Curtea de Apel București a respins cererea Euroins de suspendare a deciziei ASF

Elena Marinescu 27/04/2023 | 19:56 Ştiri
Curtea de Apel București a respins cererea Euroins de suspendare a deciziei ASF

Euroins  rămâne cu activitatea blocată după ce Curtea de Apel București a decis joi respingerea cererii de suspendare a deciziei ASF prin care i-a fost retrasă autorizația de funcționare.

Euroins România și grupul bulgar Eurohold au atacat în instanță decizia Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) din data de 17 martie 2023 prin care arbitrul asigurărilor i-a retras autorizația de funcționare și i-a declarat starea de insolvență.

Euroins a demarat 2 procese: unul privind suspendarea deciziei ASF, iar altul pentru anularea deciziei ASF. Ambele sunt deschise la Curtea de apel București, care s-a pronunțat astăzi, 27 aprilie, pe solicitarea privind suspendarea deciziei ASF.

Tribunalul București va judeca cererea ASF privind insolvența Euroins

Un alt dosar important pentru Euroins, dar și pentru clienții și păgubiții acestui asigurător se va judeca vineri, 28 aprilie, la Tribunalul București. Este dosarul în care ASF a cerut oficial în instanță falimentul Euroins, fostul lider RCA cu aproape 2,8 milioane de polițe în vigoare.

Polițele Euroins rămân în vigoare până la noi ordine, chiar dacă problemele financiare ale companiei continuă. În cazul în care o instanță declară în cele din urmă pentru Euroins faliment, polițele acestora vor fi în continuare valabile pentru o perioadă suplimentară de 90 de zile după decizia finală. Totodată, la 90 de zile după declararea definitivă a falimentului expiră perioada în care păgubiții sau clienții Euroins pot depune cereri de despăgubire la FGA.

În perioada 17 martie 2023 – 23 aprilie 2023, Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) a primit 8.939 de cereri de dosare de daune de la potențialii creditori de asigurări ai Euroins. Dintre aceste cereri, Fondul a înregistrat 6.317. În același interval de timp, FGA a primit și 54.590 de cereri de plată, dintre care 16.743 au fost înregistrate pentru ajutoare de compensare/despăgubire, iar 6.140 au fost înregistrate pentru restituirea primelor. În total, au fost înregistrate cu succes 22.883 de cereri, scrie Digi24.

Falimente pe bandă rulantă: Astra, Carpatica și City Insurance

Clienții din oraș pot depune cereri la FGA, în termen de 90 de zile de la declararea instanței de faliment definitiv al companiei. În ultimii opt ani, alte trei falimente de pe piața asigurărilor din România s-au soldat cu despăgubiri masive plătite de Fondul de Garantare a Asiguraților.

Fondul este încă în proces de efectuare a acestor plăți. Primul faliment major de pe piața asigurărilor din România a fost Astra, care s-a soldat cu condamnări dispuse de instanța de fond în 2019. Cu toate acestea, în 2021, instanța supremă i-a achitat pe toți inculpații din dosar.

Singurul dosar în care au fost date condamnări definitive a fost cel al falimentului Carpatica ASIG. Instanța a dispus în 2017 cinci condamnări, cu pedepse cuprinse între 10 luni și 5 ani și 6 luni de închisoare. Au fost condamnați cinci directori ai companiei de asigurări, în timp ce toți membrii ASF trimiși în judecată au fost achitați.

Dosare penale la DIICOT în cazul City Insurance

Cea mai recentă anchetă este legată de falimentul companiei de asigurări City Insurance. Procurorii au primit plângeri de la ASF încă de acum 2 ani. În momentul de față sunt deschise două dosare penale la DIICOT, dar până acum nu a fost găsit niciun suspect.

Dosarul de faliment Euroins este cercetat de Parchetul General de ceva vreme. În ciuda faptului că a primit o plângere legată de Euroins anul trecut, nu au existat suficiente dovezi pentru a inculpa pe cineva. Numai falimentul Astra Asigurări a costat peste 550 de milioane de lei, care a fost plătit de Fondul de Garantare al Asiguraților.

Falimentul Carpatica ASIG a cerut încă 498 de milioane de la FGA. Din păcate, falimentul orașului este, de asemenea, probabil să fie o calamitate. Pe lângă cheltuielile în creștere, plata pentru falimentul Euroins nu a fost încă decontată.

Companiile de asigurări autorizate de ASF, inclusiv sucursalele acestora care își desfășoară activitatea pe teritoriul altui stat membru al Uniunii Europene, sunt obligați să contribuie la FGA. Astfel, dacă în 2021 era de 1% din volumul primelor brute încasate de un asigurator pentru asigurările generale, în 2022 nivelul contribuției a crescut la 2,5%, iar din 2023 contribuția a crescut la 4%.

Pentru asigurările de viață, contribuția este 0,4%. În prezent, în baza contribuțiilor de mai sus, FGA încasează 46 de milioane de lei pe lună.