Cum poate oferi ADN-ul de caracatiță indicii despre topirea calotei glaciare din Antarctica acum 120.000 de ani

Andrei Dumitru 22/12/2023 | 15:19 Fapt Divers
Cum poate oferi ADN-ul de caracatiță indicii despre topirea calotei glaciare din Antarctica acum 120.000 de ani

Un studiu care a analizat ADN-ul de caracatiţă a scos la iveală dezintegrarea unei calote glaciare în urmă cu 120.000 de ani la temperaturi similare cu cele din prezent, relatează Agerpres.

O echipă de cercetători din Australia şi Noua Zeelandă a comparat profiluri genetice ale unei specii de caracatiţă (Pareledone turqueti) care trăieşte în apele mărilor Weddell, Amundsen şi Ross din Oceanul Antarctic şi au descoperit conectivitate genetică care datează de la cea mai recentă interglaciaţiune – o perioadă cuprinsă între 130.000 şi 115.000 de ani în urmă, caracterizată de un climat mai cald decât cel de azi, de un nivel mai ridicat al apelor mării şi de banchize cu dimensiuni mai mici.

Potrivit studiului, publicat joi în revista Science, descoperirile contribuie la lămurirea unei dileme dezbătute de multă vreme şi care se referă la posibilitatea ca Stratul de gheaţă din Antarctica de Vest (WAIS) să se fi dezintegrat în acea perioadă.

”Această conectivitate genetică ar fi posibilă doar în contextul dezintegrării complete a WAIS în timpul ultimei perioade interglaciare, deschizând căile maritime care leagă mările cunoscute în prezent sub denumirea Weddell, Amundsen şi Ross”, a declarat Jan Strugnell, de la Universitatea James Cook din Australia, conducătoarea studiului, într-o declaraţie publicată vineri.

”Astfel caracatiţele s-ar fi putut deplasa de-a lungul strâmtorilor deschise şi ar fi făcut schimb de material genetic, observabil în ADN-ul populaţiilor de azi”, a spus cercetătoarea postdoctorală Sally Lau.

Potrivit lui Strugnell, ultima perioadă interglaciară a fost caracterizată de ”temperaturi globale medii cu 0,5-1,5 (grade Celsius) mai mari decât în timpurile preindustriale, iar nivelul mării globale era cu 5-10 metri mai ridicat decât în ziua de azi”.

”WAIS este important pentru că este cel mai mare contributor din prezent la creşterea nivelului global al mării. Un colaps complet ar putea înălţa nivelul mării cu 3 până la 5 metri”, a spus ea.

”Înţelegerea configurărilor WAIS din trecutul recent, când temperaturile globale erau similare celor de azi, ne va ajuta să îmbunătăţim estimările privind creşteri ale nivelului global al mărilor în viitor”, a continuat Strugnell.

FOTO: Pixabay