Cutremur de 5.7 grade în Gorj, resimţit în Bucureşti şi în mai multe judeţe ale ţării

Andrei Dumitru 14/02/2023 | 15:26 Ştiri
Cutremur de 5.7 grade în Gorj, resimţit în Bucureşti şi în mai multe judeţe ale ţării

UPDATE. Directorul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, Constantin Ionescu, afirmă că nu există legătură între zona seismică Vrancea şi regiunea din judeţul Gorj unde s-au produs seisme cu intensitate mai mare de cinci atât luni, cât şi marţi.

”Nu există o legătură, mai ales că zona Vrancea este la contactul dintre două plăci tectonice, iar aceste falii se află deasupra plăcilor tectonice, ele sunt divizate în mai multe bucăţi şi se mişcă independent faţă de placa tectonică mare. Acuma, efectul, sau influenţa nu vine de sus în jos, ci de jos în sus. Dacă jos s-ar produce un cutremur mare, atunci ar urma, în diferite regiuni seismice, alte cutremure, pe deasupra plăcii”, a explicat, marţi, şeful INFP.

El a arătat că replicile unui cutremur se produs exact în zona în care seismul iniţial a avut loc. ”Dacă acest cutremur se producea exact în zona unde s-a produs cel de 5,2, era o replică mai mare”, a explicat Ionescu, referindu-se la seismul de marţi după-amiază, din zona Gorj.

_____________________________________________________________________________

UPDATE. „Nu sunt efecte grave, nu avem răniți grav, nu avem victime”, a spus marți şeful DSU, Raed Arafat, în cadrul unei conferințe de presă, după cutremurul de 5,7 grade pe scara Richter, care a avut loc în Gorj în această după-amiază.

Arafat precizează că seismul de 5,7 Richter a fost urmat de cinci replici, însă nu a „produs efecte grave”. „După cum deja cunoaşteţi, astăzi la ora 15,16 s-a produs în Oltenia, judeţul Gorj, un cutremur semnificativ, cu magnitudine de 5,7 la o adâncime corectată de 6,3 kilometri, urmat până acum de cinci replici produse în aceeaşi zonă, cu efecte diferite în diferite judeţe. Cel mai important lucru – până acum nu avem victime şi nu avem efecte grave”, a spus Raed Arafat. „Vreau să subliniez că este normal să apară un momente de panică”, a precizat șeful DSU.

Două persoane din municipiul Târgu Jiu au fost rănite uşor în timpul cutremurului produs marţi în judeţul Gorj, ele neavând nevoie de internare, a anunţat purtătorul de cuvânt al SJU Târgu Jiu, Mihaela Ţicleanu, scrie Agerpres.

_____________________________________________________________________________

UPDATE. INFP a anunţat marţi a treia replică a cutremurului de 5,7 profus în judeţul Gorj, fiind vorba despre un seism de 2,8. Anterior, au fost înregistrate două replici de peste 3. La ora 17.24 s-a înregistrat un nou cutremur, de 4,2, de asemenea în judeţul Gorj. O nouă replică a avut loc la ora 17.47, tot în judeţul Gorj, având magnitudinea de 3,9.

____________________________________________________________________________

UPDATE. Câteva zeci de blocuri şi case din mai multe localităţi ale judeţului, mai multe instituţii publice şi lăcaşuri de cult au suferit fisuri în urma cutremurului de marţi, nefiind însă înregistrate pagube materiale însemnate sau victime, se arată într-o centralizare a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Gorj.

Potrivit documentului, cutremurul s-a simţit în tot judeţul, dar au fost înregistrate pagube în Târgu Jiu, Bumbeşti Jiu, Rovinari, Tismana, comuna Arcani, comuna Băleşti şi comuna Godineşti.

______________________________________________________________________________

Un cutremur de 5.7 grade s-a produs, marţi, în judeţul Vâlcea, fiind resimţit în Bucureşti şi în mai multe judeţe ale ţării.

„În ziua de 14.02.2023, 15:16:53 (ora României), s-a produs în OLTENIA, GORJ un cutremur semnificativ cu magnitudinea ML 5.7, la adâncimea de 40 km.

Cutremurul s-a produs la 102km NV de Craiova, 120km SV de Sibiu, 146km V de Pitesti, 161km SE de Timisoara, 183km SE de Arad, 195km S de Cluj-Napoca, 204km E de Belgrade, 208km E de Zemun, 212km NE de Nis, 212km V de Brasov”, transmite INFP.

Cutremurul a fost resimţit din nou în mai multe judeţe ale ţării, dar şi în Capitală.

Cu o zi în urmă, un cutremur de 5,2 grade s-a produs în judeţul Gorj şi a avut patru replici în mai puţin de o oră.

Persoane evacuate din imobile fisurate

Mai multe persoane din judeţul Hunedoara au sunat, marţi, la 112 după cutremurul de 5,7 produs în Gorj şi simţit în mai multe judeţe ale ţării. Oamenii au suferit atac de panică. De asemenea, în judeţul Mehedinţi s-au înregistrat două apeluri la 112, iar 22 de persoane s-au evacuat dintr-un imobil fisurat.

”Ca urmare a seismului înregistrat în cursul zilei de astăzi, până în acest moment în dispeceratul ISU Mehedinţi au fost înregistrate două apeluri care au semnalat efecte ale cutremurului în două localităţi. Primul apel semnala faptul că în oraşul Baia de Aramă pe un bloc ANL câteva ţigle sunt în pericol de cădere”, a transmis ISU Mehedinţi.

Sursa citată a precizat că cel de-al doilea apel semnala fisuri în pereţii unui imobil social din municipiul Drobeta Turnu-Severin, unde 22 de persoane s-au autoevacuat.

”Pentru verificare celor sesizate echipaje operative de pompieri din cadrul Gărzii Baia de Aramă şi Detaşamentului Drobeta Turnu-Severin s-au deplasat în teren”, a mai transmis sursa citată.

Şi la ISU Hunedoara s-au înregistrat apeluri la 112.

”În acest moment, echipele de intervenţie de la nivelul fiecărei subunităţi ale I.S.U. Hunedoara se află în misiune, pe teren, fiind prealertate toate subunităţile de intervenţie, care efecuează misiuni de monitorizare a situaţiei. La numărul unic de urgenţă 112 au fost înregistrate, până acum,  11 apeluri de urgenţă (Deva -1, Hunedoara-1, Vulcan – 9), prin care se semnala atacuri de panică ale cetăţenilor pentru care s-a apelat”, a transmis ISU Hunedoara.

Sursa citată a precizat că nu sunt informaţii, până la acestă oră, care să indice eventuale pagube materiale sau tehnologice, iar situaţia este monitorizată în continuare.