Ciolacu a dat verdictul: Industria românească există şi se dezvoltă

Elena Marinescu 09/02/2024 | 17:49 Ştiri
Ciolacu a dat verdictul: Industria românească există şi se dezvoltă

Aflat în vizită la Constanţa, premierul Marcel Ciolacu a declarat că, deşi se vorbeşte mult prea mult că în România nu mai există industrie, că s-a ales praful de ţara noastră, industria românească există şi se dezvoltă, lucrurile fiind în direcţia corectă.

„Cred că vorbim mult prea mult că nu mai avem industrie în România, că nu mai dezvoltăm industria, că s-a ales praful de ţara noastră.

Credeţi-mă, cel puţin în ultima perioadă, mai ales după ce am vizitat şi Uzina Dacia, după ce am vizitat şi Uzina Ford de la Craiova, acum şi şantierul naval şi mâine mai avem anumite vizite (…), industria românească se dezvoltă şi există.

Mai mult, ne arată cifrele că anul trecut am exportat mai mult cu 1,3% şi am importat mai puţin cu 3,2%. Vedem şi ponderea industrială în formarea PIB-ului. Cu adevărat, nu este suficient, dar din punctul meu de vedere, ca şi prim-ministru, lucrurile sunt în direcţia corectă.

Ne trebuie mai multă implicare şi aici am făcut o mare promisiune, că în primul şi în primul rând nu o să-i încurc”, a declarat premierul Ciolacu, după ce a vizitat Şantierul Naval Constanţa.

„Avem o creştere economică pentru prima oară pe investiţii”

Şeful Executivului crede că statul trebuie să încurajeze şi investiţiile în zona industrială. „Ne trebuiesc mai multe fonduri direcţionate pe zona industrială. Avem o creştere economică pentru prima oară pe investiţii, atât pe investiţiile directe, dar mai ales pe investiţiile din fonduri europene.

În zona de transporturi, unde este Sorin Grindeanu, dar şi pe export, trebuie să existe şi investiţii, şi încurajarea din partea statului pe investiţii în zona industrială, nu numai investiţiile din zona infrastructurii. Numai aşa, chiar dacă am avut un deficit mai mare decât cel pe care şi l-au asumat cei care au adus acest deficit la această valoare, este pentru prima oară când investiţiile depăşesc deficitul. Cu alte cuvinte, n-am avut un deficit pe consum”, a spus şeful Guvernului, potrivit Agerpres.

În context, Marcel Ciolacu a dat drept exemplu productivitatea muncii la Uzina Dacia de la Mioveni, unde „o maşină se finalizează în 55 de secunde – 1.400 de maşini Dacia făcute într-o zi”.