Depeche Mode: legenda anilor ’80 concertează în Ardeal

Oana Borviz 14/04/2017 | 15:43 Timp Liber
Depeche Mode: legenda anilor ’80 concertează în Ardeal

Pe 5 mai, Depeche Mode dă startul turneului de promovare a celui mai nou album al lor. 21 de țări europene sunt pe listă, iar România se numără printre ele.

Imediat după lansarea celui mai nou album, „Spirit“ (17 martie), Depeche Mode anunța „Global Spirit Tour“, turneul de promovare a acestui material (al 14-lea din discografia trupei și primul de la „Delta Machine“, din 2013). „Suntem incredibil de mândri de sunetul și energia noului album și suntem încântați să-l împărtășim fa­ni­lor din întreaga lume“, spunea solistul Dave Gahan despre turneul care va începe pe 5 mai la Friends Arena, din Stockholm (Suedia), și se va încheia – după o serie de concerte susținute în orașe precum Budapesta, Amsterdam, Londra, Paris – pe 23 iulie la Cluj Arena, din Cluj-Napoca. „Cel mai energic album Depeche Mode din ultimii ani“, după cum îl descrie revista britanică Q Magazine, „Spirit“ va pu­tea fi, astfel, ascultat live și de fanii din România, unde trupa va concerta pentru a treia oară (a mai fost în 2006 și 2013, la București).

Cei care v-ați îmbrăcat în negru și ați fredonat melodiile lor pe vremea când „New Life“ și „Just Can’t Get Enough“ spăr­geau topurile pop-rock britanice vă amintiți cu siguranță de „The Landscape is Changing“, un cântec-protest cu privire la daunele produse de om mediului înconjurător, sau de „Everything Counts“, o critică adusă capitalismului, în care Depeche Mode – inovatori ai muzicii electro, cu un sound capricios și versuri provocatoare – deplângea faptul că „minciunile și înșelăciunea au câștigat un pic mai multă putere“, în timp ce „mâinile hapsâne apucă tot ce pot“. Depeche Mode a promovat libertatea sexuală prin albume precum „Black Celebration“ (1986), a militat împotriva rasismului cu piese precum „Enjoy the Silence“ (de pe albumul „Violator“, 1990). Așa încât „Spirit“ – mostră de muzică pură prin care giganții synth-pop-ului reu­șesc să se reinventeze mixând într-un mod ine­dit sound-uri synth-rock (ce i-au făcut cunoscuţi în anii ’80) cu tehno şi accente de blues – este o conti­nuare firească a unor creații muzi­cale ce iau pulsul diferitelor epoci și care, dincolo de mesa­jele inci­tante pe care le conțin, aduc în centrul atenției omul, cu toată simplitatea și complexitatea lui.

Elegie amară. „Întunecat, clocotitor și dureros de relevant“, astfel des­crie „AllMusic“ albumul „Spirit“, prin care Dave Gahan, Martin Gore și Andy Fletcher fac „una dintre cele mai agre­sive declarații“ ale lor. „Cine ia deciziile pentru voi?/ Voi sau religia voastră/ Guvernul sau țările voastre/“, „Haideți, oameni/ Mă dezamăgiți“, „Unde e revo­lu­ția?“ sunt întrebări retorice cărora le dă glas solistul Dave Gahan încă din piesa de deschidere a albumului, „Where’s the Revolution“. Puternic infuzate cu mesaje privind spiritul de re­voltă, dreptul la libertate, lipsa decen­ţei, de­că­derea societăţii, cele 12 piese sunt despre frustrare, izolare, furie, tensiune, greșeli, dar și despre speranță și compasiune. Depeche Mode – devenită „chintesența“ pop-electro după ce și-a format o identitate bazată complet pe utilizarea de sintetizatoare – nu a fost niciodată trupa cu cele mai optimiste versuri din lume. „Timp de aproape patru decenii, cei de la Depeche Mode s-au specializat în meditaţii sumbre asupra propriilor lor slăbiciuni“, scria revista Rolling Stone, însă „Spirit“ e primul lor album care oferă o elegie atât de „amară“, „plină de tristețe“ a lumii exterioare.

Adevăruri universale. Deși multe piese fac referire la alegerile prezi­den­țiale americane, la Brexit sau diferite hotărâri guvernamentale din țări europene, albumul nu este unul politic. „Nu aş spune că acest album este unul politic, pentru că eu nu ascult muzică într-un mod politic. Dar este cu sigu­ranţă unul des­pre uma­­nitate şi despre locul nostru în ea“, mărtu­ri­seș­te Ga­han. E ade­vă­­rat, single-uri precum „Where’s the Revolution“, poa­­te cel mai vi­ru­­lent cântec al lor din ultimii ani, lasă să trans­­pară preocupa­rea lor față de direcția pe care a luat-o recent poli­tica americană („Pe măsură ce îm­bă­trânesc, mă afectează mai mult lucrurile care se petrec în lume. Mă gân­desc la copiii mei și la lumea în care vor trăi“, declara Gahan pentru Rolling Stone).

Însă, dincolo de aceste aspecte, „Sp­­i­­rit“ este un album (poate cel mai reușit de la „Playing the Angel“, din 2005) prin care cei trei vorbesc liber despre oameni și fapte, despre realități dureroase și țeluri neatinse, despre ade­văruri universale. „Dacă faci artă bună, ea va reflecta ceea ce se întâmplă în jurul tău“, spunea Gahan cândva. Iar „Spirit“, oglin­­dă a timpurilor noastre, este dovada perfectă a acestui lucru.

 


FOTO: Guliver / Getty Images