CFA România: 62% dintre analiştii financiari consideră că preţurile actuale ale proprietăţilor rezidenţiale sunt supraevaluate

Andrei Dumitru 25/08/2023 | 13:37 Ştiri
CFA România: 62% dintre analiştii financiari consideră că preţurile actuale ale proprietăţilor rezidenţiale sunt supraevaluate

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA Romania a crescut marginal în luna iulie, (cu 1,3 puncte) la valoarea de 55,5 puncte. Această situaţie s-a datorat componentei de condiţii curente, care a înregistrat o creştere de 5 puncte, până la valoarea de 72,1 puncte. 62% dintre analiştii financiari consideră că preţurile actuale ale proprietăţilor rezidenţiale sunt supraevaluate, iar 39% dintre participanţi anticipează o scădere a acestora.

În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, faţă de exerciţiul anterior s-au îmbunătăţit usor anticipaţiile de stabilitate a cursului de schimb, 73% dintre participanţi anticipând o depreciere a leului în următoarele 12 luni, (comparativ cu valoarea actuală) versus un procent de 94% în luna anterioară. Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9964 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este 5,0798 lei pentru un euro, valori în scădere faţă de cele înregistrate în exerciţiul anterior.

“Conponenta de anticipaţii a indicatorului de încredere macroeconomică a continuat să scadă. Astfel, în contextul deficitului bugetar ridicat şi anticipaţiilor de majorare de taxe indirecte, încrederea în evoluţia viitoare a economiei continuă să se reducă. Consistenta cu această evoluţie, s-au majorat şi anticipaţiile de creştere a deficitului bugetar pentru acest an”, spune Adrian Codîrlaşu, CFA – vicepreşedinte al Asociaţiei CFA Romania.

Referitor la evoluţia preţurilor proprietăţilor rezidenţiale în oraşe, 39% dintre participanţi anticipează o scădere a acestora în timp ce 58% dintre participanţi anticipează o stabilitate în următoarele 12 luni. De asemenea, 62% dintre participanţi consideră că preţurile actuale sunt supraevaluate, iar 27% ca sunt corect evaluate.

Deficitul bugetului de stat anticipat pentru acest an: valoarea medie a anticipaţiilor este de 5,7%, înregistrând o substanţială faţă de exerciţiul anterior.

Pentru anul 2023 valoarea anticipată de creştere a PIB real a înregistrat valoarea de 2,8%.

Datoria publică calculată ca procent în PIB este anticipată să se majoreze la 54% în următoarele 12 luni.