Cum te poți înrola în Legiunea străină și ce salarii poți primi

NewMoney 09/03/2020 | 14:50 Fapt Divers
Cum te poți înrola în Legiunea străină și ce salarii poți primi

Legiunea străină franceză (Légion étrangère) a captivat dintotdeauna imaginația oamenilor. Cetățeni străini din toate colțurile lumi sunt atrași de aceastră unitate de elită a Armatei Franceze.

De-a lungul timpului, Legiunea Străină a fascinat. Ideea de a te înrola în armata altei țări poate fi ceva ciudat pentru mulți. Apoi, a fost o perioadă în care Legiunea Străină era un refugiu pentru cei certați cu legea (acest lucru nu mai este valabil).

Cum a apărut Legiunea Străină

Legiunea străină a fost înființată pe  9 martie 1831 printr-un decret dat de regele Ludovic-Filip al Franței. Această legiune specială a fost făcută pentru voluntarii străini care, după Revoluția franceză din iulie 1830, nu mai aveau voie să se înscrie în armata franceză.

În prezent, cetățenii francezi se pot înrola în Legiunea Străină însă doar dacă renunță, de facto, la nume și la cetățenie. Astfel, francezii vor fi îregistrați în baza de date a Legiunii sub un nume fictiv, și vor primi altă cetățenie, de obicei dintr-o alță țară francofonă.

Ce trebuie să știi dacă vrei să te înrolezi în Legiunea Străină

Întregul proces de recrutare și selecție durează între 2 și 5 săptămâni, perioada exactă depinzând de fiecare candidat în parte. Pentru a participa la recrutare, este obligatoriu să te prezinți la unul din sediile Legiunii: cel mai mare și mai important este la Aubagne.

Procesul începe din momentul în care predai pașaportul / actul de identitate unui membru al legiunii dintr-un centru de recrutare și se termină în momentul în care ești oficial acceptat sau respins.

În toată perioada în care ești supus testării, ai parte de cazare gratuită, de mâncare și haine, toate asigurate de Legiune.

Candidații află dacă au fost admiși sau respinși în fiecare joi după amiază. Ca voluntar, ai dreptul să ceri să pleci acasă în orice dimineață pe întreaga perioadă a procesului de recrutare. Chiar dacă ești căsătorit, contractul cu Legiunea este semnat ca celibatar.

Un legionar străin în Mali. FOTO: AFP/Mediafax

Criteriile de admitere în Legiunea Străină

Ca să poți participa în procesul de recrutare al Legiunii Străine, trebuie să îndeplinești următoarele condiții:

  • Să fii bărbat, cu vârsta cumprinsă între 17.5 și 39.5 ani
  • Să ai un act de identitate valabil
  • Să ai o copie legalizată după certificatul de naștere (de preferat să fie tradus în engleză sau franceză); copia să nu fie mai veche de 6 luni
  • Ești acceptat și fără copia după certificatul de naștere, însă aceasta îți face accesul mai ușor, deci ar fi mai bine să o ai la tine, pentru orice eventualitate
  • Să nu fii urmărit de Interpol, să nu ai cazier
  • Să ai disponibilitatea de a fi fizic prezent oriunde și oricând în lume pentru următorii 5 ani
  • Să știi să citești și să scrii în limba maternă
  • Să ai indicele de masă corporală între 20 și 30

Sunt câteva lucruri care te elimină automat din cursă: bolile grave, lipsa unui deget, probleme locomotorii. De asemenea, nu trebuie să îți lipsească mai mult de patru sau șase dinți (depinde care lipsesc), iar cariile trebuie rezolvate înainte de prezentarea la procesul de recrutare. Cu cât dantura ta arată mai bine, cu atât ai șanse mai mari. Înălțimea nu este importantă.

Cunoașterea limbii franceze nu este obligatorie însă este un avantaj. Limba vorbită în cadrul Legiunii este franceza. Nu este însă o problemă dacă nu cunoașteți limba franceză. Legiunea oferă cursuri speciale. În câteva săptămâni recruți învață cel puțin 400 de cuvinte în franceză.

Lunetiști din Legiunea Străină. FOTO: Wikipedia

Odată ajuns la Aubagne, a doua zi încep testele. Testările au loc zilnic, iar acestea sunt:

  • Testul psihotehnic
  • Testul de inteligență
  • Testul de personalitate
  • Teste medicale
  • Testele fizice

Probele sportive constau în:

  • alergare între două linii, pe 20 de metri. Accelerarea trebuie făcută progresiv, odată cu creșterea ritmului unui magnetofon.
  • tracțiuni
  • proba de înot (trebuie să poți înota cel puțin 25 m)

Este evaluată starea de sănătate a fiecărui candidat în parte, iar motive pentru descalificare sunt: tuberculoza, hepatita, HIV, cancer, diabet, supraponderalitate, bolile psihice, vedere proastă, auz prost, lipsa unui deget, instabilitatea unui genunchi, dislocarea patelei, probleme cu hernia.

Dacă ești acceptat, primul contract se semnează pe o perioadă de cinci ani.

Ce salarii sunt în Legiunea Străină

Salariul unui legionar pornește de la 1.205 euro pe lună și poate ajunge la 3.567 de euro în funcție de sporuri.

Cel mai mult câștigă un sergent major al cărui salariu pleacă de la 2.078 de euro și poate ajunge la 4.818 de euro cu sporuri.

Crezul legionarului

Code d’honneur du légionnaire Codul de onoare al legionarului
Art. 1 Légionnaire, tu es un volontaire, servant la France avec honneur et fidélité. Legionar, ești un voluntar care servește Franța cu onoare și fidelitate.
Art. 2 Chaque légionnaire est ton frère d’armes, quelle que soit sa nationalité, sa race ou sa religion. Tu lui manifestes toujours la solidarité étroite qui doit unir les membres d’une même famille. Fiecare legionar este fratele tău de arme, indiferent de naționalitatea, rasa sau religia lui. Tu îi vei fi solidar ca și cum ați fi membrii aceleiași familii.
Art. 3 Respectueux des traditions, attaché à tes chefs, la discipline et la camaraderie sont ta force, le courage et la loyauté tes vertus. Respectul pentru tradiții, devotamentul pentru lideri, disciplina și camaraderia sunt punctele tale forte, curajul și loialitatea sunt virtuțile tale.
Art. 4 Fier de ton état de légionnaire, tu le montres dans ta tenue toujours élégante, ton comportement toujours digne mais modeste, ton casernement toujours net. Mândru de statutul tău de legionar, arăți asta prin ținuta ta în permanență elegantă și comportamentul tău mereu demn și modest.
Art. 5 Soldat d’élite, tu t’entraînes avec rigueur, tu entretiens ton arme comme ton bien le plus précieux, tu as le souci constant de ta forme physique. Soldat de elită, te antrenezi cu rigurozitate, îți întreții armele ca și cum ar fi cea mai prețioasă posesie a ta și ai mereu grijă de forma ta fizică.
Art. 6 La mission est sacrée, tu l’exécutes jusqu’au bout et, s’il le faut, en opérations, au péril de ta vie. Misiunea este sacră și o duci până la bun sfârșit cu riscul propriei vieți.
Art. 7 Au combat, tu agis sans passion et sans haine, tu respectes les ennemis vaincus, tu n’abandonnes jamais ni tes morts, ni tes blessés, ni tes armes. În luptă, deciziile tale nu sunt mânate de pasiune sau ură, îți respecți inamicii înfrânți și niciodată nu îți vei abandona camarazii morți, răniți sau armele.

Cetățenia franceză după serviciul militar

După trei ani de serviciu militar, legionarii pot aplica pentru cetățenia franceză și, în cele mai multe cazuri, aceasta le este acordată.

Orice legionar rănit în luptă pentru Franța primește automat cetățenia franceză după regula „Français par le sang versé” (“Francez prin vărsare de sânge”).