Document privind restricţionarea deplasărilor în afara domiciliului, apărut în spaţiul public. Autoritățile precizează că este un document de lucru, neaprobat

Andrei Dumitru 20/03/2020 | 11:34 Ştiri
Document privind restricţionarea deplasărilor în afara domiciliului, apărut în spaţiul public. Autoritățile precizează că este un document de lucru, neaprobat

Un document al Grupului de suport tehnico-ştiinţific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, privind restricţionarea deplasărilor în afara domiciliului, datat 20 martie, a fost lansat vineri în spaţiul public, Grupul de Comunicare Strategică precizând că este vorba despre un document de lucru, aflat în analiză, neaprobat, iar măsurile conţinute în document nu au aplicabilitate imediată. Grupul de Comunicare Strategică anunţă că a fost sesizat DIICOT pentru infracţiunea de divulgare fără drept a unor informaţii care nu sunt destinate publicităţii.

Transmitem precizările Grupului de Comunicare Strategică:

”Având în vedere faptul că a fost dat publicităţii un document al Grupului de suport tehnico-ştiinţific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, intitulat „HOTĂRÂREA NR. 14 din 20.03.2020”

Facem următoarele precizări:

 1. Este un document de lucru (DRAFT), care este analizat la nivelul Grupului de suport tehnico-ştiinţific, organism în subordinea CNSSU, format din specialişti în epidemiologie şi boli infecţioase.
 2. NU este un document aprobat la nivelul Grupului de suport tehnico-ştiinţific şi NU a fost înaintat spre aprobare CNSSU (Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă), organism abilitat să ia decizii în astfel de situaţii.
 3. Hotărârile Grupului de suport tehnico-ştiinţific au caracter de propunere către CNSSU, doar după ce sunt aprobate la nivelul Grupului de suport tehnico-ştiinţific.
 4. La nivelul Grupului de suport tehnico-ştiinţific sunt analizate diferite propuneri, pe baza scenariilor referitoare la evoluţia răspândirii noului coronavirus (COVID-19), ţinând cont de practica altor state care se confruntă cu aceeaşi problematică.
 5. Atenţionăm asupra faptului că în documentul dat publicităţii NU este menţionată data de la care sunt aplicabile măsurile referitoare la deplasarea persoanelor. Acest demonstrează că măsurile NU au aplicabilitatea imediată, fiind vorba despre propuneri aferente unor scenarii posibile cu privire la răspândirea noului coronavirus (COVID-19).
 6. La nivelul Ministerul Afacerilor Interne s-a luat decizia sesizării organelor de cercetare penală pentru infracţiunea de divulgare fără drept a unor informaţii care nu sunt destinate publicităţii.
 7. Inspectoratul General al Poliţiei Române a sesizat DIICOT cu privire la săvârşirea infracţiunii de distribuite de informaţii nedestinate publicităţii, sub aspectul săvârşirii infracţiunii prevăzute de art. 304 Cod Penal, faptă pedepsită cu închisoare de la 3 luni la 3 ani”.

Documentul prevede ca românii să poată ieși din casă doar pentru următoarele situații:

 • Deplasare până la locul de muncă, dacă activitatea e esențială.
 • E nevoie de adeverință de la angajator.
 • Consult medical care nu poate fi amânat.
 • Cumpărături lângă domiciliu.
 • Ajutorarea bătrânilor.
 • Alte urgențe cu detalierea traseului.
 • Sport lângă domiciliu.
 • Plimbare cu animalele de companie lângă casă.

Ce spune Raed Arafat

Raed Arafat, secretar de Stat în Ministerul de Interne, a postat pe contul său de Facebook precizări legate de documentul care a circulat pe net și care prezenta presupuse măsuri de restricționare a circulației persoanelor în contextul epidemiei de coronavirus.

Arafat a spus că documentul ”este doar un proiect care nu este adoptat si care cu siguranta poate suferi inca multe modificari”, adăugând că ”chiar daca acest proiect este adoptat in urmatoarea perioada, total sau partial, vor fi luate toate masurile necesare pentru a sprijini populatia in perioada aplicarii prevederilor”.