DIICOT: Peste 4.700 de dosare vor fi închise dacă intră în vigoare modificările Codului penal

Sebastian Popescu 26/06/2018 | 12:17 Ştiri
DIICOT: Peste 4.700 de dosare vor fi închise dacă intră în vigoare modificările Codului penal

Peste 4.700 de dosare vor fi închise dacă va intra în vigoare modificările aduse Codului de procedură penală, potrivit procurorului-șef al DIICOT, Daniel Horodniceanu.

Horodniceanu spune că „închiderea intempestivă a unui număr de 4.700 de dosare, ca urmare a dispoziției potrivit căreia dosarele în care dacă după un an nu  fost începută urmărirea penală in personam vor trebui închise”. „4.770 de dosare, cred”, a adăugat șeful DIICOT, potrivit digi24.ro.

Modificărilor aduse Codului de procedură penală au fost analizate de Parchetul General, care a descoperit că 33 de articole de lege prezintă elemente de neconstituţionalitate. Articolele criticate de Parchet se referă la prezumţia de nevinovăţie, dreptul la apărare sau drepturile persoanei vătămate şi ale inculpatului, dar şi la realizarea unei anchete efective, scrie News.ro.

Citiți și: De ce sunt fericiți oamenii de afaceri care au în apropiere un penitenciar cu regim relaxat de detenție

„Principalele observaţii au în vedere încălcarea standardelor privind calitatea legilor referitoare la claritate, coerenţă şi predictibilitate, nerespectarea exigenţelor în materie de redactare legislativă consacrate de jurisprudenţa Curţii Constituţionale, afectarea principiilor securităţii juridice şi a încrederii legitime în dispoziţiile legii prin lipsa de rigurozitate a unor texte”, arată Ministerul Public.

Articolele criticate de Parchetul General se referă la prezumţia de nevinovăţie, la dreptul la apărare sau drepturile persoanei vătămate şi ale inculpatului, dar şi la realizarea unei anchete efective.

Reprezentanţii Ministerului Public spuneau săptămâna trecută că sunt îngrijoraţi de modul în care au fost adoptate modificările Codului penal şi Codului de procedură penală, fără să fie luate în considerare observaţiile şi propunerile Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) şi ale asociaţilor de procurori şi judecători şi fără o consultare. Parchetul General transmitea atunci că se face o analiză a aspectelor de neconstituţionalitate privind modificările aduse legislaţiei penale.

Citiți și: Povestea unui faliment răsunător. Cum a cheltuit actorul Johnny Depp o avere de peste 650 de milioane de dolari

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a susţinut luni, răspunzând unei întrebări, că este exclusă în acest moment adoptarea modificării Codurilor penale printr-o Ordonanţă de urgenţă. Astfel, întrebat dacă este exclusă în acest moment această procedură, el a răspuns: „Da”.

„Voi aţi spus. Eu ştiu exact ce am vorbit vineri seara. Am fost acolo cu toţii şi am spus şi spun în continuare că trebuie să se grăbească procedurile, pentru că s-a întârziat foarte mult. O să facem o sesiune extraordinară, dar nu putem face o sesiune extraordinară toată vara. Şi atunci o să cer astăzi, şi eu, şi domnul Tăriceanu celor din comisie să închidă odată Codul penal, să meargă la votul final, după care intră în circuitul obişnuit”, a spus Dragnea, întrebat dacă în cadrul CEx de vineri s-a discutat despre o posibilă Ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Codurilor penale.


Foto: Mediafax