Cum ne protejăm de cei care ne vând vacanțe false. Care sunt agențiile care înșală turiștii

Florel Manu 19/04/2017 | 14:49 Financiar
Cum ne protejăm de cei care ne vând vacanțe false. Care sunt agențiile care înșală turiștii

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Avem o problemă: garantarea de servicii turistice, constata recent ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre. Altfel spus, nimic nou sub soarele estival.

„Profită acum! Thailanda – Malaysia – Bali, la doar 1.440 de euro de persoană“- așa era promovată la începutul anului o excursie exotică oferită de agenția de turism Fun Trip. Dar ceea ce era promovat ca o mare aventură „de zile mari și nopți lungi“ avea să fie în realitate o mare cacealma. Cei care au plătit acest sejur, programat pentru perioada 22 iulie – 7 august 2017, au rămas și fără concediu, și cu banii luați.

Fun Trip a intrat între timp în insol­vență, reprezentanții agenției nu mai sunt de găsit, iar site-ul pe care se făceau rezervările afișează doar un număr de telefon. În această situație sunt circa 200 de turiști, valoarea prejudiciului fiind estimat la aproape 300.000 de euro. Și nu e singurul exemplu de acest gen din ulti­mele șase luni.

Genius Travel proceda la fel la jumă­tatea lunii august a anului trecut. Agenția își anunța insolvența, iar clienții erau înștiințați să nu mai plece în vacanța pe care au plătit-o, pentru că serviciile tu­ris­tice nu au fost achitate la destinație. Rezultatul: 150 de persoane păgubite și un prejudiciu total de circa 136.000 de euro. Două săptămâni mai târziu, Mareea Comtur își anunța insolvența, după ce mai mulți turiști care cumpăraseră pachete de vacanțe nu au găsit rezervările la hotelurile la care aveau bilete. Alți clienți, altă pagubă. Peste 1.000 de turiști ai agenției cu sejururi plătite au rămas la mila hotelierilor și a altor operatori, va­loarea to­tală a contractelor ridicându-se la peste 450.000 de euro.

Discuția pe tema constituirii unui fond de garantare a serviciilor turistice se tot duce de mai bine de șase ani, dar fără vreun rezultat concret. Actuala legislație care vizează vacanțele turiștilor acoperă asigurări totale de 50.000 de dolari în cazul agențiilor angrosiste (touroperatori) și de doar 10.000 de dolari pentru detai­liști (revânzători). Iar efectele s-au văzut și continuă să se vadă.

Riscurile meseriei. Valeriu Ștefan (38 de ani) face turism de 14 ani, din care 11 i-a petrecut conducând propria compa­nie, Velmar Dreams, din Pitești. Este re­vânzător pentru marile companii, le-a văzut pe toate și mai ales a învățat pe banii lui. A fost păcălit chiar în al doilea an de operare. „Lucram cu o agenție care acum nu mai există. Prin 2008–2009 ne-au rămas vreo cinci familii necazate în Bulgaria. Touroperatorul nu a plătit servi­cii­le către hotelul respectiv“, își amin­tește Valeriu Ștefan.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Cu o experiență de peste 20 de ani în presa românească, Florel Manu a debutat la Radio PRO FM, după care și-a continuat activitatea la mai multe trusturi media precum PRO TV, Antena1 și Antena3, Adevărul, The Money Channel. Acoperă domeniile retail, real estate și turism.