Cine sunt antreprenorii români care „luminează” Europa cu energie verde

Mihai Nicuț 20/06/2023 | 10:28 Energie
Cine sunt antreprenorii români care „luminează” Europa cu energie verde

Andrada și Paul Moldovan sunt fondatorii și angajații cei mai matinali ai unei com­panii de construcții în sectorul energiei fotovoltaice, cu sedii la Cluj-Napoca și la Nürnberg (Germania).

Cei doi soți din Cluj încep munca în zori, la birou sau pe șantierele din țară și din Europa. Au deschis primul șantier acum zece ani în județul Brașov, pentru ca în 2023 să numere peste 150 de proiecte fotovoltaice și aproape 800 MWp (unitatea de măsură se referă la puterea maximă generată, în megawați, care variază în funcție de vreme) instalați în 15 țări din Europa.

Au ajuns la aceste cifre pentru că, spun ei, au investit în oameni și pentru că fiecare șantier dus la bun sfârșit în Vest a însemnat o lecție învă­țată pentru echipele din țară și o experiență în plus în business.

Primul milion de wați

Afacerea a înce­put în 2012, cu lucrări în domeniul siguran­ței rutiere. Echipa număra atunci șase oameni, iar o parte dintre ei sunt încă în companie. Un an mai târziu, antreprenorii clu­jeni au extins afacerea spre sectorul energetic, instalând primul megawatt de energie regenerabilă la Hoghiz, județul Brașov, aco­lo unde au realizat fundația pentru un parc fotovoltaic cu o capacitate de 17 MWp, lucrare executată în doar 20 de zile.

La finalul lunii martie 2014, când sectorul energiei din surse regenerabile din România a intrat în blocaj, compania număra proiecte cu o capacitate totală de peste 80 MWp, specializându-se exclusiv pe execuția fundațiilor pentru parcuri fotovoltaice.

Acesta a fost doar începutul. Ușa închisă atunci de România proiectelor regenerabile a însemnat oportunități deschise în afara țării. Clienți externi, lideri în segmentul lor de business, au continuat să folosească experiența echipei din Cluj nu doar pentru partea mecanică a proiectelor fotovoltaice, ci inclusiv pentru construcția la cheie a parcurilor solare.

Expansiune în 15 state

„Prin diversificarea portofoliului de servicii pe care le ofeream partenerilor noștri am reușit, în 2016, să instalăm 5 MWp pe un șantier «la cheie» în Wormith, Scoția. A fost un mare pas înainte pentru noi, la doar trei ani de la începutul activității noastre în energie“, spune Paul Moldovan, chief techology officer (CTO) al companiei Parapet.

După Marea Britanie au continuat cu Germania, Spania, Franța și Austria, pentru ca, în opt ani, să-și extindă șantierele în 15 state din Europa. Cele mai multe proiecte reali­zate sunt în Germania, una dintre cele mai competitive piețe în sectorul fotovoltaic la nivel global.

Numai anul trecut, compania a instalat 75 MWp care acum generează o pro­duc­ție anuală de peste 80 GWh, evitând în egală mă­sură emisii de dioxid de carbon.

Panouri peste g roapa de gunoi

„Ne mândrim nu doar cu parcuri fotovoltaice construite în România și în afara țării, ci și cu cel mai greu de instalat megawatt. Ne-am specializat în fundații dificile, infrastructuri critice, precum rezerve strategice de apă, gropi de gunoi ecologizate, halde de steril. Sunt proiecte pe care le-am dus la capăt cu succes în afara țării și pe care ne-ar plăcea să le putem realiza și în România, folosind terenurile neproductive pentru generarea de energie curată“, spune Andrada Moldovan, chief executive officer (CEO) al compa­niei Parapet.

Un exemplu este parcul fotovoltaic din Flöha, landul german Saxonia, unul dintre cele mai provocatoare proiecte ale compa­niei Parapet, ce a vizat reutilizarea supra­feței pe care fusese amplasată groapa de gunoi a orașului și a presupus lucrări de fundare la maximum 40 de centimetri adâncime, din cauza infrastructurii critice. Acum, parcul fotovoltaic instalat acoperă o bună parte din consumul de electricitate pentru instituții-cheie din comunitate, precum școli, creșe, spitale, asigurând o pro­duc­ție anuală de aproape 1.650 MWh și con­tribuind la reducerea cu peste 1.400 de tone/an a emisiilor de dioxid de carbon.

România, atractivă

Planurile ambi­ți­oase ale Europei de eliminare a emisiilor de CO2, reflectate și în politicile publice de la noi din țară, i-au determinat pe investitori să se uite din nou cu atenție spre sectorul energetic din România, iar pe antreprenorii clujeni să reia construcția locală de parcuri fotovoltaice.

„Această perioadă prielnică a în­ceput pentru noi la sfârșitul lui 2019, înce­putul lui 2020, când am făcut trecerea de la statutul de constructor în domeniul fotovoltaic, câștigat la nivel european, la cel de fur­nizor EPC (contract de tip engineering, procurement and construction, n.r.) și Light EPC. Acest lucru se datorează investițiilor reali­zate în perioada 2018-2022 care ne-au permis să ne extindem, prin crearea departamentelor de expertize structurale și pro­iec­tare electrică, precum și prin digitalizarea pro­cesului tehnologic. Azi avem capacita­tea să lucrăm simultan pentru cinci-zece pro­iecte, fiecare de dimensiune medie, respectiv între 5 și 20 de megawați“, explică Paul Moldovan.

Perioada de boom în energie și investițiile realizate în echipe și tehnologii s-au reflectat în cifrele companiei. Anul trecut, Parapet a înregistrat o creștere de 135% a cifrei de afaceri față de 2021, iar în primul trimestru din acest an, comparativ cu aceeași pe­ri­oadă din 2022, creșterea este de aproape 280%. Anul trecut, businessul Parapet din România s-a ridicat la 39 de milioane de lei, obținute prin munca a 75 de angajați.

Iar antreprenorii clujeni spun că sectorul regenerabil din România este departe de po­tențial. „Așteptările noastre în ceea ce pri­vește piața locală de fotovoltaice sunt mai degrabă îndreptate spre 2024. Vedem astăzi prea puține proiecte în piață la stadiu de «ready-to-build» (proiect la cheie, gata pentru a fi construit, n.r.) cu adevărat tentante pentru marii investitori străini, precum și demersuri mai degrabă timide ale finanțatorilor locali înspre proiecte majore. În ceea ce privește prosumatorii industriali, ne așteptăm la o contracție a acestui segment din cauza scăderii prețurilor la energie“, spune Paul Moldovan.

Cu sute de milioane de euro îndreptate către segmentul regenerabil și ținte clare asu­mate de autorități pentru o tranziție ener­getică de succes, România rămâne una dintre cele mai atractive țări din regiune pentru investițiile verzi, cred cei doi antreprenori clujeni.

Iar asta determină companiile precum Parapet să-și consolideze poziția de constructori și furnizori EPC, prin investiții în oameni și în tehnologii ale viitorului. Planul pe termen lung al țării a devenit foaie de par­­curs inclusiv pentru antreprenorii români: de a demonstra Europei că și România poate contribui semnificativ la tranziția spre energia sustenabilă.

Acest articol a apărut în numărul 166 al revistei NewMoney