printr-un râu, este principalul punct de intrare pentru muncitorii migranți. Oficialii centrelor de carantină au identificat 33 de cazuri între 9.500 de nord-coreeni consultați între 2012 și 2014, potrivit unui raport.

„Așa cum în Africa Subsahariană, virusul HIV a înlesnit practic răspândirea TBC, malnutriția cronică alimentează epidemiile în Coreea de Nord“, remarcă Kwonjune Seung, unul dintre semnatarii scrisorii des­chise trimise Fondului Global. Dacă epidemia iese în afara granițelor Coreei de Nord, ar fi nevoie de decenii să fie eradi­cată și ar afecta sănătatea publică a statelor vecine – Coreea de Sud și China, mai spune Seung.

DIMENSIUNEA POLITICĂ. Peste 38 de țări contribuie financiar la Fondul Global, printre ele Coreea de Sud și SUA. La sfârșitul lunii martie, Congresul american a aprobat o finanțare de 1,35 miliarde de dolari pentru acest an. Fondul Global și-a apărat intenția de a-și suspenda programele în Co­reea de Nord, spunând că înțelege pe deplin riscurile deciziei și că lucrează îndea­proape cu Unicef pentru a ameliora impactul. Decizia de suspendare a fost luată nu ca urmare a presiunilor, ci influențată de teme­ri­le privind „mediul unic de ope­rare“ în Co­reea de Nord. Izolarea politico-econo­mică a țării îi împiedică pe donatori să se asigure că banii și resursele sunt folo­site eficient, iar riscurile gestionate.

Într-o scrisoare deschisă trimisă Fondului Global pe 13 martie și publicată de Agenția de știri Nord-Coreeană, Kim Hyong Hun, ministrul adjunct al Sănătății, a acuzat entitatea că cedează presiunii unor forțe ostile, aluzie făcând la președintele american, Donald Trump.

„Decizia de a suspenda derularea pro­iectelor Fondului Global în Coreea de Nord într-un mod lipsit de transparență contrazice angajamentele etice ale comunității medicale globale al cărei scop este de a preveni suferința și de a ameliora mortalitatea cauzată de această boală, indiferent de țara unde acești oameni trăiesc“, a mai spus Seung alături de colegii săi.

Furin mai vede o dimensiune a tensiu­nilor dintre SUA și Coreea de Nord. Oficiali ai celor două state se vor întâlni în mai. „Evident că lumea este îngrijorată de comportamentul imprevizibil și amenințător al liderului de la Phenian și se vrea pedepsirea ei. Dar tuberculoza este o armă de distrugere în sine, o boală transmisibilă pe calea aerului care nu ține cont de frontiere“, a ținut să mai sublinieze absolventa de Harvard, Jennifer Furin.

 

 

Criza medicală

Dincolo de rațiunile politice, comunitatea internațională ar trebui să nu piardă din vedere faptul că tuberculoza este arma pe care Phenianul o poate lansa fără opreliști pe calea aerului.

  • Fondul. Este un organism financiar internațional, fondat în 2001 în Nigeria la inițiativa fostului secretar general al ONU, Kofi Annan. Se bazează pe un par-te-ne-riat strategic între instituții guvernamentale, societate civilă, sector privat și comunitățile afectate de cele trei epidemii – HIV/SIDA, Tuberculoza și Malaria.
  • Finanțare. Peste 38 de țări contribuie financiar la Fondul Global, printre ele Coreea de Sud și SUA. La sfârșitul lunii martie, Congresul american a aprobat o finanțare de 1,35 miliarde de dolari pentru anul în curs.
  • Cifre. Aproape 6.000 dintre cele 130.000 de in-fecții TBC raportate în 2016 au fost cauzate de bacterii rezistente la medicație. Totodată, peste trei pătrimi dintre cei testați pozitiv cu TBC aveau tulpini rezistente la mai multe medicamente.

 


Articol preluat din BloombergBusiessweek

de Bloomberg News, adaptare de Mimi Noel

FOTO: Guliver / Getty Images

Are o experiență de peste zece ani în jurnalism. A început la agenția națională de presă Rompres, iar în 2006 s-a alăturat echipei care se ocupa de ediția în limba română a publicației americane BusinessWeek. În 2007, a completat echipa de jurnaliști care pornea revista de afaceri Money Express. Domeniile acoperite au variat, de la retail la FMCG, farma, fonduri de investiții, fuziuni și achiziții, IT&C. A realizat interviuri cu cei mai proeminenți oameni de afaceri români, antreprenori locali, dar și cunoscuți oameni de afaceri străini, precum directorul executiv al Microchip, Steve Sanghi, sau fostul director executiv al Sony America, Michael Schulhof. Mimi Noel lucrează ca Account Manager la AMICOM din 2012. La NewMoney, se ocupă de subiectele internaționale.