De ce au început unii proprietari de pensiuni turistice să ceară să fie fiscalizați

După ce au tras linie la sfârșit de an, operatorii din turism au văzut că încasările le-au crescut cu 20-30% în 2018. Și asta pentru că voucher-ele de vacanță au impulsionat vânzările. Dar ar mai fi ceva. Piața turismului pare să nu mai fie cea mai neagră oaie a evaziunii fiscale.
Acest articol a apărut în numărul 55 (17 decembrie 2018 – 6 ianuarie 2019) al revistei NewMoney
Mitologia urbană spune că, atunci când turiștii sună să solicite camere la unele pensiuni listate pe platformele de rezervări online, proprietarii acestora le-ar spune din start că nu emit factură și că atunci când solicită o parte din plată în avans ar cere ca banii să fie transferați într-un cont de persoană fizică, nu pe cel al companiei care operează pensiunea.
Între legendă și adevăr, o nouă tendință pare să se contureze în ultimul an. „Cererile de autorizare pentru spații de cazare au crescut cu 10% față de anul trecut“, a spus ministrul Turismului, Bogdan Trif, la încheierea Târgului de Turism din această toamnă, explicând că această tendință de „albire“ a pieței a fost generată de atribuirea de voucher-e de vacanță bugetarilor, care pot fi folosite ca instrumente de plată doar în turismul intern. Oficialul a dat exemplul concret al Maramureșului, regiune din care spunea că numai în luna mai au venit pe adresa ministerului cu 600% mai multe solicitări de autorizare față de aceeași lună a lui 2017.
Pe hârtie, valoarea totală a voucher-elor de vacanță care ar urma să ajungă până la finalul anului la angajații din sectorul bugetar este de 380 de milioane de euro. Potrivit calculelor făcute de Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT), în primele zece luni ale lui 2018 au fost emise voucher-e de vacanță în valoare de 244 de milioane de euro. La nivelul lui octombrie, ultima lună pentru care există date oficiale, au fost distribuite voucher-e de vacanță în valoare de 14 milioane de euro, dublu față de cele 7,06 milioane de euro din luna septembrie. Dar cum se văd toate aceste cifre din interiorul pieței locale de turism?
VACANȚE DUPĂ BUGET(ARI). „De ceva vreme am constatat că mai mulți proprietari de pensiuni acceptă să emită factură“, spune Corina Martin, președinta Federației Asociațiilor de Promovare Turistică din România (FAPT) și proprietară a agenției de turism Mistral Tours din Constanța. Ea precizează că anul acesta a reușit să încheie mai multe contracte cu pensiuni care în anii trecuți refuzau colaborarea cu o agenție de turism pe motiv că lucrau fără factură, direct cu clientul final. Și, mai spune Martin, printre unitățile de cazare nou-acreditate se numără multe pensiuni care sunt de mai mulți ani pe piață. „Câțiva au mai ieșit la lumină“, rezumă ea.
Iar proprietarii de spații de cazare sunt direct interesați să iasă la lumină, în condițiile în care „peste 75% din voucher-ele de vacanță sunt cheltuite prin agențiile de turism“, după cum completează Aurelian Marin, proprietar al agenției Paradis Vacanțe de Vis, explicând că a ajuns la acest procent în urma discuțiilor pe care le-a avut cu emitenții voucher-elor.
Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.