Cine este Petrișor Grindeanu, șeful unei companii dintr-o țară africană în care Titulescu este erou național

Andreea Neferu 03/05/2017 | 12:55 Oameni
Cine este Petrișor Grindeanu, șeful unei companii dintr-o țară africană în care Titulescu este erou național

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Care sunt provocările unui manager român într-o țară exotică și de peste cinci ori mai mare decât România? Răs­punsul vine de la Petrișor Grindeanu, de la o distanță de mai bine de 6.000 de kilometri de casă.

Nu multe sunt legăturile de business ale României cu Africa, și cu atât mai puțin cu Etiopia, a doua cea mai mare țară de pe continentul negru, cu o populație de peste 100 de milioane de locuitori. Anul trecut, de exemplu, valoarea schimburilor comerciale dintre România și Etiopia s-a ridicat la circa 75 de milioane de euro, reprezentând mai ales exporturi de pe plan local, potrivit Institutului Național de Statistică (INS).

De altfel, managerii români care au avut conexiuni pe zona de business cu Africa ar pu­tea fi numărați pe degete. Unul dintre cele mai cunoscute exemple este Marcel Cobuz, fost CEO al filialelor din Indonezia și Irak ale pro­ducăto­rului de ciment Lafarge, care conduce acum sub­si­diara locală din Maroc a LafargeHolcim, un gigant al pieței de materiale de construcții, format prin fuziunea Lafarge cu grupul elvețian Holcim.

De peste un an și jumătate, lista s-a îm­bogățit cu numele lui Petrișor Grindeanu (41 de ani), care s-a mutat în capitala Etiopiei, Addis Abeba, pentru a dezvolta și a conduce filiala locală a grupului elvețian Sika, jucător din industria materialelor de construcții, cu vânzări la nivel mondial de peste cinci miliarde de euro în 2016.

Românul a reușit să pună cap la cap provocările intrării pe o piață cu multe ne­cunoscute, iar acum se poate lăuda cu primele sale realizări: o fabrică la Addis Abeba – de a cărei construcție s-a ocupat cap-coadă și care a demarat de aproape o jumătate de an producția pe una dintre liniile de fabricație – și o altă filială Sika, deschisă într-un stat vecin, Djibouti.

ÎN CORNUL AFRICII. Absolvent al Fa­cul­tății de Instalații din București, Grindeanu (fără legătură directă cu actualul premier al României) a avut încă de la început un parcurs profesional legat de industria materialelor de construcții. După ce a lucrat ca director general pentru două firme de distribuție de materiale de construcții din București, în 2008 s-a alăturat echipei Sika România. A avut mai multe funcții în ca­drul companiei, printre care și cea de director de vânzări pe distri­­bu­­ție, iar în 2014 a primit o propunere de a conduce o filială din Africa a elvețienilor.

Inițial a refuzat. Propunerea a fost însă reînnoită și în 2015, iar Grindeanu a acceptat să meargă în Cornul Africii pentru a pune bazele subsidiarei etiopiene a grupului elvețian. „Am avut posibilitatea de a alege între Kenya, unde Sika avea deja o filială de mai mulți ani, respectiv Etiopia sau Coasta de Fildeș, unde grupul voia să fie prezent“, povestește el. A ales Etiopia, pentru că „este o piață cu potențial, dar și pentru gradul de securitate și cultură“.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.