China impune sancțiuni pentru Nancy Pelosi după vizita în Taiwan

Andrei Dumitru 05/08/2022 | 14:23 Ştiri
China impune sancțiuni pentru Nancy Pelosi după vizita în Taiwan

China a anunţat, vineri, impunerea de ”sancţiuni” pentru preşedinta Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi şi pentru ”membrii apropiaţi ai familiei sale”, după vizita sa în Taiwan, care a stârnit furia Beijingului, relatează AFP, citată de News.ro.

„În ciuda îngrijorării grave şi a opoziţiei ferme a Chinei, Pelosi a insistat să viziteze Taiwanul, amestecându-se grav în afacerile interne ale Chinei, subminând suveranitatea şi integritatea teritorială a Chinei, călcând în picioare politica unei singure Chine şi ameninţând pacea şi stabilitatea Strâmtorii Taiwan”, a comunicat printr-un purtător de cuvânt ministerul de externe de la Beijing.

Ca răspuns la vizita în insulă, în această săptămână, a preşedintei Camerei Reprezentanţilor a Congresului SUA, China a organizat începând de joi manevre militare de amploare, mobilizând avioane, nave şi rachete balistice în şase sectoare din jurul insulei Taiwan, secretarul de stat american Antony Blinken vorbind vineri de un „răspuns militar extrem, disproporţionat şi care alimentează escaladarea”.

„Realitatea este că vizita sa a fost paşnică. (…) Noi am anticipat că R.P. Chineză va reacţiona în această manieră”, a mai spus şeful diplomaţiei americane.