Cine sunt femeile astronaut pe care NASA le pregătește să iasă în spațiu. Va fi o premieră

Andrei Dumitru 09/10/2019 | 12:24 Fapt Divers
Cine sunt femeile astronaut pe care NASA le pregătește să iasă în spațiu. Va fi o premieră

Două femei astronaut, Christina Koch și Jessica Meir, sunt pe cale să scrie istorie. Dacă totul merge conform planului, pe 21 octombrie cele două vor fi primele femei astronaut care vor “păși” în spațiu într-o ieșire exclusiv feminină.

Cele două se află acum pe Stația Spațială Internațională (ISS). Meir a spus că toată lumea care se află pe ISS este calificată pentru ieșiri în spațiu și că există mai multe combinații de parteneri, dar toată lumea va apuca să se „plimbe” în exteriorul stației. Koch a spus că detaliile misiunii nu sunt încă puse la punct, dar că, de această dată, există suficiente costume pentru toate mărimile.

Prima ieșire, anulată

NASA plănuise ca prima ieșire în spațiu exclusiv feminină să aibă loc în Martie, de Ziua Femeii. NASA a anulat însă ieșirea întrucât la bordul ISS nu existau suficiente costume spațiale de mărime potrivită.

La acea vreme, Koch trebuia să fie acompaniată de compatrioata să Anne McClain, în cadrul primei ieșiri în spațiu exclusiv feminine. Christina Koch a ieșit atunci în spațiu alături de colegul să Nick Hague.

Koch este pe cale să bată recordul pentru cel mai mult timp petrecut în spațiu de către o femeie. Americanca va rămâne pe orbită până în februarie 2020. Aceasta a declarat că este important ca realizările femeilor și reprezentarea acestora în spațiu să fie recunoscute.

„Este foarte frumos să vezi cât de departe am ajuns”,  a declarat Jessica Meir.

NASA a anunțat că urmează șase ieșiri în spațiu. Meir a spus că în timpul acestora se vor instala noi baterii care vor ajuta la o mai bună conservare a energiei Stației Spațiale Internaționale.