Cum poți află la ce secție de votare trebuie să votezi la Alegerile Locale

Andrei Dumitru 22/09/2020 | 12:36 Fapt Divers
Cum poți află la ce secție de votare trebuie să votezi la Alegerile Locale

Alegerile locale de anul acesta vor avea loc duminică, 27 septembrie și se vor desfășura într-un singur tur.  Alegătorul votează, la alegerile locale, numai la secţia unde este înscris în lista electorală permanentă ori la cea unde este arondată adresa la care îşi are domiciliul sau reşedinţa

Cum afli la ce secție de votare trebuie să votezi

Siteul Registrului Electoral este cel mai simplu mod în care puteți afla la ce secție de votare sunteți arondat în funcție de adresa din buletin. Puteți căuta secția de votare de care aparțineți accesând www.registrulelectoral.ro

Registrul electoral conține o bază de date în format electronic administrată de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), în care se regăsesc toţi cetăţenii români cu drept de vot, inclusiv cei care au domiciliul sau reşedinţa în străinătate.

Potrivit hotărârii BEC, alegătorul care, până cel mai târziu în data de 4 septembrie, şi-a stabilit reşedinţa la o altă adresă decât cea de domiciliu votează numai la secţia de votare unde este arondată strada la care îşi are reşedinţa menţionată pe actul de identitate, urmând a fi înscris în lista electorală suplimentară dacă nu a solicitat înscrierea în listele electorate permanente cu adresa de reşedinţă.

Se poate vota cu buletinul expirat în pandemie

Alegătorul care nu şi-a preschimbat actul de identitate după modificarea limitei unităţii administrativ-teritoriale unde îşi are domiciliul sau reşedinţa votează la secţia la care este arondată strada ce figurează la menţiunea privind domiciliul sau reşedinţa înscrisă pe actul de identitate.

Alegătorul care deţine un act de identitate al cărui termen de valabilitate ar fi expirat în perioada 1 martie – 27 septembrie îşi poate exercita dreptul de vot în baza acestuia.

Numărul total de cetățeni cu drept de vot înscriși în Registrul electoral la data de 25 august 2020 este de 19.004.986, cu 21.401 mai mulți față de ultima informare publică realizată de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) pe această temă, potrivit căreia, la data de 31 iulie 2020 figurau în Registrul electoral 18.983.585 de alegători români.