Cum își mențin Statele Unite pe linia de plutire sistemul financiar, în condițiile în care țara a ajuns la plafonul de îndatorare de 31.400 de miliarde de dolari

Guvernul federal american a atins acum câteva luni plafonul său de datorie de 31.400 de miliarde de dolari stabilit prin lege. Statele Unite au ajuns astfel în pericolul de a intra în incapacitate de plată pe 1 iunie, în lipsa unui acord al Congresului pentru creșterea plafonului.
Aflat la Hiroshima (Japonia) în cadrul summitului G7, președintele Statelor Unite, Joe Biden, a minimizat declarațiile zgomotoase emise de ambele părți – republicani și democrați – în legătură cu datoria publică și negocierile privind cheltuielile care au agitat Washingtonul în ultima vreme, o etapă tipică în orice negociere. Biden era optimist că va putea încheia un acord cu republicanii pentru a majora plafonul datoriei, scrie cotidianul american The New York Times.
Comentariile lui Biden au venit după o perioadă tumultuoasă de negocieri purtate în SUA. Președintele Camerei Reprezentanților, republicanul Kevin McCarthy, a anunțat brusc o „pauză“ în negocierile la capătul cărora ar fi trebuit să fie ridicat plafonul datoriei publice (dublat de o reducere a deficitului), pentru a evita un impas național.
Negocierile au fost reluate în aceeași zi, dar, chiar și așa, fără succes. Casa Albă a lansat un comunicat vehement, în care i-a acuzat pe republicani că susțin „priorități extreme MAGA“ (acronim care provine din „Make America Great Again“, sloganul de campanie al lui Donald Trump în alegerile din 2016).
Liderii republicani au continuat să dea vina pe negociatorii Casei Albe pentru ceea ce ei numesc o deteriorare a discuțiilor. McCarthy le-a spus reporterilor la Capitol că nu crede că negocierile pot „avansa“ până când Biden se întoarce în Statele Unite.
Sabia plafonului
Limita de sus a datoriei publice este un plafon al sumei totale de bani pe care guvernul federal este autorizat să o împrumute prin intermediul bondurilor Trezoreriei SUA pentru a-și putea plăti obligațiile financiare. Dat fiind că Statele Unite înregistrează deficite bugetare uriașe, trebuie să împrumute sume pe măsură pentru a-și achita facturile.
Ei bine, tradițional deja pentru SUA, plafonul tehnic a fost atins pe 19 ianuarie. Ce avea să urmeze? Trezoreria a început să recurgă la „măsuri extraordinare“ pentru a putea acoperi obligațiile financiare ale guvernului (să-și poată plăti datorii ajunse la scadență, să plătească salariile anumitor funcționari publici, pensiile foștilor militari etc). Despre ce măsuri este vorba? În principal, instrumente de contabilitate fiscală care limitează anumite investiții guvernamentale astfel încât facturile să continue să fie plătite. Dar aceste opțiuni ar fi fost suficiente doar până în iunie.
Care este miza? Odată ce guvernul epuizează măsurile extraordinare și rămâne fără bani, nu va mai putea cumula noi datorii și nici plăti facturile (intră în incapacitate de plată sau „default“). Un astfel de scenariu ar fi oricând devastator din punct de vedere economic și ar putea arunca lumea într-o criză financiară.
Întrebarea este ce poate face guvernul pentru a preveni dezastrul? Oficial, nu există un manual pentru ce poate face Washingtonul. Dar există opțiuni. Trezoreria ar putea încerca să prioritizeze plățile, cum ar fi plata deținătorilor de obligațiuni în primul rând. Dacă Statele Unite nu-și pot plăti datoria, ceea ce ar afecta piețele, Rezerva Federală (Fed) ar putea teoretic interveni pentru a cumpăra o parte dintre obligațiunile Trezoreriei.
De ce există o limită pentru împrumuturile Statelor Unite? Potrivit Constituției, Congresul trebuie să autorizeze împrumuturile. Limita datoriei a fost instituită la începutul secolului XX, astfel încât Trezoreria să nu fie nevoită să solicite permisiunea de fiecare dată când trebuie să se îndatoreze pentru a-și plăti facturile.
Jumătate de veac la Washington
Președintele Biden a etichetat totul ca fiind doar un spectacol pe care nimeni nu ar trebui să-l ia în serios. „Se desfășoară în mai multe acte“, le-a spus jurnaliștilor în timpul unei întâlniri cu premierul Australiei în contextul G7. Remarcând că a trecut prin multe negocieri de acest gen în cei 50 de ani petrecuți la Washington, Biden a subliniat că, în opinia lui, astfel de poziționări sunt doar pentru spectacol, inclusiv în cazul celor din propria tabără.
Fiecare parte trebuie să adopte o poziție fermă pentru a obține cea mai bună înțelegere în dreptul său. Ceea ce nu înseamnă că nu se va putea ajunge în cele din urmă la un consens, a subliniat Biden.
Optimismul manifestat public de Biden cu privire la un acord a stârnit nemulțumire printre unii democrați, care se temeau că le va ceda prea mult republicanilor conduși de McCarthy. În acel moment părea că președintele a renunțat practic la promisiunea că nu va negocia limitarea cheltuielilor publice cu scopul de a ajunge la un acord privind plafonul datoriei, deși Casa Albă susținea contrariul.
Cele două tabere implicate în discuții ajunseseră la mici înțelegeri, inclusiv în ceea ce privește recuperarea unor fonduri de ajutorare din perioada pandemiei, rămase necheltuite. De asemenea, căzuseră de acord în linii mari asupra unei forme de a limita cheltuielile federale discreționare pentru cel puțin următorii doi ani. Cu toate acestea, se blocaseră în detalii legate de aceste limitări – de pildă, cât ar trebui setat să se cheltuiască în total în anul fiscal următor pentru programele discreționare sau cum să se împartă aceste cheltuieli între armată și alte programe.
La fel sau altfel
Ultima ofertă venită de la Casa Albă menținea atât cheltuielile militare, cât și celelalte cheltuieli – care includ educația, cercetarea științifică, protecția mediului și altele – la nivelul actual din anul fiscal curent până în anul fiscal următor. Republicanii au propus o scădere nominală a cheltuielilor discreționare totale pentru anul viitor, dar nu uniform (ar vrea, de pildă, o creștere mai mare a cheltuielilor militare în detrimentul altor sectoare).
Conservatorul texan Chip Roy a scris pe Twitter despre eșuarea negocierilor și a ținut să sublinieze că republicanii din Camera Reprezentanților „se luptă pentru armată, veterani, securitate la frontieră și responsabilitate fiscală“.
Administrația Biden era sigură că se va ajunge la un acord până în 1 iunie. Pentru aceasta, era însă nevoie și de republicani, și de democrați, deopotrivă. Printre democrați, exista îngrijorarea că președintele ar putea merge prea departe cu compromisurile. Prin urmare, erau reticenți în a vota pentru un acord.
După ce Biden, aflat atunci la Hiroshima (a revenit în SUA după ce și-a scurtat turneul diplomatic în Asia-Pacific), a avut o discuție de câteva ore cu negociatorii săi din Washington, directorul său de comunicare, Ben LaBolt, a ieșit cu o declarație mult diferită, care nu a mai folosit deloc cuvântul „optimist“.
„Republicanii țin economia ostatică și ne împing spre faliment, ceea ce ne-ar putea costa milioane de locuri de muncă și ar putea arunca țara în recesiune după doi ani de creștere constantă a locurilor de muncă și a salariilor“, a spus LaBolt. „Republicanii“, a adăugat el, „reciclează o versiune aproape neschimbată a propunerii lor bugetare extreme“, care ar duce inevitabil la tăieri de cheltuieli în educație, sănătate, protecție publică și ar anula planurile de a angaja mai mulți agenți pentru a-i vâna pe evazioniștii fiscali.
În schimb, ar prelungi scutirile fiscale adoptate în timpul președinției lui Donald Trump. LaBolt a adăugat că orice acord ar trebui să includă creșteri de impozite pentru bogați și corporații, nu doar tăieri de cheltuieli.
„Mai există o cale de a ajunge la un acord rezonabil și susținut de ambele partide, dacă republicanii se întorc la masa negocierilor cu bună-credință“, a declarat LaBolt. „Președintele Biden nu va accepta o listă de «priorități extreme MAGA» care ar lovi clasa de mijloc și pe cei mai nevoiași americani și totodată ar încetini progresul economic“, a concluzionat LaBolt.
Borne
În 2021, când a devenit șefa Rezervei Federale (Fed) a Statelor Unite, Janet Yellen a declarat că susține abolirea plafonului datoriei.
- FUNDAMENTUL. Potrivit Constituției americane, Congresul este cel care trebuie să autorizeze împrumuturile guvernului. În timpul Primului Război Mondial, Congresul a adoptat Legea celei de-a Doua Obligațiuni (1917), pentru a oferi Trezoreriei o mai mare flexibilitate în a se îndatora și a gestiona finanțele federale.
- PÂNĂ ÎN PREZENT. Limita de datorie a început să ia forma actuală în 1939, când Congresul a consolidat diferite praguri stabilite pentru diferite tipuri de obligațiuni. La acea vreme, limita era stabilită la 45 de miliarde de dolari.
Acest articol a apărut în numărul 165 al revistei NewMoney
FOTO: Getty