Comercializarea de alcool către minori este acum interzisă prin lege

Andrei Dumitru 22/06/2023 | 11:17 Ştiri
Comercializarea de alcool către minori este acum interzisă prin lege

Parlamentului României a adoptat legea L174/2023 privind modificarea şi completarea Legii nr. 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, care prevede interdicția de comercializare a băuturilor alcoolice către minori.

Inițiativa legislativă aparține Asociației Berarii României care a sesizat existenţa unui vid legislativ în ceea ce privește vânzarea de alcool către minori și a promovat intens în discuțiile cu autoritățile acest proiect de lege

Modificările aduse legii vin în întâmpinarea nevoii de reglementare a comercializării băuturilor alcoolice către persoanele sub 18 ani. Astfel:

În paralel cu inițiativa de înăsprire a legislației, Asociația Berarii României depune eforturi permanente de conștientizare asupra efectelor negative ale consumului de alcool în rândul minorilor, derulând de-a lungul ultimilor 15 ani campanii de informare și educare în școli și în cadrul unor evenimente sportive, în parteneriat cu autorități publice: Ministerul Educației, Consiliul Național al Audiovizualului sau Poliția Română și cu Federația Română de Fotbal.

“Credem că această strategie, care să vizeze pe de o parte înăsprirea cadrului legislativ, iar pe de altă parte un efort constant de educare a tinerilor și a familiilor acestora, are cele mai mari șanse să conducă la atingerea obiectivului de reducere a consumului de alcool în rândul minorilor”, spune Julia Leferman, director general al Asociației Berarii României.

Studiile de piață în privința consumului de alcool în rândul minorilor indică faptul că există un grad mai mare de risc în cazul persoanelor de 15-16 ani, această perioadă fiind o etapă critică a dezvoltării adolescenților.

Așadar, inițiativa Asociației Berarii României a urmărit de-a lungul ultimilor ani prevenirea comercializării și distribuirii cu titlu gratuit a alcoolului către minori, prin clarificarea și înăsprirea sancțiunilor, ca măsură legislativă necesară în contextul efortului de reducere a consumului de alcool în rândul tinerilor și a efectelor negative asociate.