Cum s-a schimbat piața de fuziuni și achiziții în 2018? În fiecare lună, se anunță cel puțin o tranzacție de 100 de milioane de euro

Andreea Neferu 26/06/2018 | 12:28 Financiar
Cum s-a schimbat piața de fuziuni și achiziții în 2018? În fiecare lună, se anunță cel puțin o tranzacție de 100 de milioane de euro

Piața de fuziuni și achiziții din România se (tot) bucură de vânt în pupă de o vreme încoace, iar 2018 pare să nu facă excepție de la această regulă. Și totuși, ceva e diferit față de alți ani.

 Acest articol a apărut în numărul 43 (25 iunie – 8 iulie) al revistei NewMoney

Pe principiul „tranzacțiile de azi sunt cheia creșterilor de mâine“, investitorii strategici și instituționali s-au înghesuit și în primul semestru al acestui an să-și securizeze poziția pe piața locală prin fu­ziuni și achiziții (M&A). Cumulat, cele mai mari zece tranzacții parafate în pri­mele șase luni ale acestui an se învârt în jurul valorii de un miliard de euro, cel puțin patru dintre acestea depășind, fie­care, 100 de mili­oa­ne de euro, arată esti­­mările NewMo­ney. E drept, încă nu au apărut statistici privind va­loa­rea totală a pieței autohtone de fuziuni și achiziții în pri­mele șase luni, însă prognozele pentru întreg anul 2018 arată că, în ansamblu, sectorul ar putea să se situeze la circa patru miliarde de euro, nivel similar cu cel din 2017.

Citiți și: La începutul anilor 2000 trăia jucând poker și bridge în SUA, iar acum face 4 milioane de euro pe an vânzând mobilier de birou

Din punct de ve­dere ma­croeconomic, contextul este favorabil unor mutări de acest tip: economia este estimată să avanseze cu 4-5% în 2018, randamentele investi­țiilor locale sunt mai bune decât în alte state din Europa Centrală și de Est, iar potențialul de creș­tere al Româ­niei este încă departe de a fi epuizat. „Mediul e bun, tran­zac­țiile se în­tâmplă, există interes și la vânzare, și la cumpă­rare. E posibil ca în anumite si­tu­a­ții cumpărătorii să fie ceva mai entuziaști asupra valorii afa­cerilor lor decât e pre­gătită piața să accepte, dar aceste lucruri de regulă se reglează relativ rapid“, co­men­tează Alexandru Bîrsan, partener al casei de avo­catură PeliFilip. În cifre concrete, media tranzacțiilor parafate în pri­ma jumătate a acestui an este de circa 30 de milioane de euro, iar „tranzacțiile mari, de peste o sută de mili­oane de euro, sunt anunțate în ritm de aproximativ una în fiecare lună“, spune Florin Vișa, director, corporate finance în cadrul compa­niei de consultanță și audit Deloitte Ro­mâ­nia, evoluție care demon­s­trează din plin că piața de M&A „traver­sează o peri­oadă foarte bună“.

De departe, cea mai mare tranzacție parafată anul acesta este aceea prin care grupul britanic Vodafone preia operațiu­nile din Germania, Ungaria, Cehia și Ro­mâ­nia ale Liberty Global, cel mai mare operator de cablu din lume. Concret și aplicat la contextul local, mutarea implică preluarea operațiunilor UPC România de către Vodafone. Valoarea tran­zacției inter­naționale se ridică la 18,4 miliarde de euro, însă nu au fost oferite informații pu­blice privind „greutatea“ UPC România în pachetul total de vânzare.

Cea mai mare tranzacție imobiliară de anul acesta a implicat birourile Oregon Park din nordul Capitalei FOTO: Oregon Park

 

Dincolo de această tranzacție, care a fost una cu ecou internațional, capul de afiș al pieței de fuziuni și achiziții din România a fost ținut de piața imobiliară, care bi­fează de la an la an noi recorduri. În prima parte a lui 2018, de exemplu, s-a parafat cea mai mare tranzacție cu clădiri de birouri din istoria modernă a Româ­niei: preluarea parcului office Oregon Park, din nordul Bucureștiului, de către Lion’s Head Investments, o companie de­ținută de firma sud-africană de asigu­rări de viață Old Mutual și de dezvoltatorul bulgar AG Capital. Tranzacția, estimată de sursele NewMoney la peste 150-160 de milioane de euro, a marcat intrarea Lion’s Head Investments pe piața locală și a (re)confirmat interesul sud-africanilor pentru activele imobiliare din România. De altfel, printre marile tranzacții imo­biliare ale semestrului I se numără și prelua­rea centrului comercial Militari Shopping Center de către sud-africanii de la MAS Rei, pentru 95 de milioane de euro.

Și sistemul bancar a devenit unul dintre cele mai competitive sectoare ale eco­nom­iei din punct de vedere al fuziunilor și achizițiilor, chiar dacă este un domeniu puternic reglementat și dificil de administrat. Chiar din primele zile ale acestui an, fon­dul de investiții Argo Capital Management a semnat un acord de principiu pentru cumpărarea subsidiarei din Ro­mânia a israelienilor de la Leumi Bank, anunț urmat la scurt timp de intrarea Băncii Transilvania și a BERD în acțio­na­riatul băncii moldovenești Victoriabank. Dar socoteala de acasă nu se potrivește întotdeauna cu cea din târg, astfel că o altă tranzacție anunțată în 2017 și aștep­tată să se încheie anul acesta – preluarea Băncii Românești de către OTP Bank – a rămas pentru moment „în aer“, având în vedere că nu a primit avizul BNR.

 

CU SAU FĂRĂ ANTREPRENORI? Dar prima jumătate a anului a adus și o schim­bare. „Spre deosebire de același in­terval al anului trecut, în prima parte a lui 2018 am avut o perioadă cu mai puține tranzacții de valoare mare a căror țintă să fie o societate românească“, explică Alexandru Bîrsan. De altfel, pe lista celor mai mari zece tranzacții semnate în primul semestru apar doar două astfel de mutări: exitul antreprenorului Vasile Armenean din afacerea cu înghețată Betty Ice prin vânzarea către Unilever, respectiv prelua­rea de către nemții de la Phoenix a grupului Farmexim (care include distribuitorul de medicamente Farmexim, far­maciile Help Net și distribuitorul de cosmetice Green Net), fondat de Ovidiu Buluc. Asta nu înseamnă însă că antreprenorii români ar cocheta mai puțin cu ideea de a se des­părți de afacerile pe care le-au pus pe picioare. Din contră. „Ob­servăm un nu­măr în creș­tere de antreprenori interesați tot mai mult de pers­pectiva unui proces de vânzare, dar nu întotdeauna discuțiile se con­cretizează în tranzacții efective“, detaliază Bîrsan de la PeliFilip.

În schimb, una dintre surprizele anului 2018 a fost creșterea numărului de achi­ziții făcute în afara țării de către investitori pe al căror „certificat de naștere“ scrie România. Reprezentantul Deloitte arată că patru din cele 44 de tranzacții semnate până la jumătatea lunii iunie a acestui an au fost achiziții externe făcute de entități românești. Pe lângă deja amintitul pachet majoritar al Victoriabank preluat de Banca Transilvania și BERD, Scandia Food, cel mai mare producător de conserve de pe piața locală, controlat de fami­liile Creștin și Gașpar, a preluat compania spaniolă Thenaisie Provote, spe­cia­lizată în producția și distribuția de conserve de pește și fructe de mare, Transgaz a cumpărat Vestmoldtransgaz, transportatorul de gaze din Republica Moldova, în timp ce producătorul local de ciocolată Heidi Chocolat, controlat de familia aus­triacă Meinl, a achiziționat o companie elvețiană, Schönenberger.

Privit în ansamblu, 2018 începe să se contureze ca un an în care, dincolo de seg­mentele tradiționale în care au loc achi­­ziții și fuziuni – servicii financiare, me­dicale, energie, real estate și retail –, IT-ul și teh­nologia de origine românească tind să fie o „țintă“ tot mai prezentă pe agenda ma­rilor investitori internaționali. „Vedem extrem de multă activitate în zona de startup-uri în tehnologie – atât M&A, dar și investiții“, spune Loredana Ralea, counsel, practică M&A și real estate în cadrul firmei de avocatură Clifford Chance Badea. De menționat și faptul că 2018 a marcat apariția primului unicorn – startup din tehnologie evaluat la peste un miliard de dolari – de origini românești, UiPath, după ce compania înființată de românii Daniel Dines și Marius Tîrcă a primit o finanțare de 153 de milioane de dolari de la investitori de peste Ocean.

„Având în vedere tendințele internațio­nale și reputația companiilor românești de profil, anticipăm că acest interes se va menține atât din partea investitorilor stra­tegici, cât și a celor financiari“, mai spune Loredana Ralea. Să nu uităm nici că, pe final de an 2017, fondul de investiţii Vitruvian Partners cumpăra 30% din pro­ducătorul de software Bitdefender, mutare care evalua compania fondată de soții Talpeș la peste 600 de milioane de dolari. Iar, mai recent, la finalul lunii iunie, un startup fondat de doi programatori români în 2014, Froala Labs, a fost cum­părat de o companie ameri­cană. Altfel spus, precedente pentru o creștere a ponderii tehno­logiei în piața de fuziuni și achiziții deja există.

 


FOTO: Guliver / Getty Images

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.