De ce l-a susținut unul dintre cei mai bogați români din SUA pe Donald Trump

Ionuț Ancuțescu 21/11/2016 | 12:10 Special
De ce l-a susținut unul dintre cei mai bogați români din SUA pe Donald Trump

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

„Păstrați-vă calmul, acceptați realitatea. Soarele a răsărit, cerul este albastru, păsările cântă. Singurul lucru de care trebuie să ne fie frică este frica însăși“ – așa suna mesajul pe care George Haber îl posta pe pagina personală de Facebook, pe 9 noiembrie, la 7.52 dimineața, la doar opt ore după ce Donald Trump devenise al 45-lea președinte american. „Gândiți-vă la faptul că Ronald Reagan s-a dovedit cel mai bun președinte pe care l-am avut vreodată, în ciuda a ceea ce spuneau scepticii“.

Postarea, ca, de altfel, toate mesajele anterioare favorabile lui Trump au atras asupra lui Haber (62 de ani) atacurile a zeci de cunoscuți sau necunos­­cuți revoltați de preferințele sale politice. „Realizați că în această dimineață membri KKK (Ku Klux Klan, n.r.) au mărșăluit pe străzile orașelor din Sud?“, era una dintre reacțiile de pe rețeaua de socializare.

„Am fost făcut xenofob. Atâtea fobii mi s-au pus în cârcă, încât nu mai pot“, glumește Haber în timpul unui interviu acordat NewMoney, prin Hangouts, la trei zile după consumarea unuia dintre cele mai tensionate momente din istoria electorală ame­ricană a ultimului secol.

George Haber a emigrat din Oradea natală în anii ’70, în urma unei înțelegeri dintre președinții Ge­rald Ford și Nicolae Ceaușescu, prin care România primea clauza națiunii celei mai favorizate și, toto­dată, bani lichizi în schimbul evreilor cărora li se permitea să plece în Israel. Haber, ai cărui părinți au trăit pe viu experiența Holocaustului, a ajuns în cele din urmă în Silicon Valley – acum lo­­cu­­iește în Los Altos Hills, foarte aproape de Palo Alto, capitala tehnologică a Statelor Unite.

IMPERIUL RĂULUI. Isteria din jurul deznodă­­mân­­tu­­­­lui celor mai recente alegeri din America îi amin­­tește de campania electorală din 1980, câștigată de „cowboy-ul“ Ronald Reagan în ciuda sondajelor ca­­re îl dădeau învingător sigur pe Jimmy Carter. „Tot timpul dau exemplul ăsta, spre furia cu­­noș­­tin­­­­țelor mele“, spune Haber, care a trecut prin man­­datele a cinci preșe­­dinți: Ronald Reagan, George H. W. Bush, Bill Clinton, George W. Bush, Barack Obama. Un al șa­­­­selea, cel al lui Donald Trump, va înce­­pe în curând.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Ionuț Ancuțescu are o experiență de peste 17 ani în presa economică și de business. A lucrat la publicațiile Ziarul Financiar, Capital, Biz, Business Magazin, Money Express, Forbes și Adevărul Financiar, iar acum este redactorul-șef al revistei NewMoney.