De ce au început unii proprietari de pensiuni turistice să ceară să fie fiscalizați

Florel Manu 19/12/2018 | 16:19 Financiar
De ce au început unii proprietari de pensiuni turistice să ceară să fie fiscalizați

După ce au tras linie la sfârșit de an, operatorii din turism au văzut că înca­să­rile le-au crescut cu 20-30% în 2018. Și asta pentru că voucher-ele de va­canță au impulsionat vânzările. Dar ar mai fi ceva. Piața turismului pare să nu mai fie cea mai neagră oaie a evaziunii fiscale.

Acest articol a apărut în numărul 55 (17 decembrie 2018 – 6 ianuarie 2019) al revistei NewMoney

Mitologia urbană spune că, atunci când turiștii sună să solicite camere la unele pensiuni listate pe platformele de rezer­vări online, proprietarii acestora le-ar spune din start că nu emit factură și că atunci când solicită o parte din plată în avans ar cere ca banii să fie transferați într-un cont de persoană fizică, nu pe cel al companiei care operează pensiunea.

Între legendă și adevăr, o nouă ten­dință pare să se contureze în ultimul an. „Cererile de autorizare pentru spații de cazare au crescut cu 10% față de anul trecut“, a spus ministrul Turismului, Bog­dan Trif, la încheierea Târgului de Turism din această toamnă, explicând că această tendință de „albire“ a pieței a fost generată de atribuirea de voucher-e de vacanță bugetarilor, care pot fi folo­site ca instrumente de plată doar în tu­ris­mul intern. Oficialul a dat exemplul concret al Maramureșului, regiune din care spunea că numai în luna mai au venit pe adresa ministerului cu 600% mai multe solicitări de autorizare față de aceeași lună a lui 2017.

Pe hârtie, valoarea totală a voucher-elor de vacanță care ar urma să ajungă până la finalul anului la angajații din sectorul bugetar este de 380 de milioane de euro. Potrivit calculelor făcute de Aso­ciația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT), în primele zece luni ale lui 2018 au fost emise voucher-e de vacanță în valoare de 244 de milioane de euro. La nivelul lui octombrie, ultima lună pentru care există date oficiale, au fost distribuite voucher-e de vacanță în valoare de 14 milioane de euro, dublu față de cele 7,06 milioane de euro din luna septembrie. Dar cum se văd toate aceste cifre din interiorul pieței locale de turism?

VACANȚE DUPĂ BUGET(ARI). „De ceva vreme am constatat că mai mulți pro­prie­tari de pensiuni acceptă să emită fac­tură“, spune Corina Martin, preșe­dinta Federației Asociațiilor de Promo­vare Turistică din România (FAPT) și proprietară a agenției de turism Mistral Tours din Constanța. Ea precizează că anul acesta a reușit să încheie mai multe contracte cu pensiuni care în anii trecuți refuzau colaborarea cu o agenție de tu­rism pe motiv că lucrau fără factură, direct cu clientul final. Și, mai spune Martin, printre unitățile de cazare nou-acredi­tate se numără multe pensiuni care sunt de mai mulți ani pe piață. „Câțiva au mai ieșit la lumină“, rezumă ea.

Iar proprietarii de spații de cazare sunt direct interesați să iasă la lumină, în condițiile în care „peste 75% din voucher-ele de vacanță sunt cheltuite prin agen­țiile de turism“, după cum completează Aurelian Marin, proprietar al agenției Paradis Vacanțe de Vis, explicând că a ajuns la acest procent în urma discuțiilor pe care le-a avut cu emitenții vou­cher-elor.

Un efect real al albirii pieței va fi însă vizibil abia când toți jucătorii vor intra în limitele legale, iar „sistemul nu va fi abuzat“, crede fondatorul grupului Eurolines, Dragoș Anastasiu. Deocamdată, un lucru este clar încă din primul an de utilizare a voucher-elor ca instrument de plată a vacanțelor de către bugetari – pre­lungirea sezonului clasic, care repre­zenta până acum cel mult trei luni pe an, în condițiile în care cererea mărită a dus la maximum gradul de ocupare al unită­ților de cazare în vârf de sezon. „Vânză­rile pe final de sezon au crescut, pentru că voucher-ele trebuiau cheltuite“, spune Dragoș Răducan, prim-vicepreșe­dintele executiv al Federației Patronatelor din Turism, cu precizarea că mulți bugetari au primit voucher-ele în plin sezon și chiar după încheierea acestuia. Partea bună este că banii vor rămâne în turismul local, întrucât pot fi folosite doar pentru achiziționarea de vacanțe în pensiunile și în hotelurile din România.

Ultima strigare. Potrivit datelor unui studiu realizat de TUI TravelCenter, peste 80% din românii care au apelat la serviciile agenției pentru a cumpăra vacanțe cu voucher-e au fost interesați de bilete pe litoral în vârf de sezon, când sunt cele mai mari tarife, declarându-se dispuși să plătească și o sumă supli­mentară pentru a beneficia de sejurul dorit. Restul cererilor au fost în special pentru stațiuni balneare și zone agrotu­ristice din Delta Dunării, Mara­mureș, Moldova, Bucovina, Transilvania și Caza­nele Dunării. Cei care și-au petrecut o vacanță de șapte zile în vârf de se­zon au plătit, în medie, cu 31% în plus față de valoarea voucher-elor de vacanță deținute.

Jucătorii din turism spun că nu toți bugetarii au folosit voucher-ele de va­canță primite în cursul acestui an și se așteaptă ca încasările să mai crească atât în perioada sărbătorilor, cât și după 1 ianuarie. „Oamenii pot plăti cu voucher-ele de anul acesta până la 30 ianuarie 2019“, mai spune Corina Martin. Potrivit acesteia, dacă posesorii de voucher-e le aduc la agențiile de turism până la această dată, pot beneficia de vacanțe inclusiv la primăvară, în funcție de cum vor să-și petreacă timpul liber. Scopul acestor voucher-e a fost ca angajații să fie siguri că beneficiază de concedii de odihnă.

În condi­țiile în care tot mai multe pensiuni, vile sau mici hoteluri încep acum să iasă la lumină, tour operatorii spun că și oferta lor este mai bogată. Mai ales că, într-o piață în care există deja un plus de 380 de milioane de euro față de anii tre­cuți, deținătorii de spații de cazare au de acum tot interesul să emită și factură.

 

Din vacanțe adunate

Industria locală a turismului a beneficiat în ultimii ani de mai multe avantaje, de la reducerea fiscalizării unor servicii la emiterea voucher-elor de vacanță, care au adus în­casări suplimentare în acest domeniu.

 

  • PREFERINȚE. Aproximativ 80% din turiștii care au achitat vacanțele cu voucher-e au optat pentru perioadele din vârf de sezon, potrivit unui studiu al rețelei de agenții de turism TUI TravelCenter.
  • FISCALIZARE. De la 1 no­iembrie 2018, sectorul turistic beneficiază de TVA de 5% pentru serviciile de cazare fără mese incluse, dar și pentru cele cu mic dejun, de­mi­pensiune, pensiune com­pletă ori all-inclusive. Măsura mai include terenurile de campare și activitățile sportive.
  • Record. În 2017, numărul turiștilor care s-au cazat în unități hoteliere clasificate de autoritățile române a fost de peste 12 milioane; 2,6 mili­oane dintre aceștia au fost turiști străini.
  • Continuitate. Potrivit Ministerului Turismului, vou­cher-ele de vacanță oferite bugetarilor vor fi men­ținute și în 2019. Valoarea lor va rămâne la același nivel ca în 2018, 1.450 de lei.

FOTO: Guliver / Getty Images

Cu o experiență de peste 20 de ani în presa românească, Florel Manu a debutat la Radio PRO FM, după care și-a continuat activitatea la mai multe trusturi media precum PRO TV, Antena1 și Antena3, Adevărul, The Money Channel. Acoperă domeniile retail, real estate și turism.