Cum a vrut să se infiltreze un spion rus la Curtea Penală Internațională de la Haga

Elena Marinescu 16/06/2022 | 19:27 Ştiri
Cum a vrut să se infiltreze un spion rus la Curtea Penală Internațională de la Haga

Serviciul olandez de informații a anunțat joi că a prins un spion rus care încerca să folosească o identiate falsă pentru a se infiltra în interiorul Curții Penale Internaționale, care investighează acuzațiile de crime de război în Ucraina.

Serghei Vladimirovici Cerkasov și-a creat o acoperire elaborată, mergând mai mulți ani în urmă, pentru a încerca să intre ca cetățean brazilian în Olanda, unde să facă un internship la Curtea Penală Internațională din Haga (CPI), potrivit serviciului olandez de informații.

„A fost o operațiune pe termen lung, pe mai mulți ani a GRU (serviciul militar de informații al Rusiei – n.r.), operațiune care necesită mult timp, energie și bani”, a declarat șeful agenției olendeze de informații Erik Akerboom, potrivit Reuters, citat de Digi 24. Moscova nu a avut deocamdată o reacție, deși în mod obișnuit guvernul rus neagă acuzațiile de spionaj, pe care le cataloghează drept o campanie a Occidentului împotriva Rusiei.

Serviciul General de Informații și Securitate al Olandei a precizat într-un comunicat că bărbatul, care s-a prezentat sub identitatea de Viktor Muller Ferreira, a fost ridicat de pe un aeroport olandez. El a fost declarat persoană indezirabilă și urcat în primul avion înapoi spre Brazilia, unde va avea de urmat procedurile judiciare.

„Acest lucru ne arată clar că rușii încearcă să obțină acces ilegal la informații din interiorul CPI. Clasificăm acest (incident) ca pe o amenințare de nivel înalt”, a mai precizat Akerboom, adăugând că CPI îl acceptase pe bărbat pentru un internship.

Cum şi-a construit acoperirea spionul rus

Este neobișnuit pentru agenția olandeză de informații să facă publice informații detaliate despre modul de acțiune a serviciilor ruse de informații, mai notează Reuters.

Serviciul olandez a publicat un document de patru pagini în care dezvăluie cum și-a inventat Cerkasov acoperirea. Aceasta include o poveste despre o familie cu un istoric zbuciumat, detalii dintr-un club unde îi plăcea să asculte muzică electronică, dar și care este restaurantul lui favorit din Brazilia, unde mânca tocăniță de fasole ieftină.

„Cerkasov a folosit o poveste de acoperire a identității bine construită, prin care și-a ascuns toate legăturile cu Rusia în general și cu GRU în particular”, a arătat serviciul olandez de informații.

Curtea Penală Internațională, formată din 123 de state membre, a descis o investigație în Ucraina la doar câteva zile după ce trupele ruse au atacat țara, pe 24 februarie. CPI instrumentează cazuri de crime de război, crime împotriva umanității și genocid. Potrivit sursei citate, Olanda a expulzat în ultimii ani mai mult de 20 de ruși acuzați de spionaj.

Reţelele de spionaj rusesc, tot mai active în Ucraina

Cu o lună de zile în urmă, autorităţile de securitate ucrainene au descoperit o reţea de agenţi ruşi care activau în Ucraina.

Unul dintre aceşti spioni se infiltrase chiar în Statul Major al armatei ucrainene, potrivit dezvăluirilor lui Oleksii Arestovici, un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, într-un interviu pentru canalul Feighin Live. El nu a oferit detalii despre numărul acestei reţele de spioni ruşi, dar a menţionat că numai unul dintre aceşti „agenţi” activa în Statul Major al armatei ucrainene.

Între timp, acesta a fost demascat şi arestat de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU). Arestovici a dezvăluit şi una dintre presupusele ţinte ale acestui grup de diversionişti. „Tovarăşii trebuiau să doboare un avion de pasageri deasupra Rusiei sau Belarusului şi apoi să spună că Ucraina este cea responsabilă”, a declarat consilierul prezidenţial. Pentru a-şi pune planurile în aplicare, prezumtivii agenţi ai Rusiei urmau să utilizeze un lansator portabil de rachete sol-aer Stinger din stocurile ucrainene.

„Aceştia plănuiau să obţină lansatorul prin intermediul unor voluntari ucraineni, iar pentru a le câştiga încrederea le-au oferit informaţii reale despre mişcări de trupe ruseşti, dezvăluindu-le coordonatele din teren ale mercenarilor ceceni” ai lui Ramzan Kadîrov, declara la începutul lui mai Arestovici.

Confesiunea unui spion rus

Un agent rus, infltrat în interiorul CIA

Robert Baer, un fost ofiţer de informaţii americane, a oferit detalii în noua sa carte („The fourth man”) despre un spion rus din interiorul CIA, care nu a fost identificat până în prezent şi care este considerat unul dintre cele mai importante cazuri de acest fel. Ar fi al patrulea spion rus descoperit în interiorul CIA în ultimele decenii, după ce alţi trei au fost identificaţi şi închişi. Deşi „vânătoarea” a început încă din anii 1990, nimeni nu a fost arestat sau acuzat vreodată.

Deşi războiul dintre Rusia şi Ucraina a declanşat un nou blocaj în relaţii dintre Statele Unite şi Federaţia Rusă, pentru unii veterani ai CIA şi FBI războaiele de spionaj care au debutat în timpul Războiului Rece nu s-au încheiat niciodată, relatează publicaţia americană The Intercept.

În anii 1980 s-a descoperit că trei americani care spionau pentru Uniunea Sovietică şi care de fapt lucrau ca ofiţeri CIA şi FBI- Edward Lee Howard şi Aldrich Ames şi agentul FBI Robert Hanssen – au ajutat Moscova să identifice, să aresteze sau să execute majoritatea agenţilor sovietici care spionau în secret pentru Statele Unite. Ames şi Hanssen au fost în cele din urmă prinşi şi arestaţi, astăzi fiind în închisoarea federală, în timp ce Howard a dezertat la Moscova, unde a murit în 2002, arată sursa citată de adevarul.ro.

Primele informaţii despre posibilii spioni ruşi din CIA şi FBI au apărut încă din 1988

Primele informaţii despre posibilii spioni ruşi din CIA şi FBI au apărut încă din 1988, când un ofiţer KGB pe nume Alexander Zaporozhsky, dar care lucra pentru americani, a început să ofere indicii care dezvăluiau că KGB-ul avea spioni în interiorul serviciilor de informaţii americane, potrivit spuselor lui Robert Baer. La un moment dat, Zaporojski a sugerat că KGB-ul avea doi spioni, unul în CIA şi altul în cadrul FBI, deşi nu le ştia numele.

Dovezile lui Zaporozhsky au condus în cele din urmă la Ames din cadrul CIA şi la Hanssen de la FBI, arată autorul, care îl descrie pe Zaporojski drept unul dintre cei mai importanţi spioni ruşi pe care CIA i-a avut vreodată. La un moment dat, Zaporozhsky a început să le spună oficialilor americani că mai exista încă un spion al Rusiei în interiorul CIA, despre care se credea că se afla mai sus în organizaţie decât precedentul spion, arată sursa citată.

Mai mulţi foşti oficiali CIA şi FBI au fost intervievaţi de către publicaţia americană, iar aceştia au susţinut că într-adevăr a existat un al patrulea spion rus în CIA. „Cred că există un al patrulea om şi multe lucruri indică acest lucru. Sunt mai multe lucruri despre care nu pot vorbi. Am sentimentul că există un al patrulea om”, a declarat Jim Milburn, un fost agent de contrainformaţii al FBI. „Absolut, a existat al patrulea om” a declarat şi John Lewis, fost director adjunct al FBI pentru securitate naţională, care a precizat că „au existat o mulţime de lucruri inexplicabile care nu puteau fi explicate de ceilalţi trei (spioni ruşi n.r.)”.

În 1994, Aldrich Ames a fost arestat şi acuzat de spionaj pentru Moscova, în mare parte datorită informaţiilor pe care le-a furnizat Zaporojski oficialilor americani, mai relatează sursa citată. După ce Ames a fost arestat, CIA a creat în secret o nouă echipă de contrainformaţii pentru a încerca să determine dacă au existat pierderi care nu au putut fi explicate de Ames sau Howard, spionul din interiorul CIA care dezertase la Moscova în 1985. În cele din urmă, echipa a ajuns la concluzia că mai există cel puţin doi spioni infiltraţi, iar unele dovezi l-au indicat pe Robert Hanssen, agentul FBI care a fost arestat în 2001.

În 1996, un ofiţer CIA sa întâlnit din nou cu Zaporozhsky, de data aceasta la Tbilisi, Georgia. Zaporozhsky le-a transmis ofiţerilor că serviciile de informaţii ruse au recrutat un alt ofiţer american din cadrul CIA, Harold Nicholson, pe care de altfel americanii l-au identificat şi arestat. Cu toate acestea, arată sursa citată, Nicholson nu lucrase niciodată în operaţiunile sovietice ale CIA şi aşadar a fost rapid exclus ca fiind „al patrulea om”.

„CIA era în întuneric la Moscova exact când Putin începea ascensiunea la putere”

„Povestea agentului dublu rus din CIA care a scăpat poate suna ca o afacere neterminată din Războiul Rece”, arată Baer în cartea sa. Autorul susţine că „misterul celui de-al patrulea om este mult mai semnificativ din punct de vedere istoric decât o poveste clasică de spionaj. Face parte din povestea complexă a modului în care America a ratat complet venirea lui Putin şi învierea KGB-ului.” De ce a „ratat” America venirea lui Vladimir Putin?

Publicaţia americană arată că în 1998 Zaporozhsky a fost readus în Statele Unite de către CIA, scos din Moscova împreună cu alţi agenţi despre care se credea că sunt în pericol şi susţine că, odată cu plecarea lui Zaporojski şi a celorlalţi agenţi ai săi, „CIA era în întuneric la Moscova exact când Putin începea ascensiunea la putere”.