Cel mai mic stat din lume are un singur locuitor. Unde se află? (VIDEO)

Elena Marinescu 28/11/2023 | 16:55 Fapt Divers
Cel mai mic stat din lume are un singur locuitor. Unde se află? (VIDEO)

Statul cel mai mic din lume, cu un singur locuitor permanent, propria monedă și imn național, are o suprafaţă totală cât două terenuri de tenis.

Acesta este situat în Europa şi și-a declarat independența față de Marea Britanie în 1967.  În prezent, „națiunea” are un singur locuitor permanent. „Familia regală”, în frunte cu șeful statului, prințul Michael, trăiește în Anglia.

Este vorba despre Sealand sau Principatul Sealand este o monarhie care are propria monedă, Constituție și imn naționalpotrivit CBS.

Insula a fost iniţial un fort naval din al doilea Război Mondial

Sealand se află pe fostul fort englez Maunsell Fort din Marea Nordului, situat la aproximativ 10 kilometri distanță de coasta Suffolk, Anglia și pretinde autoritate asupra spațiului maritim cu același nume din jurul insulei. Aceasta a fost iniţial un fort naval din al doilea Război Mondial, instalat în 1942 pentru a proteja estuarul Tamisei de Luftwaffe cu tunuri antiaeriene ghidate de radar.

Insula a fost declarată țară independentă și suverană la 2 septembrie 1967, după ce fortul a fost ocupat de Paddy Roy Bates, un fost ofițer al armatei britanice aflat la acea vreme în conflict cu autoritatea britanică, și apropiații lui.

De atunci el și urmașii lui au luptat în permanență ca existența principatului să fie recunoscută de comunitatea internațională, pentru că, până acum, niciun stat membru ONU nu l-a recunoscut.

Doar un singur locuitor permanent

Pe insulă nu au locuit niciodată mai mult de 10 persoane în același timp. În prezent, ea are un singur locuitor permanent, Michael Barrington, care este paznic, electrician, constructor și mecanic, fiind practic singura persoană care întreține clădirile care sunt pe insulă, potrivit sursei citate de antena3.ro.

Șeful statului, Michael Bates, sau prințul Michael, fiul lui Paddy Roy Bates, s-a mutat în casa familiei din Essex, Anglia, unde locuiește împreună cu soția și cei trei copii. Familia Bates avea mari ambiții: voia să transforme Sealand într-un paradis fiscal, într-o insulă de lux, cu un cazinou. Însă afacerea a eșuat lamentabil, iar Sealand a acumulat o datorie a cărei valoare nu a fost dezvăluită.