Cum pregătesc Statele Unite și țările europene planul de reconstrucție al Ucrainei

În timp ce ucrainenii riscă totul și luptă pentru supraviețuirea națională, Statele Unite ale Americii, țările europene și aliații lor ar trebui să pregătească o altă contraofensivă – un amplu program occidental de reconstrucție a Ucrainei, scrie revista americană Foreign Affairs.
Contraofensiva Occidentului trebuie să fie nonviolentă și centrată pe reconstrucția economică și politică a Ucrainei. Un program ambițios de reconstrucție, în stilul Planului Marshall (destinat țărilor europene grav afectate de Al Doilea Război Mondial), ar susține o victorie durabilă a Ucrainei, ar face Europa mai sigură, ba chiar ar putea revitaliza însuși proiectul european.
Ar fi un triumf complet în fața încercării Rusiei de a arunca Europa într-un trecut întunecat, consideră Foreign Affairs.
Planul trebuie însă să fie credibil. Un prim pas – țările occidentale ar trebui să se pregătească să folosească din plin în finanțarea reconstrucției Ucrainei activele rusești înghețate în baza regimului de sancțiuni instituit.
Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) a aprobat deja un mecanism internațional pentru compensarea Ucrainei pentru pierderile, daunele și suferințele pricinuite de război.
Este un plan care ar crea o ocazie menită să oblige Moscova să-și respecte obligațiile internaționale. Și asta, pentru că regimul președintelui Rusiei, Vladimir Putin, și nu contribuabilii occidentali ar trebui să suporte cea mai mare parte a costurilor reconstrucției.
Distrugerea totală
Strategia militară a Rusiei a devenit clară – să distrugă Ucraina, Rusia lui Putin să reziste unui război de uzură și să se asigure că o Ucraină liberă și în ascensiune nu va exista și nu o va eclipsa vreodată.
În februarie, istoricul american Stephen Kotkin spunea pentru revista The New Yorker că ucrainenii nu au câștigat încă – „au nevoie de casa lor, iar rușii o distrug“, descriind plastic această strategie distructivă a lui Putin – „dacă el nu o poate avea, nimeni să nu o aibă vreodată!“.
Până acum, Ucraina a pierdut 29% din produsul intern brut (PIB) în 2022, peste 13 milioane de ucraineni sunt strămutați, sectorul privat al economiei țării a fost foarte grav afectat, iar inflația se situează la 27%. Aliații Kievului nu au reușit să contracareze acest nivel de distrugere. Statele Unite și Uniunea Europeană, cumulat, au susținut guvernul ucrainean cu suma de aproximativ trei miliarde de dolari pe lună (100 de milioane de dolari pe zi).
Banca Mondială (BM) estimează că Ucraina va avea nevoie de aproximativ 14 miliarde de dolari în granturi doar în acest an pentru a-și satisface cele mai urgente nevoi de reconstrucție.
În următorii zece ani, BM estimează că procesul de reconstrucție a Ucrainei va costa peste 400 de miliarde de dolari. Suma însă nu acoperă toate costurile reconstrucției teritoriilor ucrainene ocupate în prezent de Rusia. Va fi nevoie de bani privați, dar investitorii privați vor deschide buzunarele doar după ce sume mari de bani publici vor fi puse în procesul de reconstrucție (infrastructura și deminarea trebuie realizate cu bani publici).
După victorie
În mod normal, Rusia ar trebui să suporte majoritatea acestor costuri, fiind statul agresor, care a declanșat cea mai mare invazie internațională din ultimii 80 de ani. Activele financiare ale statului rus înghețate în prezent se ridică, probabil, la aproximativ 300 de miliarde de dolari.
Cea mai mare parte a fondurilor sunt în euro și sunt concentrate în sistemul de compensare Euroclear. (Aceasta este o companie de servicii financiare cu sediul în Belgia, specializată în decontarea tranzacțiilor cu valori mobiliare, precum și în păstrarea și deservirea activelor acestor valori mobiliare.
A fost fondată în 1968, ca parte a băncii americane de investiții JP Morgan & Co. pentru a deconta tranzacții pe piața euroobligațiunilor în curs de dezvoltare. Este unul dintre cei doi depozitari centrali internaționali europeni de valori mobiliare, alături de Clearstream.) În plus, sunt sub sechestru active rusești în SUA, Marea Britanie (inclusiv Insulele Cayman), în Elveția și în alte câteva țări.
Așadar, transferul în reconstrucția Ucrainei al tuturor acestor active rusești „înghețate“ ar fi moral corect, strategic înțelept și politic oportun.
Evident că ucrainenii speră ca viitorul lor să arate foarte diferit comparativ cu trecutul lor. Când privesc înainte, la ceea ce va fi „după victorie“, cum le place să spună, își doresc reforme politice reale și progres economic.
Pentru partea economică este vital acest program de redresare, care să fie parțial finanțat cu bani din valorificarea activelor rusești sub sechestru. Dar, la fel cum Planul Marshall a legat asistența acordată de SUA de planurile europene de redresare politică și economică, de reforme și de cooperare, așa trebuie să se întâmple și în cazul Ucrainei.
Și chiar dacă acum atenția lumii se concentrează pe confruntarea armelor și nu pe redresare și reconstrucție, adevărata forță motrice în acest război o reprezintă rezistența și perspectivele economice ale Ucrainei. Numai că efortul pentru a pune în aplicare un program masiv ar trebui să înceapă de pe acum.
A fost nevoie de un an pentru ca Planul Marshall să treacă de la discurs la fapte. Și fie că ostilitățile se vor fi oprit sau nu, până în 2024 Uniunea Europeană ar trebui să aibă designul funcțional al acestui program de redresare și reconstrucție a Ucrainei.
De la sancțiuni la contramăsuri de stat
Este limpede acum că Rusia și-a planificat invazia, timp în care acumula rezerve de valută în băncile occidentale ale țărilor care acum susțin Ucraina. După invazia din februarie 2022, acele active și depozite au fost puse sub sechestru în baza prevederilor regimului de sancțiuni, în încercarea de a forța Moscova să renunțe la războiul său de agresiune.
Acum, acest demers nu mai are cum să dea roade. Nu există niciun scenariu în care Rusia să-și recupereze banii, iar victimele sale să rămână necompensate. Pentru asta, este timpul ca Occidentul să treacă de la sancțiuni la contramăsuri de stat. Și, atât timp cât acestea din urmă sunt proporționale cu nedreptățile comise, nu necesită procese judiciare pentru a implementa demersul de compensare.
De altfel, Rusia a luat-o înainte și a început deja să utilizeze măsuri de contracarare la nivel de stat, dar împotriva unor proprietăți private, încălcând astfel dreptul internațional. În aprilie 2023, prin decret prezidențial, statul rus a început să preia controlul unor companii străine și active private asupra cărora are jurisdicție. Acest decret, aplicat inițial companiilor din Finlanda și din Germania, autorizează guvernul rus să confiște toată proprietatea privată deținută de companii din țări definite ca „ostile“ pentru că s-au alăturat demersului occidental de înghețare a activelor rusești.
Rusia și-a justificat demersul drept o măsură de contracarare la nivel de stat – „un răspuns la acțiunile agresive ale țărilor ostile“, în formularea purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Prin urmare, și statele care se opun agresiunii Rusiei ar trebui să recurgă la propriile măsuri legale de contracarare la nivel de stat, suspendându-și obligațiile obișnuite față de statul rus. Evident că, spre deosebire de Rusia, guvernele statelor din G7 și alte state asemenea acestora nu ar acționa împotriva proprietății private decât dacă proprietarii acesteia ar fi prelungiri ale statului rus sau doar în baza unei decizii judecătorești care să instituie confiscarea civilă sau penală.
Ce pot face aceste state este să transfere activele statului rus în conturi de garanție în beneficiul victimelor Moscovei.
Astfel de măsuri de contracarare nu ar trebui să fie obligatorii. Ar urma să fie gestionate în afara Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite. Dar, dat fiind că ONU a stabilit deja că Rusia a încălcat grav normele dreptului internațional și că această încălcare este o problemă de interes internațional comun, le-a oferit statelor membre dreptul de a acționa. Totodată, ONU a stabilit că Rusia este obligată să compenseze statele afectate de agresiunea pe care continuă să o comită.
În sistemele parlamentare, contramăsurile de stat pot fi luate de obicei în baza unor decizii guvernamentale sau de ordin legislativ. În sistemele prezidențiale, prerogativele executive de urgență ar trebui să fie suficiente. De pildă, legea actuală din Statele Unite ale Americii îi oferă deja președintelui puterea de a ordona astfel de transferuri în conturi de garanție (escrow) – la fel s-a întâmplat cu fondurile de stat iraniene în 1981 (în mandatul lui Ronald Reagan) sau cu fondurile de stat irakiene în 1992 (în mandatul lui George Bush Sr).
Astfel de măsuri nu contravin doctrinei imunității suverane, o acțiune de stat care se îndreaptă împotriva conturilor altui stat este diferită – este o decizie politică internațională, care de obicei nu are nevoie de decizia unei instanțe. Drepturile agresorului nu au prioritate în fața drepturilor victimelor sale.
În circumstanțe obișnuite, Rusia ar putea într-adevăr solicita compensații dacă sunt operate astfel de transferuri. Dar, în conformitate cu dreptul internațional, nu va avea dreptul la compensații atunci când contramăsurile sunt proporționale și induse de încălcarea gravă a normelor peremptorii ale dreptului internațional (iar această încălcare de către Rusia a fost deja confirmată atât de Curtea Internațională de Justiție, cât și de ONU).
Riscuri valutare?
Unii se îngrijorează că transferul activelor rusești ar fi atât de inovator, încât ar putea speria țările să renunțe la deținerea unor rezerve valutare mari în monedele țărilor care aplică acest gen de contramăsuri.
Cum Statele Unite sunt un debitor de încredere, relativ previzibil, iar cele mai multe tranzacții internaționale sunt stabilite în dolari, obligațiunile Trezoreriei americane și alte active denominate în dolari sunt cele mai disponibile și lichide rezerve valutare străine pe care le pot deține alte țări. Este motivul pentru care, chiar dacă majoritatea activelor rusești blocate sunt în euro, unii analiști se tem că transferul acestora ar putea pune în pericol statutul dolarului în finanțele internaționale.
Bancherii se arată cei mai iritați de acest gen de intervenții politice. Pentru ei, conturile de stat sunt sacrosancte.
Totuși, unele temeri pe termen lung legate de rolul dolarului în economia mondială sunt valide, doar că nu sunt alimentate primordial de acest transfer al activelor rusești, dacă va fi făcut. În primul rând, Statele Unite ar acționa concertat cu state europene sau asiatice – prin urmare, în aceeași situație s-ar afla euro, yenul și lira sterlină.
Să luăm un exemplu: dacă o țară precum Brazilia și-ar muta activele valutare din dolari în yuani, la celălalt capăt al respectivei tranzacții, chinezii ar trebui să plaseze acei dolari în altă parte, cel mai probabil reinvestind în alte active denominate tot în dolari (China înregistrează un excedent de cont curent cu Statele Unite). În plus, yuanul are propriile sale riscuri, care țin de guvernarea opacă și imprevizibilă a Chinei și de lipsa unei independențe a statului de drept.
La fel, mutarea rezervelor din dolari în aur are limitele sale – țările trebuie să-l transforme într-o monedă pentru a cumpăra bunuri.
Potrivit lui Colin Weiss, specialist în finanțe internaționale la Consiliul Guvernatorilor Rezervei Federale, până la sfârșitul anului 2022, „aproape trei sferturi din activele Statelor Unite deținute de guvernele străine erau în mâinile aliaților“. Ca rezultat, dacă multe economii emergente și în curs de dezvoltare (inclusiv țări importante exportatoare de petrol) ar înceta să folosească dolarul și ar trece la yuan, efectul net ar fi marginal.
China vinde deja dolari pentru ca moneda proprie, yuanul, să nu se deprecieze prea mult. Dacă se va ajunge în situația unor mișcări ale statelor să-și schimbe deținerile în dolari, China ar putea chiar să nu mai vândă dolari și să înceapă să-și vândă propria monedă pentru a o împiedica să se aprecieze prea mult.
Rezerva Federală a Statelor Unite însăși a început să vândă masiv titluri în dolari pe măsură ce-și reduce programul de relaxare cantitativă (în care cumpără bonduri). Dacă va fi necesar, are opțiunea de a inversa aceste politici.
Atenționare
Rusia ar putea să răspundă cu represalii la contramăsurile Occidentului. În parte, deja a făcut-o, confiscând ilegal proprietăți private deținute de străini în Rusia. Orice alte eforturi de naționalizare bat în cuie divorțul economic dureros de Europa, America de Nord și Japonia, pe care l-a declanșat odată cu extinderea invaziei în Ucraina, în 2022.
Rusia nu se poate apăra juridic și încearcă să evite compensarea celor pe care i-a expropriat abuziv. Finlanda și Germania nu au invadat pe nimeni. În funcție de specificul acordurilor de investiții, tribunalele de arbitraj pot începe să pronunțe hotărâri împotriva Rusiei. Dacă Rusia nu își va onora obligațiile de compensare, revendicările celor expropriați ar putea fi luate în considerare într-un proces de revendicare finanțat cu active rusești transferate (și ar putea duce și la hotărâri judecătorești care să vizeze proprietăți rusești încă nepuse sub sechestru).
Sunt țări care se tem, pe de o parte, de eventuale represalii ale Rusiei pentru contramăsurile aplicate activelor rusești, dar și precedentul pe care îl poate stabili acest mecanism de compensare prin transferul activelor rusești – s-ar putea ajunge la naționalizarea unor proprietăți străine ca măsură de răspuns al unui stat pentru a obține reparații pentru nedreptățile trecute. Și este o chestiune veche – de generații întregi, statele au naționalizat proprietăți străine pe care le considerau dobândite în mod injust sau ca moșteniri ale imperialismului.
În unele cazuri, negocierile au dus în cele din urmă la compensații. În altele, nu.
În realitate, în loc să creeze un precedent periculos, transferul activelor rusești ar acționa mai degrabă ca o avertizare puternică către alte țări care ar putea lua în considerare războaie de agresiune, cred cei de la Foreign Affairs. Ar fi un semn că agresarea normelor globale poate fi foarte costisitoare într-o lume încă atât de profund interconectată.
Așadar, un program european de redresare dedicat Ucrainei și finanțat cu active rusești nu este doar o cheie pentru câștigarea păcii, este și o cheie pentru a câștiga războiul și a contracara strategia distructivă a Moscovei. Și dacă Rusia tot a lăsat în mâinile țărilor libere pârghiile perfecte (altfel spus, active) pentru a demara acest program european, ei bine, Occidentul nu are voie să nu capitalizeze această greșeală a lui Putin.
Bilanțul războiului
Dacă se vor confirma, cifrele vehiculate până acum fac din războiul Rusiei în Ucraina unul dintre cele mai sângeroase conflicte ale Europei de la cel de-Al Doilea Război Mondial încoace.
- CIFRELE OFICIALE. Din 24 februarie 2022, dată care a marcat începutul invaziei Rusiei la scară largă pe teritoriu ucrainean, până la 21 mai 2023, Oficiul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR) a raportat 24.012 victime civile, dintre care 8.895 ucise și 15.117 rănite.
- ANVERGURA. Potrivit Reuters, aproximativ 354.000 de soldați ruși și ucraineni au fost uciși sau răniți în războiul din Ucraina, într-un conflict prelungit care ar putea dura cu mult dincolo de 2023, potrivit unor documente ale serviciilor de informații americane.
Acest articol a apărut în numărul 167 al revistei NewMoney
FOTO: Getty