Crește cota României în șahul mondial. Țara noastră aliniază echipa favorită la câștigarea “Ligii Campionilor la Șah”

NewMoney 27/09/2023 | 14:37 Ştiri
Crește cota României în șahul mondial. Țara noastră aliniază echipa favorită la câștigarea “Ligii Campionilor la Șah”

Între 30 septembrie și 8 octombrie, România participă la cea mai importantă competiție de șah interclub din Europa, Cupa Europeană a Cluburilor de Șah, ce va avea loc la Durres (Albania).

Ajunsă anul acesta la ediția a 38-a la masculin, respectiv a 27-a la feminin, întrecerea se va desfășura în 7 runde în sistem elvețian. Echipele sunt formate din șase jucători și două rezerve la masculin, respectiv patru ucătoare și o rezervă la feminin.

România este reprezentată de echipa SuperChess, cu o componență puternică la ambele categorii – cap de serie nr. 1 în competiția masculină, cu un ELO mediu de 2.711, iar la feminin a doua favorită, cu un ELO mediu de 2.454.

Echipa masculină este condusă, în calitate de căpitan, de GM Ivan Sokolov, considerat unul dintre cei mai titrați antrenori de șah din lume ai momentului. În ordinea ratingului, din echipa noastră mai fac parte fostul campion mondial, Viswanathan Anand (India, 2.754), Richard Rapport (România, 2.752), Bogdan Deac (România, 2.702), Kirill Shevchenko (România, 2.677), Jorden van Foreest (Olanda, 2.699), Vladimir Fedoseev (Slovenia, 2.683), Dieter Nisipeanu (România, 2.600, singurul șahist român care a câștigat un campionat european de șah în 2005) și Constantin Lupulescu (România, 2.581). Noutățile acestui an, comparativ cu echipa de anul trecut, sunt jucătorii Kirill Shevchenko, Jorden van Foreest și Vladimir Fedoseev.

Peste 80 de echipe s-au înscris la ediția din acest an la Open. Pe locurile următoare în lista favoriților se află echipele Novy Bor (Cehia, 2.665, cu Vincent Keymer din Germiania lider), Asnieres – Le Grand Echiquier (Franța, 2.657, cu Maxime Vachier-Lagrave) și Offerspill Sjakklubb (Norvegia, 2.650 rating mediu, însă cu Magnus Carlsen în echipă).

Echipa femină a României este condusă, în calitate de căpitan, de GM Alexander Motylev. Din echipa noastră fac parte, în ordinea ratingului: Irina Bulmaga (România, 2.423), Marsel Efroimski (Israel, 2.447), participante și în ediția din 2022, alături de Dinara Wagner (Germania, 2.468), Eline Roebers (Olanda, 2.421) și Nino Batsiashvili (Georgia, 2.478).

Peste 25 de echipe sunt înscrise în acest moment în competiția feminină la care anul trecut echipa noastră a câștigat medaliile de argint și care este cotată cu a doua șansă și anul acesta. Principala favorită la ediția din acest an este echipa Monte Carlo, cu surorile Mariya și Anna Muzychuk din Ucraina în echipă.

Grupul Superbet și Fundația Superbet continuă să susțină șahul românesc pe scena internațională pentru al doilea an consecutiv.

“Performanța uriașă pentru șahul românesc, medalia de argint obținută de echipa feminină la ediția de anul trecut, reflectă investițiile în șahul românesc din ultimii ani. Le ținem pumnii și anul acesta să obțină rezultate cât mai bune. Fiecare efort de acest gen sub culorile țării noastre, fiecare performanță înseamnă un pas înainte în promovarea și dezvoltarea șahului în România”, a subliniat Augusta Dragic, Președinta Fundației Superbet.

Fondul total de premiere este de 45.000 de euro, dintre care 29.000 de euro pentru competiția Open și 15.000 de euro pentru turneul feminin.

Mai multe informații legate de evoluția echipelor noastre la această competiție puteți găsi la adresa https://superchess.ro/index.php/european-club-cup.


DESPRE EUROPEAN CHESS CLUB CUP (ECCC)

  • Cupa Cluburilor Europene de Șah (ECCC) este un turneu anual care aliniază echipele de club din Europa și este organizat de Uniunea Europeană de Șah.
  • Competiția se desfășoară cu sistemul elvețian în șapte runde. Este format din două secțiuni, deschisă și feminină, fiecare echipă prezentând șase și, respectiv, patru jucători la fiecare meci.
  • Turneul a luat naștere în spațiul fostei federații iugoslave, unde competițiile de cluburi de șah erau foarte populare. Din 1996, a fost introdusă și competiția feminină.

DESPRE FUNDAȚIA SUPERBET

  • Prin Fundația Superbet, Grupul Superbet, cel mai mare operator din industria de Betting & Gaming din România, derulează o varietate de programe CSR prin care se implică în viața comunității.
  • Fundația promovează educația, performanța, valorile culturale și susține realizarea unor acțiuni și materiale (cărți, filme, programe culturale etc.) care contribuie la educație, informare corectă sau la dezvoltarea unor abilități.
  • Fundația a fost un susținător fervent al șahului începând cu anul 2019, stabilind un parteneriat strategic cu Federația Română de Șah. În tot acest răstimp, Fundația și-a extins sprijinul către o multitudine de turnee internaționale și naționale de șah, inclusiv puternicul turneu internațional Grand Chess Tour, cofondat de Garry Kasparov.