Cum se va termina aventura riscantă a fondatorului Netopia în Mexic

Cristina Dobreanu 24/11/2016 | 13:41 Digital
Cum se va termina aventura riscantă a fondatorului Netopia în Mexic

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Unul dintre românii care s-au aventurat să intre în afaceri în afara țării, Antonio Eram, a ales piața mexicană. Doar că telenovela sa a ajuns acum într-un impas.

„Oportunitățile sunt precum răsăritul: dacă îl aștepți prea mult ai să îl pierzi“, spunea la un moment dat William Arthur Ward, unul dintre cei mai cunos­­cuți scriitori motivaționali americani.

Antonio Eram, fondatorul procesato­rului de plăți Netopia mobilPay, și cei trei parteneri ai săi au prins răsăritul în urmă cu doi ani, când au lansat Mobilender, o aplicație prin care utilizatorii pot accesa credite mici în mai puțin de o oră, indiferent de ora­­șul în care se află. Au avut de ales între Me­­xic și Filipine, dar cu doi mexicani între parteneri – unul dintre ei, Rodrigo Co­­bos, este și CEO al companiei –, au mers, firesc, pe prima variantă.

Credit doar cu mobilul. Spus pe scurt, ar fi echivalentul unui credit doar cu telefonul. Practic, creditele sunt acor­date după ce profilul solicitantului de pe re­­țe­­lele de socializare este analizat prin­tr-un algoritm complex. În plus, sunt ne­cesare documente cu informații personale și un cont bancar (se pot trimi­te ca fotografii făcute cu smartphone-ul).

Plafonul maxim pentru un împrumut este de 5.000 de pesos (circa 340 de do­­lari americani). Primele credite au în­­ceput să fie acordate la finalul anului trecut, ajungând în momentul de față la 1.500-2.000 pe lună. Media unui împrumut este de 150 de dolari, cu o dobândă de 1% pe zi și o perioadă de returnare de circa 12-17 zile. Important, nu poți ac­cesa un împrumut mare de la pri­­ma încercare, iar valoarea acestuia poate crește pe măsură ce solicitantul demon­­strează că este un bun platnic.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Cristina Dobreanu a debutat în presa scrisă acum 12 ani, la România liberă. Apoi a scris la revistele de business și after business Income Magazine și Forbes România, și la portalul de business Profit.ro. A participat, în 2010, la proiectul “Study and information Programme for Young Journalists from South East Europe”, (Berlin, Germania), realizat de Konrad Adenauer Stiftung. Este specializată pe politică externă și macroeconomie, dar acoperă din punct de vedere editorial subiecte legate de lumea antreprenorială.