Care este a doua armă letală a Coreei de Nord, în afară de rachetele nucleare

Mimi Noel 01/05/2018 | 11:10 Global
Care este a doua armă letală a Coreei de Nord, în afară de rachetele nucleare

Una dintre glumele chinezilor despre Co­reea de Nord sună așa: regimul de la Phenian are două arme letale: rachetele nu­cleare și tuberculoza. Cu peste 100.000 de cazuri în 2016, Coreea de Nord poate exporta pe calea aerului unul dintre cei mai mari ucigași plane­tari.

Acest articol a apărut în numărul 39 (30 aprilie – 13 mai) al revistei NewMoney

Dacă ambițiile nucleare ale Phenianului au stârnit teamă și au atras dure sancțiuni economice, amenințarea tuberculozei, considerată drept unul dintre cei mai mari ucigași planetari, nu s-a aflat mai deloc pe agenda internațională. Cu peste 100.000 de cazuri înregistrate în 2016, Coreea de Nord se află pe o listă a Organi­zației Mondiale a Sănătății (OMS) cu sta­tele care au cea mai mare incidență de mortalitate cauzată de tuberculoză. Toto­dată, medicii avertizează asupra unei alte probleme grave – o răs­pândire explozivă a tulpinilor rezistente la medicamente.

Citiți și: VIDEO Moment istoric: Kim Jong-un a trecut granița și s-a întâlnit cu președintele sud-coreean

În februarie, Fondul Global de Luptă Împotriva HIV/SIDA, Tuberculozei și Malariei, o entitate care din 2010 încoace a contribuit financiar cel mai consistent pentru ținerea sub control a tuberculozei în Co­reea de Nord, a anunțat că în iunie își va în­chide programele pe care le derulează. „Cel mai probabil, închiderea acestor programe va duce la o dispariție de pe piață a medicamentelor de calitate care tratau tuberculoza“, au tras semnalul de alarmă medicii de la Harvard Medical School, într-o scrisoare deschisă trimisă Fondului Global pe 14 martie.

Citiți și: VIDEO Kim Jong-un s-a întâlnit cu președintele Chinei, în prima sa vizită în străinătate de când conduce Coreea de Nord

Și în trecut, dispariția medicamentelor pentru tratarea TBC a dus la apariția unor tulpini rezistente la medicație, deoarece medicii au raționalizat cantitățile de pastile și astfel pacienții au luat doze incomplete, au explicat cei de la Harvard Medical School.

EXPORTUL UNUI FLAGEL. De altfel, infecțiile care nu pot fi vindecate cu medicamente standard sunt deja larg răspân­dite în această țară. Nu există un studiu la nivel național care să măsoare incidența lor la nivelul populației de 25 de milioane de locuitori ai Coreei de Nord, dar potrivit OMS 5.700 dintre cele 130.000 de infecții TBC raportate în 2016 au fost cauzate de bac­terii rezistente la rifampicin și alte două medicamente-cheie care se adminis­trează în cazul acestei boli.

Citiți și: Unde își ține ascunși hackerii dictatorul nord-coreean Kim Jong-un și cu cât îi plătește

Și nu este exclus să fie o subestimare, potrivit unui studiu publicat anul trecut în Jurnalul de medicină coreean, peste trei pătrimi dintre cei testați pozitiv cu TBC aveau tulpini rezistente la mai multe medicamente. Tratamentul pentru acest gen de pacienți cu tulpini rezistente durează în mod tipic în jur de doi ani sau mai mult, adesea implicând șase luni de injecții zilnice și un tratament care include administrarea a până la 14.000 de pastile.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Are o experiență de peste zece ani în jurnalism. A început la agenția națională de presă Rompres, iar în 2006 s-a alăturat echipei care se ocupa de ediția în limba română a publicației americane BusinessWeek. În 2007, a completat echipa de jurnaliști care pornea revista de afaceri Money Express. Domeniile acoperite au variat, de la retail la FMCG, farma, fonduri de investiții, fuziuni și achiziții, IT&C. A realizat interviuri cu cei mai proeminenți oameni de afaceri români, antreprenori locali, dar și cunoscuți oameni de afaceri străini, precum directorul executiv al Microchip, Steve Sanghi, sau fostul director executiv al Sony America, Michael Schulhof. Mimi Noel lucrează ca Account Manager la AMICOM din 2012. La NewMoney, se ocupă de subiectele internaționale.