Cum se va face testarea COVID-19 în şcolile din România. Ce se va întâmpla din 8 februarie

Elena Marinescu 17/01/2021 | 14:47 Ştiri
Cum se va face testarea COVID-19 în şcolile din România. Ce se va întâmpla din 8 februarie

Potrivit Ministerului Educaţiei, din 8 februarie ar urma să fie redeschise majoritatea școlilor din România. Însă cadrele didactice şi elevii cu simptome care sugerează o posibilă infectare cu noul coronavirus vor fi supuşi testării rapide pentru COVID-19.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andreea Moldovan spune că va fi începută o testare în școli, cu teste rapide antigen, și vor fi testați elevii și cadrele dicatice care au simptome sau sunt contacţi direcţi ai unor persoane diagnosticate cu COVID-19. Moldovan a precizat, duminică, la Ştirile ProTV, că vor exista „instrucţiuni foarte clare privind testarea antigen în şcoli”.

Potrivit medicului Andreea Moldovan, vor fi testați elevii și cadrele dicatice care au simptome sau sunt contacţi direcţi ai unor persoane diagnosticate cu COVID-19. “Testele antigen rapid sunt relevante la persoanele care au simptome sugestive pentru COVID sau la contacţi. La persoanele simptomatice, senzitivitatea scade mult. Testarea se va face doar celor cu simptome sau contacţilor direcţi”, a spus Moldovan.

Unde şi cine va face testarea în şcoli

Secretarul de stat afirmă că testarea va fi făcută, în principiu, de personalul medical angajat al şcolilor. “Cel mai corect este să se facă în cabinetul şcolii, pentru că e un test care poate să aibă un poteţial de risc. Procedura nu este complicată. E foarte important ce facem apoi cu informaţia. (…) O parte din teste sunt în ţară, au fost distribuite de IGSU. Urmează să avem o centralizare a celor rămase şi cel mai important e să avem şi teste suplimentare”, a adăugat Andreea Moldovan.

Majoritatea școlilor din România vor fi deschise din 8 februarie, adică din semestrul al doilea, iar decizia va fi luată în funcție de rata de infectare din fiecare localitate.

În localitățile care se încadrează în „scenariul verde”, toate școlile se redeschid fizic, în localitățile care se încadrează în „scenariul galben” vor merge la școală elevii din ciclul primar și cei din clasele terminale, precum și copiii de grădiniță.

Dacă localitatea intră în scenariul roșu, continuă pentru un timp să meargă fizic la cursuri copiii de grădiniță și de ciclu primar, dar ceilalți nu mai merg la școală. O decizie finală va fi luată în 2 februarie, când va fi făcută o nouă evaluare.

Ce înseamnă că o localitate se află în scenariul verde, galben sau roșu?

Scenariul verde – rata de infectare între 0 și 1,5 la mia de locuitori
Scenariul galben – rata de infectare între 1,5 și 3 cazuri la mia de locuitori
Scenariul roșu – rată de infectare peste 3

Ce ar urma să se întâmple din 8 februarie:

În localitățile din scenariul verde – toate școlile se redeschid fizic.
În localitățile din scenariul galben – vor merge fizic la ore copiii de grădiniță, cei din ciclul primar și cei din anii terminali, adică din clasele a VIII-a și a XII-a. Ceilalți vor face în continuare ore online.
În localitățile din scenariul roșu – vor merge o vreme la cursuri copiii de grădiniță și cei din ciclul primar, iar ceilalți fac ore online. Dacă rata de infectare trece de 6, localitatea se carantinează și se închid toate școlile.

Doar 50% dintre cadrele didactice ar vrea să se vaccineze

Numărul angajaţilor din sistemul de învăţământ care şi-au declarat disponibilitatea de vaccinare până la data de 15 ianuarie este de 167.977 de persoane (131.962 – personal din sistemul de învăţământ preuniversitar şi 36.015 – personal din sistemul de învăţământ universitar).

Având în vedere suprapunerea dintre perioada de vacanţă şi perioada de interogare, suprapunere care a generat un număr important de persoane care nu s-au exprimat nici afirmativ, nici negativ cu privire la disponibilitatea de vaccinare, Ministerul Educaţiei decide iniţierea celei de-a doua etape de declarare a disponibilităţii de vaccinare, în perioada 16 ianuarie – 1 februarie 2021”, afirmă sursa citată.

Conform Ministerului Educaţiei, până în prezent, la nivelul învăţământului preuniversitar, 45,06% dintre angajaţi au declarat disponibilitatea de vaccinare raportat la totalul de 292.872 de angajaţi în sistemul de învăţământ preuniversitar (inclusiv persoanele care nu au răspuns).

Totodată, în sistemul de învăţământ universitar, procentul privind disponibilitatea de vaccinare este de 59,64% (raportat la totalul de 51.094 titulari angajaţi în sistemul de învăţământ universitar + 9.295 cadre didactice asociate – inclusiv persoanele care nu au răspuns), informează Ministerul Educaţiei într-un comunicat.