Cum arată viața unui antreprenor care s-a pensionat înainte de 40 de ani

Ionuț Ancuțescu 25/01/2018 | 13:35 Oameni
Cum arată viața unui antreprenor care s-a pensionat înainte de 40 de ani

Potrivit unui stereotip, visul oricui este să se îmbogățească și să nu mai mun­cească până la sfârșitul vieții. Rea­lita­tea post-îmbogățire a lui Cristian Onețiu arată un pic diferit. Iată un mic indiciu: nu mai muncește într-o sin­gură companie.

Acest articol a apărut în numărul 32 (22 ianuarie – 4 februarie) al revistei NewMoney

Pe la mijlocul anilor 2000, Cristian Onețiu se afla la capătul unei serii de patru falimente răsunătoare. A mers cu ultimii bani la Monte Carlo, împreună cu soția (Florina), unde își propusese să stea pe lângă oameni bogați și să înțe­leagă ce a greșit. Acolo, a admirat minute întregi o familie care lua masa pe un iaht. Pă­reau cu toții fericiți până ce, chiar lângă iahtul cu pricina, a oprit un altul, și mai spectaculos, iar capul familiei s-a întris­tat când a realizat că nu avea cea mai fru­moasă barcă din port. A fost momentul când Onețiu și-a promis să-și sta­bi­lească un plafon al bunăstării în cazul în care ar fi ajuns vreodată bogat.

După ce s-a întors de la Monte Carlo, soarta nu i-a mai fost potrivnică tână­ru­lui antreprenor – avea 27 de ani pe atunci. A creat, alături de fratele său, Life Care, o companie de vânzări directe din industria produselor bio, care până azi a generat venituri de 50 de milioane de euro. Potrivit spuselor lui Onețiu, Life Care este cea mai mare companie româ­nească de vân­zări directe – model de business care presupune crearea unei rețele de vân­zători ale căror venituri cresc pe măsură ce aceștia conving noi membri să intre în circuit. Amway și Zepter au fost primele branduri care au introdus acest sistem în România, la începutul anilor ’90.

„AUTOCONCEDIERE“. Succesul Life Care i-a permis lui Onețiu să se „autocon­ce­dieze“ din propria companie la 37 de ani. Profiturile companiei de-a lungul anilor s-au tradus în active (a se citi in­vestiții imobiliare) de 3 milioane de euro, bani cu care și-a cumpărat ceva libertate. „Mă simt plătit în avans“, este mo­dul în care Onețiu definește viața sa de după Life Care. Iar după experiența cu iahturile de la Monte Carlo și-a impus să nu cheltu­iască mai mult de 10.000 de euro pe lună, indiferent câți bani ar avea.

În noua epocă, antreprenorul are mai mult timp pentru sine și pentru familie, însă, în același timp, poartă trei „pălării“ ale omului încă foarte activ. În businessurile altora, de data aceasta. Este, în mai multe companii, mediator între CEO și acționari, membru al Consiliului de Administrație sau investitor. În egală mă­sură, ține conferințe pe teme de antreprenoriat și scrie cărți.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Ionuț Ancuțescu are o experiență de peste 17 ani în presa economică și de business. A lucrat la publicațiile Ziarul Financiar, Capital, Biz, Business Magazin, Money Express, Forbes și Adevărul Financiar, iar acum este redactorul-șef al revistei NewMoney.
d