Companiile industriale sunt ținta principală a noului virus ExPetr

Gabriel Bucur 30/06/2017 | 14:33 Ştiri
Companiile industriale sunt ținta principală a noului virus ExPetr

Cel puțin jumătate din țintele vizate de malware-ul de criptare ExPetr au fost organizații industriale, arată o analiză realizată de Kaspersky Lab, una dintre cele mai importante companii specializate în securitatea cibernetică. Lista include companii din domeniul electricității, transportului, al logisticii și din industria de petrol și gaze.

ExPetr este un malware de criptare, care, când infectează un computer, cripteaza hard drive-ul si face computerul inoperabil, în timp ce afișează un mesaj în care solicită o răscumpărare. Este construit astfel încât decriptarea e imposibilă, chiar dacă răscumpărarea este plătită, au descoperit cercetătorii Kaspersky Lab, care atenționează că „pentru companiile industriale și infrastructura critică, efectele unui atac reușit cu ajutorul acestui malware ar putea fi devastatoare”.

„În acest moment, este greu de spus dacă ExPetr vizează în special o industrie anume sau dacă a lovit întâmplător atâtea companii industriale. Totuși, acest malware ar putea opri cu ușurință funcționarea unei unități de producție pentru mai mult timp. (…) organizațiile industriale ar trebui să își ia măsuri de protecție eficiente împotriva amenințărilor cibernetice”,  spune Kirill Kruglov, security expert în cadrul Kaspersky Lab, a cărei soluții detectează acest nou malware, spun propriii experți.

Răspândirea ExPetr a început la 27 iunie, timp în care malware-ul a atacat cel puțin 2.000 de ținte, majoritatea – organizații din Ucraina și Rusia. Au fost înregistrate atacuri și în Polonia, Italia, Germania, Marea Britanie, China, Franța, România și alte țări. Kaspersky Lab a confirmat că acest malware are în comun elemente de cod cu Petya și folosește instrumente PsExec. Are, în schimb, o funcționalitate total diferită de Petya.

 

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.