Cu o investiție de o jumătate de milion de euro de la eMAG Ventures, platforma de telemedicină ATLAS.app mai face un pas către extinderea națională și internațională

Pentru unele domenii de business, pandemia a fost și despre creșterea veniturilor în procente greu de atins în anii precedenți. Este și cazul telemedicinei, o nișă prea puțin dezvoltată în România, dar cu un potențial pe măsură.
„Suntem pregătiți pentru nivelul următor și, prin parteneriatul cu eMAG, vom continua dezvoltarea în România și ne vom extinde prezența și la nivel regional“, spun astăzi fondatorii platformei de telemedicină ATLAS.app, Mihai Bran (medic psihiatru) și Bogdan Lefter (arhitect). Obiectivul lor pe termen lung este să digitalizeze o mare parte din serviciile medicale private, o piață evaluată astăzi de analiști la aproximativ 15 miliarde de lei (peste 3 miliarde de euro), devenind astfel „un reper pentru serviciile de sănătate și de wellbeing organizațional, accesibile online în România“.
Fondată în 2016, platforma ATLAS.app – dezvoltată prin firma ATLAS – are un model de business dedicat mediului corporate, cu aproximativ 400.000 de utilizatori la momentul actual și contracte cu circa 60 de companii din domenii precum banking, telecomunicații, retail sau IT&C.
„Estimarea noastră este că la final de 2022 ajungem la un număr de peste 500.000 de utilizatori, deci o creștere de cel puțin 25%, dintre care 30% din afara granițelor. Serviciile disponibile acoperă trei direcții majore, fiecare dintre acestea cu instrumente specifice: educație pentru prevenție și sănătate, self-care și consultații online“, spune Mihai Bran. Anul trecut, compania a ajuns la venituri de circa un milion de euro, iar pentru 2022 este estimată o creștere de 80%.
O nouă invvestiție
În strategia sa pentru o dezvoltare accelerată în plan local și internațional, platforma a atras de curând o investiție de o jumătate de milion de euro de la eMAG Ventures – programul de investiții pentru companii din tehnologie lansat de eMAG la finalul lui 2020. În urma tranzacției, cei doi fondatori păstrează 87,5% din acțiuni și se vor ocupa în continuare de dezvoltarea businessului. Odată cu această investiție, ATLAS a ajuns la o valoare estimată de piață de aproximativ patru milioane de euro.
Dacă la început platforma oferea în special servicii de consiliere psihologică și de psihoterapie, oferta s-a extins treptat și către noi arii din domeniul medicinei, cum ar fi nutriție, parenting, coaching sau wellbeing financiar, pe fondul cererii tot mai mari, inclusiv din partea companiilor. De altfel, anul trecut, cea mai mare creștere, de 80%, au înregistrat-o serviciile de nutriție, urmate de cele de parenting (70%) și de psihoterapie (50%).
„Piața locală de telemedicină este în evoluție și credem că viitorul serviciilor de sănătate este în strânsă legătură cu digitalizarea. Piața din România dispune de investitori interesați de domeniu. Ne-am propus de la început să investim alături de antreprenori care folosesc tehnologia pentru a dezvolta soluții inovatoare în beneficiul direct al oamenilor“, spune și Bogdan Axinia, managing director eMAG Ventures. În opinia sa și contrar a ceea ce s-ar putea crede, piața din România nu este atât de diferită de cele din Europa de Vest, iar „diferența esențială este cel mai probabil în legătură cu timpul avut la dispoziție pentru educație și de cadrul legislativ“.
Din programul eMAG Ventures mai face parte și Flip.ro, un startup românesc din economia circulară, care în anul 2021 a atras prima investiție de accelerare, de 1,5 milioane de euro, țintind astfel poziția de lider în Europa Centrală și de Est pe piața produselor recondiționate, în principal telefoane.
Compania a fost lansată în decembrie 2019 de către trei antreprenori tineri, George Moroianu, Alin Luca și Alex Burghelia, iar anul trecut a ajuns la o cifră de afaceri de 13,4 milioane de euro. „Am validat cu succes modelul de business în România și vedem oportunități similare în țările din Europa Centrală și de Est. Avem o listă scurtă de țări pe care le analizăm în momentul de față, iar până la mijlocul anului ne dorim ca Flip.ro să fie deja prezent în cea de-a doua țară“, a dat un indiciu despre planurile companiei unul dintre cofondatori, George Moroianu.
Planul extern
ATLAS.app dispune astăzi de peste 1.000 de profesioniști, scale de evaluare și triaj, o soluție video integrată pentru ședințe și consultații la distanță și helpline pentru convorbiri și suport telefonic. „Credința mea este că prevenția face diferența în sănătatea noastră, iar prevenția și obiceiurile în legătură cu aceasta se bazează pe educație. De aceea, în businessul nostru, serviciile de educație pentru sănătate se plasează pe același loc cu serviciile care presupun intervenție clinică, terapeutică sau de dezvoltare personală. Pe scurt, accesibilitatea scăzută, timpul mare de așteptare și lipsa proximității au fost triggerele esențiale în inițierea demersului nostru“, detaliază Mihai Bran, punctând ideea primară din spatele acestei afaceri.
Investiția din primul an a fost de „câteva zeci de mii de euro“, iar astăzi, la o distanță de șase ani, cei doi cofondatori au deja pe listă câteva țări din Europa Centrală și de Est unde vor să se extindă cu ATLAS.app, în condițiile în care compania este deja prezentă în Republica Moldova și în Bulgaria.
De curând, și BEESERS – o aplicație românească de servicii medicale la domiciliu – a anunțat că își extinde gama de funcționalități prin lansarea serviciilor de telemedicină, respectiv „sfat medical prin chat și consultații medicale prin apel video“, în urma unei investiții de o jumătate de milion de euro.
„Serviciile medicale la distanță sau telemedicina reprezintă o îmbunătățire a accesului la servicii medicale pentru persoanele care nu se pot deplasa din cauza unui mediu fizic inaccesibil sau din dorința de a utiliza timpul mai eficient. Perioada pandemiei ne-a ajutat să înțelegem cât este de important să descongestionăm sistemul public de sănătate de pacientul ale cărui nevoi sunt gestionabile de la distanță“, a declarat Ovidiu Tuduruță, fondatorul aplicației BEESERS. Potrivit acestuia, resursa profesională din companiile private, care permit munca la distanță, va beneficia de abonamente subvenționate de angajator. Astfel că abonamentele de telemedicină completează abonamentele medicale pentru acces în clinici private, devenind „soluția ideală“ pentru opinii secundare, precum și pentru o serie de investigații pentru care pot fi utilizate echipamente portabile.
Potrivit unui studiu McKinsey & Company, în contextul pandemiei de COVID-19, la nivel mondial a crescut foarte mult utilizarea tehnicilor de medicină la distanță, în primele luni de la declanșarea crizei sanitare, avansul fiind de peste 70 de ori față de lunile precedente. De aici și nevoia tot mai crescută de investiții pe acest segment, încă foarte puțin accesat.
Acest articol a apărut în numărul 140 al revistei NewMoney.
Ilustrație: Vali Ivan