Deţinuţii din New York vor putea observa eclipsa totală de Soare

Elena Marinescu 08/04/2024 | 17:44 Ştiri
Deţinuţii din New York vor putea observa eclipsa totală de Soare

Mai mulţi deţinuţi de la Centrul Penitenciar Woodbourne, din statul New York, situat la 160 de kilometri de megalopolis, care cereau să poată vedea eclipsa totală de soare de luni din Statele Unite au obţinut câştig de cauză.

La începutul săptămânii trecute, aceşti deţinuţi au dat în judecată statul federal care a ordonat ca deţinuţii săi să fie încarceraţi – adică să nu iasă în aer liber – din motive de securitate.

Această izolare este prevăzută între orele locale 14.00 (21.00, ora României) şi 17.00 (marţi, 0.00, ora României), intervalul de timp în care Luna se interpune între Pământ şi Soare, privându-i astfel pe deţinuţi să observe fenomenul celest.

În schimbul abandonării plângerii, administraţia penitenciară a acceptat să renunţe şi le va furniza deţinuşilor inclusiv ochelari de protecţie. Din grupul de deţinuţi fac parte doi creştini, un musulman, doi adepţi ai santeria – o religie originară din Cunba – şi un ateu.

Unii susţin că asistarea la eclipsă este esenţială practicării credinţei lor, deoarece Soarele se întunecă în momentul crucificării lui Cristos, iar alţii că musulmanii spun o rugăciune specială cu această ocazie. De asemenea, ”este important în credinţa santeria să faci o ofrandă spirituală”, relatează The Washington Post, potrivit News.ro.

”Această eclipsă isotrică este semnificativă din punct de vedere religios pentru persoane de numeroase confesiuni, iar noi luptăm pentru dreptul fiecăruia de a o observa”, a subliniat unul dintre avocaţii care-i reprezintă pe deţinuţi.

Eclipsa solară totală este a doua în ultimii şapte ani în Statele Unite şi prima care poate fi observată la New York de aproape un secol. Următoarea eclipsă solară în Statele Unite urmează să aibă loc în 2044.