Cum devine Revolut, fintech-ul popular în România pentru cel mai bun curs de schimb și transferurile instant între clienții săi, o bancă în toată regula?

Ionuț Ancuțescu 30/06/2023 | 11:02 Financiar
Cum devine Revolut, fintech-ul popular în România pentru cel mai bun curs de schimb și transferurile instant între clienții săi, o bancă în toată regula?

Înainte de toate, poate părea surprinzător că România este a doua cea mai mare piață din lume pentru Revolut. Reticența locală privind „siguranța“ plăților online de acum un deceniu indica un cu totul alt parcurs pentru o bancă digitală pursânge. Simplitatea aplicației și ratele de schimb avantajoase sunt cele care au făcut minuni. La sfârșitul anului trecut, aplicația era folosită de 2,5 milioane de români, adică aproape 10% dintre clienții din toată lumea. Iar anul acesta, numărul utilizatorilor pe plan local este așteptat să atingă pragul de trei milioane.

Revolut are în plan deschiderea unei sucursale bancare în România în primul trimestru din 2024, iar acest pas nu e singura noutate pentru perioada următoare. În acest moment, Revolut operează în Europa (Spațiul Economic European) sub supravegherea Băncii Centrale Europene, cu licență de la Banca Lituaniei, în baza pașaportului european. Iar una dintre cele mai importante implicații ale acestei miș­cări va fi crearea unor conturi IBAN proprii – în prezent, Revolut fur­nizează IBAN-uri locale clienților persoane fizice și companii printr-un parteneriat cu Libra Internet Bank.

Depozit & credit

De asemenea, fintech-ul ia în calcul posibilitatea să lanseze și un produs pentru economisire, având în vedere preocuparea clienților pentru in­flația ridicată, a spus într-o scurtă dis­cuție cu NewMoney Andrius Biceika, chief exe­cutive officer (CEO) adjunct și membru al echipei manageriale a Revolut Bank UAB, cu ocazia aniversării a cinci ani de activitate pe piața locală. Și este posibil, lasă el de în­țeles, ca dobânda să fie apro­piată de cea plătită de Banca Lituaniei pentru propriile depozite overnight – cu­prinsă între 3% și 3,5%.

Valoarea totală a depozitelor clienților Revolut se cifra, luna trecută, la 550 de mi­li­oane de euro. Pentru a avea o imagine mai largă, la nivelul întregului sistem bancar românesc, depozitele populației însu­mau peste 60 de miliarde de euro, la sfâr­și­tul lunii aprilie, conform datelor Băncii Naționale a României (BNR).

În vara anului trecut, banca lansa un produs de creditare pentru nevoi personale, inițial în limita a 125.000 de lei (25.000 de euro). Pragul a fost modificat recent la 200.000 de lei (40.000 de euro), în cadrul unei campanii cu valabilitate până la 31 iulie. Inutil de adăugat că procesul de acordare a creditului este 100% digital.

Obiectivul Revolut pentru 2023 este creș­terea cotei de piață pe segmentul creditului personal, prin lansarea unui produs de refinanțare pentru creditele oferite de alte bănci, spunea, luna trecută, Gabriela Simion, director general pentru România și Italia. Din august 2022 până luna trecută, banca acordase credite în lei în valoare totală de 90 de milioane de euro.

La timp

Dincolo de evoluția aplicației financiare pe piața locală, a doua cea mai mare din lume, după Marea Britanie (țara de origine), poate ar fi relevant să aruncăm o privire prin chiar finanțele Revolut. În 2021, fintech-ul a înregistrat pentru prima dată profit (circa 26 de milioane de lire ster­line, adică aproximativ 30 de milioane de euro). Am putea spune că a fost un ti­ming bun, pentru că din 2022 abordarea investitorilor de venture capital în raport cu start-upurile care pierd bani s-a schimbat radical.

Mult timp, în cazul acestora, tot ce conta erau creșterea accelerată și ima­ginea cât mai cool. Investitorii au devenit însă infinit mai selectivi, mai ales cu acele companii aflate într-o fază incipientă de dezvoltare.

Andrius Biceika spune că Revolut nu are nevoie de o nouă rundă de finanțare de tip venture capital, cea mai recentă fiind rea­li­zată în vara lui 2021. Atunci, investitori pre­cum SoftBank și Tiger Global au făcut o investiție de 800 de milioane de dolari, la o evaluare de 33 de miliarde de dolari. Am putea spune că tot la timp, pentru că, de atunci, destinul fintech a luat o întorsătură ne­fastă.

Cel puțin în Marea Britanie, inves­ti­­țiile în acest segment al tehnologiei au scăzut de la 22 de miliarde de dolari în 2021 la 17 miliarde de dolari un an mai târ­ziu, potrivit agenției Bloomberg. Motivele sunt evidente: creșterea dobânzilor, infla­ția și evaluările în scădere i-au îndepărtat pe investitori.

Rezerve contabile

Oficialul Revolut arată că dobânzile mai mari au ajutat businessul său: „Într-o oare­care măsură, am fost norocoși“. Nu același lucru se poate spune însă despre evalua­rea companiei. În aprilie, un investitor financiar, Schroders Plc, și-a redus valoarea deținerii în Revolut cu peste 45%, până la 5,8 milioane de do­lari, arată aceeași agenție americană.

Schroders a participat la ridicarea de capi­tal din 2021, alături de SoftBank și Tiger Global. Marea problemă este că auditorul a ridicat semne de întrebare privind acura­tețea rezultatelor financiare pe 2021. Aceste rezerve de natură con­tabilă au determinat, se pare, autorită­țile din Marea Britanie să amâne acordarea licenței bancare britanice pe care Revolut a solicitat-o încă din ianuarie 2021.

Pe de altă parte, dimensiunile încă decente – Revolut a avut venituri de aproape 630 de milioane de lire sterline (circa 730 de milioane de euro) în 2021 – au ferit com­pania de turbulențele pe care le-au ex­pe­rimentat cei din Big Tech în ultimele luni. Aceștia au angajat masiv în perioada pandemiei, iar noua realitate economică i-a readus cu picioarele pe pământ. În definitiv, viața e din ce în ce mai complicată, chiar și pentru companiile revoluționare. Sau poate mai ales pentru ele.

Câteva repere

Revolut a fost fondată în 2015, la Londra, de doi antreprenori de origine rusă, respectiv ucraineană – este vorba despre Nikolay Storonsky și Vlad Yatsenko.

  • UNICORN. În 2018, Revolut devenea unicorn, după o investiție de 250 de milioane de dolari. Tot în acel an a obținut o licență de la Banca Lituaniei, putând astfel să-și în­ceapă activitatea în spațiul european.
  • VALORI NOI. În 2020 a atras o finanțare care i-a triplat valoarea până la 4,2 miliarde de lire sterline (4,9 miliarde de euro) și a devenit cel mai valoros start-up de fintech din Marea Britanie.

Acest articol a apărut în numărul 166 al revistei NewMoney

FOTO: Laszlo Raduly

Ionuț Ancuțescu are o experiență de peste 17 ani în presa economică și de business. A lucrat la publicațiile Ziarul Financiar, Capital, Biz, Business Magazin, Money Express, Forbes și Adevărul Financiar, iar acum este redactorul-șef al revistei NewMoney.